Lyon: lumina cucerește întunericul jpeg

Lyon: lumina cucerește întunericul

La confluen╚Ťa Ronului cu Sona, ├«ntins pe ╚Öes ╚Öi ridicat pe coline, este a╚Öezat un ora╚Ö superb, care, sub numele Lugdunum, a fost capitala Galiei ├«n vremea Imperiului Roman. Lyon ├«╚Öi disput─â ast─âzi cu Marsilia pozi╚Ťia de cel de-al doilea ora╚Ö al Fran╚Ťei, dup─â capitala parizian─â. Dar, dincolo num─ârul de locuitori ╚Öi de suprafa╚Ť─â, sunt indiscutabile frumuse╚Ťea ╚Öi bog─â╚Ťia sa cultural─â, reflectate ╚Öi ├«n numeroasele obiective incluse ├«n patrimoniul mondial UNESCO. Dintre fascinantele pove╚Öti n─âscute ├«n acest ora╚Ö, una pare s─â fie mai frumoas─â dec├ót toate ÔÇô povestea luminii.

La fel cum ast─âzi toat─â aten╚Ťia omenirii se ├«ndreapt─â c─âtre pandemia de COVID-19, ├«n 1643 Lyonul se afla sub amenin╚Ťarea epidemiei de cium─â. Oamenii ╚Öi autorit─â╚Ťile ora╚Öului s-au rugat ╚Öi rug─âciunile lor au fost ├«ndreptate ├«n special c─âtre Fecioara Maria. ╚śi au sim╚Ťit c─â mesajele lor au fost ascultate, c─âci ora╚Öul a reu╚Öit s─â dep─â╚Öeasc─â momentul critic, dar ╚Öi alte momente dificile ce i-au urmat, ca epidemia de holer─â din 1832 sau r─âzboiul franco-prusac (1870-1871).

├Än 1852, o statuie a Fecioarei a fost conceput─â de sculptorul Joseph-Hugues Fabisch pentru a fi a╚Öezat─â pe colina Fourvi├Ęre. Statuia urma s─â fie sfin╚Ťit─â pe 8 septembrie 1852, de s─ârb─âtoarea Na╚Öterii Maicii Domnului. Doar c─â o rev─ârsare a r├óului Sona a inundat atelierul sculptorului ╚Öi a ├«ncurcat planurile municipalit─â╚Ťii, a╚Öa ├«nc├ót evenimentul a fost am├ónat pentru 8 decembrie. Aceasta este data la care lumea catolic─â celebreaz─â s─ârb─âtoarea Imaculatei Concep╚Ťii (cu exact 9 luni ├«naintea datei de 8 septembrie, Na╚Öterea Sfintei Maria), consider├óndu-se c─â Fecioara Maria a fost conceput─â f─âr─â p─âcat.

A╚Öadar, pe 8 decembrie, Lyonul era preg─âtit pentru s─ârb─âtoare, cu focuri de artificii ce trebuiau lansate de pe colina Fourvi├Ęre ╚Öi muzicieni de strad─â pentru a ├«nso╚Ťi alaiul statuii Fecioarei. Dar, ╚Öi de aceast─â dat─â, p─ârea c─â ghinionul ├«nso╚Ťe╚Öte celebrarea. O furtun─â puternic─â s-a ab─âtut asupra ora╚Öului. Autorit─â╚Ťile s-au g├óndit s─â mai am├óne evenimentul, ├«nc─â o dat─â, pentru duminica urm─âtoare. Dar, ├«n mod surprinz─âtor, cerurile s-au cur─â╚Ťat ╚Öi oamenii au reu╚Öit s─â ias─â din case ╚Öi, ├«n semn de bucurie, au aprins to╚Ťi lum├ón─âri pe pervazele ferestrelor, a╚Öa cum se mai obi╚Önuia cu alte ocazii speciale, cum ar fi victoriile militare.

Locuitorii ferici╚Ťi au pornit c─âtre colina Fourvi├Ęre ╚Öi alaiul format a ├«nso╚Ťit statuia Maicii Domnului, ce a fost a╚Öezat─â l├óng─â vechea biseric─â ÔÇô pe locul c─âreia se afl─â actuala catedral─â. Lyonezii au ├«n─âl╚Ťat toat─â noapte imnuri Fecioarei ╚Öi de atunci, an de an, au s─ârb─âtorit victoria ÔÇô metaforic─â ╚Öi concret─â ├«n acela╚Öi timp ÔÇô a luminii contra furtunii, gra╚Ťie protec╚Ťiei divine. 

