Martiriul unui întreg Episcopat  Detenţia și moartea episcopilor greco catolici beatificaţi de Papa Francisc jpeg

Martiriul unui întreg Episcopat. Detenţia și moartea episcopilor greco-catolici beatificaţi de Papa Francisc

📁 Istoria Religiilor
Autor: Emanuel Cosmovici

În perioada de Domiciliu Obligatoriu comun, episcopii au început să fie vizitați de preoții care conduceau în mod provizoriu și clandestin eparhiile lor. Credincioșii greco-catolici au început să se manifeste tot mai mult, în speranța eliberării Bisericii lor. Episcopii au susținut organizarea în clandestinitate a Bisericii. A început și acea „mișcare petiționară”, în care zeci de mii de greco-catolici au semnat memorii adresate autorităților pentru eliberarea episcopilor și a Bisericii Greco-Catolice. Această ridicare a greco-catolicilor a avut loc înaintea revoluției maghiare, într-o perioadă în care Securitatea era atotputernică.

În acest context, s-a luat decizia izolării episcopilor în Domicilii Obligatorii separate. În plus, unul dintre ei, episcopul Alexandru Rusu, a fost rearestat la 30.12.1956, anchetat și i s-a montat un fals proces politic, la care a primit o condamnare la temniță grea pe viață. Acest lucru trebuia să-i terorizeze pe ceilalți doi episcopi și pe credincioșii care speraseră într-o schimbare. De-a lungul etapelor Căii Crucii comune li s-a propus de nenumărate ori tuturor episcopilor să treacă la ortodoxie pentru a se „legitima” cumva operațiunea stalinistă de „lichidare prin unificare”. Dacă ar fi cedat, episcopii și-ar fi salvat viața. N-au făcut-o și de aceea au murit în mâna persecutorului, fiind declarați astăzi martiri. 

Cum a murit fiecare dintre episcopi


tabel jpg jpeg

Episcopul Aftenie, aflat în fața anchetatorului Enoiu, a declarat în scris că „Guvernul a contravenit Constituției și legii Cultelor, prin trecerea Bisericii Greco-Catolice la ortodoxie, sprijinind această acțiune”. În urma violențelor fizice și psihice îndurate în timpul celor 10 luni de anchetă, a suferit un accident cerebral cu hemipareză. Trimis la „spitalul” închisorii Văcărești, a murit după alte 45 de zile.


2 1 jpg jpeg

Episcopul Frențiu a fost seniorul corului episcopal, conducând practic rezistența Bisericii în timpul persecuției. După doi ani de încarcerare la Sighet, a prezentat edeme tot mai extinse și a fost lăsat să moară fără a i se acorda niciun fel de tratament medical. Întrebat în timpul detenției dacă nu suferă, răspundea mereu: „Pentru aceea suntem aici, să suferim”, în sensul că este o suferință oferită pentru Biserică.


2 2 jpg jpeg

Episcopul Suciu, numit și „episcopul tinerilor”, a murit de foame la închisoarea Sighet. Suferind de colită cronică, dar păstrând regim, a putut acționa cu eficacitate de-a lungul întregii sale vieți de până la arestare. Dar nu a putut rezista în condițiile din închisoare. În memoriile sale, episcopul Hossu arată: „Fratele nostru scump era liniştit, mângâiat, nici un cuvânt de lamentare, dimpotrivă, era senin şi zâmbitor, dureri nu avea, dar puterile se topeau. […] cu judecata, la sine până la sfârşit”.


1 3 jpg jpeg

Episcopul Chinezu, în urma condițiilor de la Sighet, s-a îmbolnăvit de inimă, dar nu a primit niciun fel de tratament. Avea o atitudine de pace și de blândețe care-i impresiona pe toți cei din celula 44. Or, îi era clar episcopului Chinezu că boala lui ar fi putut fi tratată. Prin aceasta, el a trăit clipă de clipă conștiința faptului că-și va pierde viața pentru Cristos.


1 4 jpg jpeg

Episcopul Bălan a mai rămas în DO încă 3 ani, adică până la sfârșitul vieții, la mănăstirea Ciorogârla, înconjurat de informatori, care încercau să-l dezinformeze, să-l demoralizeze și să-i urmărească toate mișcările. Spre sfârșitul vieții și-a pierdut cunoștința de două ori. Atunci el a cerut familiei să fie dus la Lugoj pentru a se trata corespunzător. Ca răspuns, autoritățile i-au transmis pe mai multe căi să treacă mai întâi la ortodoxie. Netrecând, nu a primit niciun tratament și după trei săptămâni a murit. 


5 jpg jpeg

Episcopul Rusu, după condamnarea pe viață, a trecut prin închisorile Gherla, Pitești, Dej și iarăși Gherla. La proces a arătat că el nu și-a făcut decât datoria de episcop greco-catolic. În ajunul morții, a transmis Sfântului Părinte, prin doctorul Cornel Petrassevich, următorul mesaj:

„Doctore, ai să scapi. Eu mai am câteva zile de trăit. Să mergi la Roma și să-i spui Sfântului Părinte că eu și cu toții am stat la datorie și să nu uite de Biserica noastră greco-catolică. Și mai spune-i, te rog, că am luptat și mi-am dat viața pentru Biserica Catolică și pentru Papa.” După aproape 15 ani de detenție, a murit de septicemie, a cărei cauză nu a putut fi depistată în „spitalul” închisorii, ci numai la autopsie. Mormântul său nu a mai putut fi identificat. 


6 jpg jpeg

Episcopul Hossu a rezistat în DO timp de aproape 14 ani, până la sfârșitul vieții, la încercările mai mult sau mai puțin mascate la care a fost supus pentru a accepta de facto politica guvernului în privința Bisericii sale. Atunci când a aflat că Papa Paul al VI-lea intenționează să-l ridice la demnitatea de cardinal, i-a transmis Papei rugămintea să accepte ca el să nu fie numit cardinal în timp ce Biserica lui era persecutată. 

Cu o zi înainte de moarte a apucat să-i spună episcopului Alexandru Todea:

„[…] fiindcă Biserica pe care am slujit-o și eu a fost desfigurată, iar ca imagine a desfigurării ei, privește-mă pe mine, dar eu iert din inimă pe toți care au contribuit la o astfel de desfigurare, lucru pentru care și adresez Părintelui Ceresc rugăciunea Fiului Său, de pe cruce: «Părinte, iartă-le lor»”.

La 7 mai 1970 și-a pierdut de mai multe ori cunoștința. Din pricina condițiilor severe de izolare, familia sa nu a fost înștiințată, iar spitalizarea s-a făcut cu o săptămână de întârziere, nelăsându-i-se nicio șansă de restabilire. A murit la spitalul Colentina din București la 28 mai 1970.


7 jpg jpeg

Acest text este un fragment din articolul „Martiriul unui întreg Episcopat” publicat în numărul 208 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 mai – 14 iunie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum


3 Historia 208 jpg jpeg