Legenda regelui Arthur (Sursa foto: www.istockphoto.com  Licenta ONJN nr. 907/19.05.2016)

Legenda regelui Arthur

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Regele Arthur este un personaj legendar de origine britanică, fiind un rege care simbolizează deopotrivă idealurile nobile cavalerești de războinic, dar și pe cele de cârmuitor și diplomat.

Întruchipat în legendele locale, povestea sa are însă și o sursă de origine istorică, dar evident că este vorba doar despre o legendă, destul de interesantă, ce-i drept, pe care ți-o prezint în detaliu mai jos în acest articol:

Simbolistica legată de legenda Regelui Arthur

Pentru multă vreme povestea regelui Arthur l-a conturat pe acesta drept un cavaler nobil și un iubitor al poporului său, al idealului de dreptate, echitate și justiție.

Masa rotundă este un simbol special și strâns legat de acesta, deoarece întruchipează egalitatea, niciun cavaler, nici măcar regele nefiind mai presus de ceilalți.

Sabia regelui Arthur reprezintă sursa puterii și totodată simbolul dreptului său divin de a conduce. De ce? Pentru că doar prin forța zeilor regele Arthur a reușit să scoată sabia din piatră, fiind un semn divin că a fost menit să conducă.

Această poveste legendară a sabiei regelui Arthur a reprezentat o sursă de inspirație pentru o mulțime de domenii, începând de la cinematografie și literatură și ajungând până la producătorii de sloturi video. De exemplu, există un slot intitulat Sword of Arthur bazat pe această poveste pe care îl poți accesa acum în aproape orice casino online, acolo unde vei găsi și mii de alte păcănele gratis.

Există atestări istorice despre regele Arthur?

Un subiect care a stârnit mai multe controverse de-a lungul timpului și asupra căruia istoricii și specialiștii nu s-au putut pronunța nici până în ziua de astăzi – este regele Arthur un personaj istoric atestat de surse?

Una dintre tabere, care susține documentarea istorică a existenței acestui rege și a domniei sale este cea care pleacă de la Historia Brittonum și Annales Cambriae, scrieri care prezintă sumar și oarecum foarte obscur un personaj cu o denumire similară.

În aceste scrieri, Arthur este un rege luptător care se străduiește să țină piept anglo-saxonilor invadatori în timpul conflictelor care au marcat secolul al V-lea.

Historia Britonnum cuprinde o serie de scrieri în care sunt detaliate 12 bătălii la care ar fi luat parte regele Arthur, cea mai importantă dintre ele fiind cea de la Mons Badonicus, unde legenda spune că ar fi ucis de unul singur un număr de 960 de inamici – lucru greu de crezut, totuși.

Annales Cambriae datează lupta de la Mons Badonicus în anul 516 și aici povestea ia o turnură cu totul diferită, deoarece regele Arthur nu supraviețuiește bătăliei.

Cealaltă tabără susține că regele Arthur n-a existat de fapt niciodată și că nu există surse istorice sau documentare care să susțină teza contrarie.

Nowell Myres a scris în momentul publicării lucrării lui Morris, Age of Arthur, faptul că niciun alt personaj aflat la granița dintre istorie și mitologie nu a irosit atât de mult timpul unui istoric, precum a făcut-o Arthur.

Istoricul Gildas, în lucrarea sa De Excidio Britanniae, scriere care datează din secolul al V-lea, pomenește despre Bătălia de la Mons Badonicus, dar absolut nimic despre un anume Arthur.

Legenda numelui Arthur

Chiar și numele celebrului personaj mitologic este subiect de controverse. Unele surse menționează că ar proveni de la numele latin “artorius”, care ar însemna plugar.

Alte surse consideră că Arthur provine de la galezul ”arth”, care ar însemna urs, ceea ce duce cu gândul la un om cu o statură foarte impozantă, asemenea acestui animal.

Cum a ajuns rege Arthur?

Legenda spune că exista o sabie înfiptă atât de puternic într-o stâncă mare încât nu putea fi scoasă de nimeni de acolo. Se crede că erau aruncate vrăji asupra acelei pietre și doar persoana vrednică de tron va putea scoate sabia din stâncă.

Desigur că au fost foarte mulți pretendenți care doreau coroana, astfel că au venit bărbați extrem de puternici, convinși că posedă forța necesară pentru a ridica sabia din piatră și pentru a deveni astfel regi.

Se pare însă că nu forța era cea de care un pretendent avea nevoie pentru a deveni rege, ci era un ritual care implica și un aspect magic – practic, coroana regatului își alegea singură regele.

A apărut de nicăieri practic Arthur, care aparent nu poseda forță sau putere la fel de multă precum bărbații care au încercat înaintea lui, dar care a reușit totuși să scoată piatra din stâncă și așa a fost încoronat rege.

Masa Rotundă – simbol al cavalerismului

Tot regele Arthur pare să fi fost cel care a instaurat tradiția Mesei Rotunde. Masa rotundă era din lemn masiv, iar în jurul ei erau 12 scaune reprezentând cavalerii Coroanei, unul dintre aceștia fiind și Arthur.

Faptul că masa avea această formă rotundă este un alt simbol cu o semnificație profundă. Se diferenția astfel de mesele vechi ale regilor în care regele stătea într-un capăt și supușii pe laterale, făcându-se astfel diferențe de rang.

În cazul mesei rotunde, semnificația este că toți cavalerii care se așezau la ea erau egali și nimeni nu era mai presus de seilalți, nici măcar regele.

Dacă ar fi să plasăm undeva în timp povestea din spatele legendei regelui Arthur, majoritatea specialiștilor au agreat că acțiunea s-ar fi petrecut în Evul Mediu sau chiar în Evul Mediu timpuriu.

Chiar și așa, rămâne una dintre cele mai puternice legende, cunoscute în toată lumea, de la copii mici până la persoane în vârstă.

Sursa foto: www.istockphoto.com