Marii actori, despre dispariţia lui Nicolaescu: Un nemuritor  Işi călca pe suflet pentru film jpeg

Marii actori, despre dispariţia lui Nicolaescu: Un nemuritor. Işi călca pe suflet pentru film

Actori ai scenei româneşti deplâng dispariţia marelui regizor Sergiu Nicolescu.  "O voce puternică, un om care îşi călca pe suflet pentru film", "un nemuritor prin ceea ce a făcut", "un neastâmpărat al cinematografiei româneşti", aşa îl descriu cei care l-au cunoscut, au lucrat şi au jucat cu şi în filmele lui Sergiu Nicolaescu.

"Mă doare sufletul că a dispărut. Speram să trăiască măcar 90 de ani. Un om lucid, care iubea cinematografia cât iubea viaţa. Mihai Viteazu e considerat al treilea film din lume. Era în viaţa de toate zilele cel mai bun prieten al lui Amza Pellea. Îl iubeam pe Nicolaescu pentru că îl iubea pe Amza. Era un om de o mare sensibilitate", a precizat Draga Olteanu Matei.

"Toată bogăţia de filme ca regizor şi interpret. A fost o voce puternică, un om care îşi călca pe suflet pentru film. La el acasă era o masă de montaj, era un pasionat al filmului, un iubitor de film. A căutat după 1989 să facă filme mai puţin viguroase decât cele dinainte dar este unul dintre exponenţii cinematografiei noastre care a dat câte 4-5 filme pe an. Ştia să facă o distribuţie bună, să-şi aleagă un regizor secund bun", a precizat actorul Sebastian Papaiani la RomâniaTV.

"Sunt absolut îndurerat. A fost o personalitate formidabilă, un regizor formidabil. Mă gândesc acum la titlul unui film al lui - Nemuritorii. (...) Iată că nu a fost un nemuritor sau este nemuritor prin ceea ce a făcut. Merită un fotoliu de onoare în Panteonul artiştilor de film. Regret profund că nu mai este printre noi. Am rămas foarte săraci fără el", a spus şi actorul Ion Besoiu.

"Regret foarte mult dispariţia marelui maestru. Era de un profesionalism extraordinar, un om de o exigenţă extraordinară, un neastâmpărat al cinematografiei româneşti. A fost un mare creator de film. Prin dispariţia sa, a rămas un gol imens în industria cinematografiei româneşti", a declarat Alexandru Arşinel, la RomâniaTV.

"Am fost prieteni, l-am cunoscut înainte de a îmbrăca haina de regizor şi scenarist. Ne-am apropiat aşa ca oameni care gândesc pe aceeaşi lungime de undă. Simţea arta ca nimeni altul. Nici nu-mi găsesc cuvintele. M-a şocat puternic vestea că a murit", a spus Ion Dichiseanu, pentru Mediafax.

"Sergiu Nicolaescu reprezintă o emblemă a învingătorului. I-am trimis un mesaj când am aflat: Luptă, sigur vei învinge! El a amânat aceasta victorie. Nu-mi place să vorbesc despre el la trecut, este un om minunat, si trebuie urmat de alţi oameni din domeniu şi nu numai. A fost un om minunat prin devotamentul pe care l-a avut faţă îndeletnicirea lui. Nu mi-a raspuns la mesaj, dar sunt sigur că gândea acelaşi lucru. Amintirea lui reprezintă un act de învingere faţă de milioanele de oameni care au vazut filmele lui”, a declarat cu regret actorul Mircea Albulescu. 

"Eu cred ca Sergiu Nicolaescu merită titlul de Nemuritorul filmului românesc. El a pus în valoare mulţi actori români. El a născut cinematografia română. Sergiu este nemuritor”, vorbeşte actriţa Florina Cercel despre marele regizor şi actor.

"Am avut o prietenie de-o viaţă. Confund cariera mea de actor de film cu numele Sergiu Nicolaescu. Nu îmi văd cariera fără Sergiu Nicolaescu, cu toate că am lucrat şi cu alţi regizori. Sergiu rămâne pentru mine ca un părinte uriaş", a spus Vladimir Găitan.

"Încă o dată în plus a funcţionat ca o premoniţie ultimul lui discurs din Parlament. Din păcate, în tot ce a spus acolo a avut dreptate, chiar şi în asta. Arată ca într-un film, deşi e viaţă crudă şi nemiloasă. Rămân filmele lui,

"A fost un artist emblematic decenii de-a rândul, un profesionist al cinematografiei române, un dinamizator al vieţii cinematografice, un cavaler romantic cum l-am simţit cu toţii în «Orient Express»", a spus criticul de film, care a subliniat şi faptul că Sergiu Nicolaescu a uimit publicul cu experimentele sale, de la Dacii - un film de o mare amplitudine, la filmele sale de acţiune şi la comedii. "A fost un supravieţuitor îndârjit. Un personaj pe care l-am admirat", a declarat criticul de film Tudor Caranfil.

„Este greu pentru un alt regizor tânăr, mai ales debutant, să realizeze ce a realizat Sergiu Nicolaescu. Societatea îl încurcă, nu-i oferă această posibilitate. Se dau bani pentru debutanţi pentru un sfert de film, restul trebuie să îi găsească el. Societatea, cinematografia, ar trebui în aşa fel realizată încât vârfurile artistice, tinere, care dovedesc că au talent, să fie ajutate financiar şi moral, ceea ce nu se întâmplă în România" a spus actorul Dorel Vişan.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi dimineaţa la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 82 de ani. Marele regizor fusese operat de peritonită, în 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitală, iar starea sa era uşor favorabilă, conform medicilor.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

sursa:http://www.rtv.net/sebastian-papaiani-despre-sergiu-nicolaescu-o-voce-puternica-isi-calca-pe-suflet-pentru-film_60239.html#ixzz2Gu6GYyqX