Foto sus: Soldați britanici răniți, în tranșeele Primului Război Mondial (© The Library of Congress)

Jocuri și victime în vreme de război

Anul 1914 a adus confruntarea decisivă între Antanta și Tripla Alianță, fiecare tabără încercând să obțină supremația mondială. Teoretic, Anglia, Franța și Rusia dispuneau de o superioritate numerică și tehnică zdrobitoare, dar modul în care au fost folosite resursele n-a dat rezultatele așteptate. Dimpotrivă. Forțele aliate occidentale se aflau în 1916 încolțite prin declanșarea ofensivei germane la Verdun.

Era nevoie de orice om înarmat în plus pentru a înclina balanța în favoarea Franței și Parisul considera că aportul României putea să fie unul decisiv. Au fost aprobate livrările de tehnică modernă încă din primăvară, dar marinarii români au dat peste alt obstacol. Anglia și Rusia nu prea mai doreau să se încurce cu un pretențios colaborator, mai ales după ce a început Ofensiva Brusilov.

Autoritățile celor două imperii au început un balet al hârtiilor prin care tot amânau ca livrările să fie făcute prin portul Arhanghelsk. Durata unui transport era de numai 20 de zile. Vaporul București a ajuns tocmai la Vladivostok și munițiile puteau fi utile după trei – cinci luni. Este interesant că refuzul era făcut cu mare abilitate, birocrații din Londra și Sankt Petersburg dând vina unii pe alții pentru diferite chichițe.

Abia la sfârșitul lunii iulie 1916 s-a pus capăt acestui joc murdar împotriva vapoarelor românești și livrările de arme au putut fi dirijate spre portul nordic din Rusia. Au putut să sosească mai înainte încărcăturile aduse pe nave dirijate de autoritățile franceze.

Colonelul Rudeanu, responsabil cu dobândirea de tehnică de luptă în Franța, privea neputincios cum vremea trecea și pregătirile întârziau din interese mărunte. Armata română a fost astfel lipsită de multe materiale sau n-a mai avut timpul necesar pentru efectuarea de antrenamente cu noua tehnică de luptă. A fost apoi foarte normal să se înregistreze pierderile din timpul campaniei din toamna anului 1916, dar se dă vina și astăzi pe bieții ostași români.

Politica face victime tot timpul deoarece liderii sunt îngrozitor de slab pregătiți și se gândesc numai la satisfacerea unor fantezii personale.

Foto sus: Soldați britanici răniți, în tranșeele Primului Război Mondial (© The Library of Congress)