Milioane de oameni particip─â anual la F├¬te des lumi├Ęres

Ast─âzi, S─ârb─âtoarea Luminilor se deruleaz─â de obicei de-a lungul a patru zile, ├«n jurul datei de 8 decembrie. Pe l├óng─â tradi╚Ťia p─âstrat─â din secolul al XIX-lea ÔÇô de a aprinde lum├ón─âri pe pervazul exterior al ferestrei ÔÇô, evenimentul reune╚Öte numeroase spectacole stradale bazate pe efecte de lumin─â, organizate ├«n centrul ora╚Öului, care devine, ├«n mare parte, pietonal.

Lumini Lyon jpg jpeg

Muzica ╚Öi m├óncarea stradal─â, dar ╚Öi t├órgurile cu produse artizanale completeaz─â evenimentul.ÔÇĘ ├Äncep├ónd din luna noiembrie, ├«n magazine se comercializeaz─â pahare transparente, colorate sau decorate cu diferite modele, ├«n care locuitorii s─â-╚Öi a╚Öeze lum├ón─ârile pe pervazul caselor. Se spune c─â 3-4 milioane de oameni particip─â anual la F├¬te des lumi├Ęres, cifre ce se refer─â desigur la vremurile de dinaintea pandemiei.

Organizatorii evenimentului pun la dispozi╚Ťia lyonezilor, dar ╚Öi a turi╚Ötilor sosi╚Ťi special pentru aceast─â ocazie, pliante ce cuprind harta tuturor manifest─ârilor din ora╚Ö. Pe parcursul celor patru zile de s─ârb─âtoare, de la l─âsarea serii ╚Öi p├ón─â dup─â miezul nop╚Ťii, str─âzile abund─â de oameni cu harta ├«n m├ón─â, care colind─â de la un obiectiv la altul pentru a nu pierde niciun moment artistic special.

Catedralele ora╚Öului devin ÔÇ×p├ónzeÔÇŁ pe care arti╚Ötii ce lucreaz─â cu lumina ÔÇ×picteaz─âÔÇŁ pove╚Öti colorate. ├Än interiorul bisericilor sau al muzeelor sunt a╚Öezate diferite instala╚Ťii de lumin─â, uneori ├«nso╚Ťite de muzic─â, pentru a spori atmosfera oniric─â. Pie╚Ťele publice devin ╚Öi ele scena arti╚Ötilor stradali, care manevreaz─â focul sau se joac─â ├«n felurite moduri cu lumina ╚Öi cu efectele ei.

Oamenii asist─â la c├óte o reprezenta╚Ťie ├«ntr-o pia╚Ťet─â, se opresc apoi la un pahar cu vin fiert pentru a putea continua drumul ├«n frigul nop╚Ťii de decembrie, apoi se mai ├«nc─âlzesc la c├óte un mic concert ├«ntr-un muzeu sau poposesc ├«n vreo curte interioar─â, unde sunt suspendate felinare.

Podurile peste Ron ╚Öi Sona sunt adesea decorate cu ghirlande luminoase ╚Öi fa╚Ťadele Operei sau cea a Teatrului C├ęlestins devin ╚Öi ele ÔÇ×ecran de proiec╚ŤieÔÇŁ pentru adev─ârate pove╚Öti istorisite prin lumin─â ╚Öi muzic─â. Extrem de speciale sunt ╚Öi proiectele unde participan╚Ťii sunt practic invita╚Ťi s─â creeze ├«mpreun─â o structur─â luminoas─â. A╚Öa s-a ├«nt├ómplat la edi╚Ťia din 2006, c├ónd, ├«ntr-un amfiteatru ├«n aer liber, fiecare vizitator a╚Öeza pe un traseu marcat c├óte o lum├ónare, ├«n final rezult├ónd un labirint, o spiral─â uria╚Ö─â de lumin─â.ÔÇĘ Lasere, focuri de artificii ╚Öi proiecte inedite ale studen╚Ťilor la facult─â╚Ťile de art─â completeaz─â programul manifest─ârii.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Fragmentul face parte din articolul cu acela╚Öi nume, publicat ├«n num─ârul 239 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â AcumCump─âr─â Acum

coperta historia 239 jpg jpeg