Se ştie de mult că populaţia maya sacrifica prizonierii de război zeilor. Cercetările recente arată însă că printre victime se numărau şi copiii.

Intr-o grotă din Belize, o descoperire colosală aduce lumină într-o chestiune foarte controversată:în jur de 10.000 de schelete aparţinând unor copii cu vârste între 4 şi 14 ani confirmă existenţa unei tradiţii îndelungate de jertfă infantilă în rândul mayaşilor.

Potrivit religiei mayaşe, sângele omenesc hrănea zeii cu energie. Până de curând s-a crezut că doar adulţii se supuneau ritualului crunt, dar acum a ieşit la iveală amploarea fenomenului, care afecta la fel de mult şi copiii.

Numărul victimelor din Belize nu se poate stabili cu certitudine. Cercetătorii de la California State University au investigat în ultimii ani aproximativ 10.000 de schelete a căror vârstă a fost în sfârşit dezvăluită. Totuşi, entru că scheletele sunt foarte fragmentate din cauza tratamentului brutal al osemintelor în momentul în care au fost amplasate în peşteră, nu se poate şti câţi copii au fost ucişi. 100 dintre trupuri au fost aruncate în cea mai adâncă zonă a grotei, lângă un pârâu subteran.

041816 bb child sacrifice free jpg jpeg

Antropologul Michael Prout relatează că sacrificiile au început acum 3000 de ani şi au continuat neîntrerupt vreme de 1500. Întrucât vechii mayaşi considerau grotele cu multă umezeală drept locuri sacre, se crede că aceşti copii au fost sacrificaţi pentru a-l onora pe zeul ploii, Chaak, şi pentru a-l îndupleca să pună capăt lungilor perioade de secetă care afectau regiunea.

Este doar a doua oară când se descoperă un depozit de resturi umane de o asemenea amploare în America Latină. Mai devreme însă s-au găsit doar în jur de 50 de schelete de copii, tot într-o peşteră dar de data asta în Mexic. Pornind de la astfel de cazuri, antropologul estimează că aproape jumătate din sacrificiile indienilor mayaşi erau copii.

În plus, analizele de laborator efectuate până acum sugerează că nu ar fi vorba despre sacrificiul propriilor urmaşi. Niciuna dintre victime nu provine din Belize, iar cercetătorii încearcă acum să afle dacă exista în zonă o reţea de traficanţi de persoane. 

surse:sciencenews.org;varldenshistoria.se