La Batavi, în Dacia  jpeg

La Batavi, în Dacia

ÔÇ×Unde te-ai n─âscut?ÔÇť era o ├«ntrebare comun─â ┼či acum 2.000 de ani, cum este ┼či ast─âzi. Cum la fel de comun este s─â presupui c─â un r─âspuns de genul ÔÇ×La BataviÔÇť ├«nseamn─â un loc pe malurile Rinului, ├«ntre bra┼úele desf─â┼čurate ale fluviului ├«n drumul c─âtre Marea Nordului. ├Än ┼úinutul r─âzboinicilor faimo┼či pentru abilit─â┼úile lor cu totul remarcabile ├«n lupta c─âlare, motiv pentru care au devenit pre┼úui┼úi ├«n armata Romei, ca unit─â┼úi de elit─â. ┼×i chiar dac─â s-au r─âsculat, p├ón─â la urm─â au r─âmas la fel de dori┼úi ┼či de aprecia┼úi ├«n formidabila structur─â militar─â a Imperiului.

Cu at├ót mai surprinz─âtor ar fi s─â auzi c─â r─âspunsul complet, ÔÇ×La BataviÔÇť, ar fi nu la Nijmegen pe Rin, ci la R─âzboieni-Cetate, pe Mure┼č. Adic─â ├«n localitatea La Batavi, ├«n provincia roman─â Dacia, la jum─âtatea drumului dintre Apulum/Alba Iulia ┼či Potaissa/Turda.

Cine r─âspunde la ├«ntrebare este Aelius Verecundinus, un militar care men┼úioneaz─â ├«n piatr─â, pe monumentul s─âu funerar, c─â s-a n─âscut La Batavii de Dacia. Ce c─âutau ace┼čti str─âmo┼či ai olandezilor ├«n Dacia?

├Ämp─âratul Hadrian a ordonat sta┼úionarea unei mari unit─â┼úi de cavalerie batave, de o mie de c─âl─âre┼úi, ├«n punctul strategic, ├«ntre Turda ┼či Alba Iulia, pentru a asigura securitatea transporturilor de sare pe Mure┼č. O for┼ú─â mobil─â ce putea acoperi u┼čor distan┼úa dintre cele dou─â legiuni din zon─â, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum ┼či Legiunea a V-a Macedonica de la Potaissa. Batavii ┼či-au construit castrul ┼či au trecut la ├«ndeplinirea misiunii primite.

PicsArt 08 10 12 58 53 jpg jpeg

Ca unitate de elit─â, erau pl─âti┼úi pe m─âsur─â. Banii au generat dezvoltare, ┼či l├óng─â garnizoana batavilor a crescut a┼čezarea civililor, cu case ┼či ateliere, cu o activitate vibrant─â ce a l─âsat ├«n urm─â povestea fascinant─â a batavilor ┼či a impactului pe care l-au avut. Via┼úa comunit─â┼úii militaro-civile este descoperit─â treptat de s─âp─âturile care continu─â ├«n situl arheologic.

Povestea oamenilor ┼či a castrului de la R─âzboieni-Cetate o g─âsi┼úi ├«n paginile acestei edi┼úii ÔÇ×HistoriaÔÇť, scris─â chiar de c─âtre cei care o aduc la suprafa┼ú─â cu fiecare campanie de s─âp─âturi. Sunt ├«nt├ólniri extraordinare ├«n timp.

Oare c├ót de sup─ârat a fost cel care a pierdut, probabil tot un militar, pe drumul ce abia se construia la ├«nceputurile a┼čez─ârii, o moned─â de aur, aureus, valor├ónd o mic─â avere? ┼×i c├óte oare nu a visat c─â ┼či-ar putea cump─âra cu aureii economisi┼úi? De ce nu o cas─â, poate ceva p─âm├ónt? A┼čezarea cre┼čtea, drumurile erau pline de c─âl─âtori ┼či de negustori, m─ârfurile, chiar cele mai scumpe, veneau de peste tot sau se produceau local; ├«n fond, putea spera la o via┼ú─â bun─â ├«n Dacia Felix.

FOTO: RECONSTITUIRE DE C─éT─éLIN DR─éGHICI

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 235 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 12 august - 14 septembrie 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

H 235 01 jpg jpeg