Metopele de la Adamclisi jpeg

Metopele de la Adamclisi

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Alexandru Marinescu

Monumentul Triumfal de la Adamclisi este considerat ÔÇ×actul de na╚Ötere d─âltuit ├«n piatr─â al poporului rom├ónÔÇť ╚Öi o surs─â important─â de informa╚Ťii cu privire la istoria antic─â a Rom├óniei, care poate fi descoperit─â cu ajutorul metopelor, acele blocuri din piatr─â sculptate.

Monumentul de la Adamclisi este unul dintre cele mai importante monumente antice ale Rom├óniei, fiind construit ├«ntre anii 106-109 pentru a celebra victoria armatei romane conduse de ├«mp─âratul Traian, din anul 102, ├«mpotriva alian╚Ťei formate din daci, buri ╚Öi sarma╚Ťi. Pe monument s-a descoperit o inscrip╚Ťie care indic─â faptul c─â acesta a fost dedicat de ├«mp─âratul Nerva Traian Augustus zeului Marte R─âzbun─âtorul.

Monumentul Triumfal este o construc╚Ťie arhitectonic─â cheie a artei imperiale romane provinciale, fiind realizat dup─â un proiect al renumitului arhitect Apolodor din Damasc. El face parte dintr-un complex alc─âtuit din ┬şmonument, morm├óntul tumulus din spatele acestuia ╚Öi altarul comemorativ. 

Cele trei componente ale ansamblului sunt amplasate ├«n forma unui triunghi isoscel: monumentul ╚Öi morm├óntul tumulus formeaz─â baza, v├órful triunghiului fiind altarul comemorativ. Altarul a fost ridicat pentru a cinsti memoria solda╚Ťilor care au c─âzut ├«n timpul luptelor duse de romanii condu╚Öi de ├«mp─âratul Traian (98-117) ├«mpotriva alian╚Ťei formate de regele dac Decebal. ├Än tumulus se afl─â morm├óntul unui ofi╚Ťer roman c─âzut ├«n timpul luptei de la Adamclisi.

Descoperirea și cercetarea celor trei monumente este legată de numele lui Grigore Tocilescu. Timp de 12 ani (1882-1894), acesta a desfășurat cercetări sistematice de amploare, care s-au concretizat, în 1895, prin publicarea lucrării monografice Monumentul de la Adamklissi, apărută la Viena, în limbile română și germană.

Metopele, o poveste ilustrat─â ├«n piatr─â 

Monumentul Triumfal a fost ridicat pe cel mai ├«nalt platou din regiune, aflat la cca 150 de metri altitudine fa╚Ť─â de nivelul m─ârii, ceea ce-l face vizibil de jur-├«mprejur. Monumentul este compus dintr-un tambur cilindric la care se ajunge urc├ónd un ╚Öir de trepte, p─âstrate par╚Ťial p├ón─â ast─âzi, pe care erau montate 54 de metope, blocuri de calcar sculptate ├«n relief cu imagini ale confrunt─ârilor militare ce avuseser─â loc ├«n zon─â. Partea superioar─â a cilindrului se compune dintr-o crenelatur─â pe care erau figurate propor╚Ťional neamurile barbare combatante.

Tamburul era protejat cu un acoperi╚Ö format dintr-un fel de solzi din piatr─â. Deasupra se g─âseau suprapuse dou─â prisme hexagonale, con╚Ťin├ónd ╚Öi inscrip╚Ťia dedicatorie a lui Traian c─âtre Marte R─âzbun─âtorul, peste care se g─âsea trofeul propriu-zis, tipic roman. Conform studiilor speciali╚Ötilor, monumentul avea ├«n─âl╚Ťimea egal─â cu diametrul s─âu, cca 40 de metri. Imagini ale luptelor desf─â╚Öurate ├«n Dobrogea apar ╚Öi pe Columna lui Traian de la Roma. Cele dou─â monumente se ├«ntregesc reciproc, ├«ntr-un exemplu unic de complementaritate ├«n imagini, unic ├«n istoria antic─â universal─â.

Metopele au fost organizate c├óte nou─â pe ╚Öase segmente. Primul segment ilustreaz─â atacul cavaleriei romane, al doilea, preg─âtirea atacului infanteriei romane, al treilea, lupta infanteriei romane cu pedestrimea barbar─â, al patrulea, alocu╚Ťiunea adresat─â de ├«mp─âratul Traian infanteriei victorioase, al cincilea, lupta infanteriei romane pe ├«n─âl╚Ťimi ╚Öi ├«n p─âduri, iar al ╚Öaselea, popula╚Ťia ├«nvins─â ╚Öi prizonierii de r─âzboi adu╚Öi ├«n fa╚Ťa ├«mp─âratului.

Toate cele ╚Öase segmente au ├«n centru metopa ÔÇ×imperial─âÔÇť, care ├«l reprezint─â pe ├«mp─âratul Traian ├«n ╚Ťinut─â de campanie sau civil─â. ├Än timpul domina╚Ťiei Imperiului Otoman ├«n Dobrogea, monumentul a fost denumit Adam Kilise, ├«nsemn├ónd ÔÇ×biserica omuluiÔÇť.

Muzeul Tropaeum Traiani

Muzeul Lapidarium de la Adamclisi a fost deschis ├«n anul 1977, ├«ntr-o cl─âdire modern─â, construit─â special pentru a expune piesele originale de la Monumentul Triumfal. Blocurile din piatr─â sculptate, numite metope, sunt expuse aici ├«n plan orizontal. Din cele 54 de metope originale, 48 sunt expuse ├«n muzeu ╚Öi se afl─â ├«ntr-o stare foarte bun─â, o metop─â este la Istanbul ╚Öi cinci s-au pierdut sau au fost distruse de-a lungul timpului. La parter se afl─â trofeul monumentului ╚Öi cele trei statui de la baza sa, iar ├«n partea opus─â a s─âlii a fost a╚Öezat trofeul descoperit la poarta de est a cet─â╚Ťii Tropaeum Traiani.

├Än muzeu sunt expuse, de asemenea, ╚Öi alte piese descoperite ├«n cetatea din apropiere, precum soclul statuii ├«mp─âratului Traian, cu inscrip╚Ťia datat─â din anul 116 care-i nume╚Öte pe locuitorii a╚Öez─ârii Traianenses Tropaenses. Muzeul mai are ├«n patrimoniu exponate precum piese din ceramic─â Hamangia, getic─â, greac─â, roman─â ╚Öi bizantin─â ╚Öi alte obiecte cu valoare istoric─â descoperite ├«n zon─â.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 241 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 241 jpg jpeg

Foto sus: Președintele Harry S. Truman (sursa: The U.S. National Archives)