Mathias Rust, pilotul care a aterizat în Piaţa Roşie pentru a “aduce pacea”
În 1987, un tânăr de doar 18 ani, cu doar 50 de ore de experienţă de zbor, uimea întreaga lume, zburând din apropierea oraşului Hamburg, trecând prin Islanda, Norvegia şi Finlanda, intrând în spaţiul aerian al URSS şi aterizând în Piaţa Roşie. Zdruncinând prestigiul militar al Kremlinului, se poate spune că tânărul Mathias Rust a contribuit semnificativ la sfârşitul Războiului Rece.
“Credeam ca pot folosi avionul pentru a crea o punte între Est şi Vest”
Pe 13 mai 1987, Mathias le spune părinţilor că pleacă într-o călătorie în Europa de Nord cu avionul sau, model Cesena 172 Skyhawk, pentru a aduna orele necesare obţinerii licenţei de pilot profesionist. Decolează din Uetersen, un orăşel de lângă Hamburg, şi timp de două săptămâni zboară deasupra nordului continentului european. Vizitează Insulele Feroe, stă o săptamână în Islanda, îndreptându-se apoi spre Norvegia şi Finlanda.
Pe 28 mai realimentează la aeroportul din Helsinki. La ora 12.21, oficial îndreptându-se spre Stockholm, Rust părăseşte aeroportul şi îşi schimbă ruta spre est. Autorităţile finlandeze încearcă să il contacteze, dar acesta întrerupe orice comunicaţie. Luând în considerare posibilitatea unui accident, autorităţile pornesc investigaţii în vederea recuperării aeronavei, pe care o considerau prabuşită.
În jurul orei 14, Rust este depistat pentru prima dată de serviciul defensiv al URSS. Sovieticii trimit în fapt aeronave să îl intercepteze, şi îl pun pe radarele rachetelor sol-aer, dar nu se emite niciun ordin de acţiune. Beneficiind de o serie de împrejurări extrem de norocoase, în jurul orei 19 Rust apare pe cerul Moscovei.
Aterizarea în Piaţa Roşie
Iniţial, Rust s-ar fi gândit să aterizare în curtea interioara a Kremlinului, dar s-a răzgândit. O asemenea acţiune ar fi fost blocată vizual de zidurile înalte ale Kremlinului şi nu ar fi atras atenţia dorită de pilotul german. Aşadar, decide să aterizeze fix în Piaţa Roşie. Aglomeraţia însă nu îi permite să facă acest lucru şi, după ce da de câteva ori ocol în aer Pieţei Roşii, reuseşte să aterizeze pe un pod din apropiere.
Mathias Rust iese din avion, salută mulţimea curioasă care se strânsese în jurul sau, chiar dă câteva autografe şi anunţă scopul misiunii sale:Am venit din Germania cu o misiune de pace!. Crezând că vine din RDG, moscoviţii îl întâmpină ca pe un aliat, dar Rust este nevoit sa le explice că vine din cealalată Germanie. Reuşind să treacă peste şocul iniţial, poliţia din Moscova îl arestează imediat pe Rust.
O condamnare pentru huliganism
Procesul începe pe 2 septembrie. Procurorii sunt cu greu convinşi de tânărul german că a acţionat singur şi că nu este parte a unui complot care urmăreşte destabilizarea Uniunii Sovietice. După ce pledează vinovat pentru toate acuzaţiile, mai puţin pentru huliganism, Mathias este găsit vinovat pentru huliganism, trecerea ilegala a graniţei Uniunii Sovietice şi nerespectarea legilor aviatice. Este condamnat la patru ani de muncă silnică. Cu toate acestea, nu a fost niciodată transferat într-un lagăr de muncă, fiind închis la penitenciarul de maximă siguranţă Lefortovo, din Moscova.
Mathias Rust avea sa ispăşească numai două luni din pedeapsă. Ca un gest de bună-credinţă faţă de Occident, Sovietul Suprem decide eliberarea sa, permitandu-i să se intoarca în RFG. Aşa cum era de aşteptat, întoarcerea sa în ţara natală, pe 3 august 1988, a atras o atenţie uriaşă din partea presei. Rust reuşeste să obţina 100.000 de mărci pentru exclusivitatea poveştii sale din partea publicaţiei Stern.
Care au fost consecinţele?
Reacţiile de la Kremlin au fost evident unele de şoc. Este foarte posibil ca Mihail Gorbaciov să fi înţeles că aceast eveniment este o oportunitate pentru el, putând să-i demită pe înalţii ofiţeri care se opuneau reformelor. Ministrul Apărării, Serghei Sokolov, şeful sistemului de Apărarea Aeriană al URSS, Alexander Koldunov, dar şi alte câteva sute de ofiţeri, sunt demişi.
Actiunea lui Rust a reprezentat însă şi o lovitură de imagine pentru URSS. Dovedind că sistemul defensiv are efectiv găuri prin care un avion de mic dimensiuni poate intra, Rust arată Moscovei, şi implicit lumii, că frontierele sovietice nu sunt impenetrabile. Arată că sumele uriaşe cheltuite pentru apărăre au fost, de fapt, aruncate pe nimic.
Cum a fost posibil?
Mathias Rust a beneficiat de o serie de greşeli ale sovieticilor, de faptul că aceştia nu au dorit să doboare un avion civil, apoi că a fost considerat un elicopter trimis într-o misiune de salvare pentru un accident aviatic petrecut cu o zi inainte şi de eliminarea cablurilor de deasupra Pieţei Roşii în ziua precedentă, dar şi de un noroc incredibil. Cu mai puţin de cinci ani înainte, sovieticii doborâseră un avion civil sud-coreean, ucigând toţi cei 269 de pasageri. Rust, din fericire, a fost mai noros.
O viaţă tumultoasă
Viaţa lui Mathias Rust nu a devenit una calmă după întoarcerea acasa. Dimpotrivă, în 1989 înjunghie o colegă, fiind condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor. În 1996 se converteşte la hinduism şi începe o afacere de negoţ cu ceai din India. Astăzi, când imaginea sa de erou al Războiului Rece a dispărut, este analist financiar şi bancher.