București. Calea Moșilor, la începutul secolului XX (© iMAGO Romaniae)

Câte brutării existau în București, la 1910?

În anul 1910, în București existau peste 100 de brutării și franzelării. Conform unui articol publicat de revista „Minerva”, la 15 iunie 1910, fabricarea pâinii se făcea în condiții de igienă, ca urmare deselor inspecții și controlului riguros.

În întreaga Capitală avem actualmente 86 brutării și 17 franzelării, ceea ce face în total 103. După naționalități patronii acestor stabilimente sunt români macedoneni, români din țară, albanezi, greci, nemți, italieni și evrei. În aceste 103 brutării și franzelării lucrează 860 lucrători. Grație deselor inspecții și controlului riguros ce se face de un timp încoace, fabricarea pâinii se face acum în condiții de igienă și curățenie cu mult superioare de cum se făcea până acum. Localurile insalubre au fost aproape toate evacuate și atât patronii, cât și lucrătorii, obligați să observe cele mai stricte reguli de curățenie.

Lipsa la cântar, care înainte era ceva inevitabil, acum aproape a dispărut. Controlul în această privință este atât de sever încât a băgat spaima în brutarii necinstiți. Imediat ce se găsește o lipsă mai mare decât cea reglementată, și anume mai mare de 50 grame la kilogram, întreaga cantitate de pâine este confiscată și împărțită la săraci. Brutarii preferă deci să să dea pîinea exactă decât să riște ca ea să fie confiscată”, scria revista Minerva, conform Institutului de Studii Sud-Est Europene.

Foto sus: București. Calea Moșilor, la începutul secolului XX (© iMAGO Romaniae)

Mai multe pentru tine...