Istoria unui fals: Harta care părea să dovedească faptul că vikingii au descoperit America înaintea lui Columb
În 1965, prestigioasa universitate americană Yale a cumpărat și a prezentat publicului o hartă care părea să dovedească faptul că vikingii, nu Cristofor Columb, ar fi fost adevărații descoperitori ai Americi. Harta Vinland, care ar fi fost creată în prima jumătate a secolului al XV-lea, arată o parte a țărmului Americii de Nord. Însă o analiză recentă demonstrează că această hartă este falsă, scrie Smitshsonian Magazine.
În 1966, scurt timp după prezentarea sa publică, mai mulți oameni de știință subliniat mai multe inadvertențe cu alte surse medievale și au ridicat semne de întrebare cu privire la dispariția hărții timp de 500 de ani.
Un studiu realizat la începutul anilor '70 a ridicat alte semne de întrebare în legătură cu datarea hărții, faptul că țărmul Groenlandei este prea precis conturat pentru ca harta să fi fost creată în jurul anului 1440.
Dezbaterile privind autenticitatea hărții au continuat timp de peste cinci decenii, numeroși cercetători efectuând de-a lungul anilor o serie de testări care s-au dovedit în mare parte neconcludente.
Însă acum, o echipă interdisciplinară de cercetători de la Yale University a demonstrat că harta este falsă. Analiza metalelor din cerneala folosită pentru crearea hărții a arătat că documentul a fost falsificat în prima jumătate a secolului XX.
„Nu mai există niciun fel de dubiu rezonabil”, spune ferm Raymond Clemens, curator la Biblioteca de Cărți Rare și Manuscrise a Universității Yale, care deține harta. Clemens subliniază că „noua analiză ar trebui să închidă definitiv disputa privind acest subiect”.
Cercetătorii au folosit o tehnică numită spectroscopie prin fluorescență cu raze X pentru a examina cerneala folosită pe hartă. Analiza a arătat că cerneala conține titan, un metal care a început să fie folosit pentru a fabrica cerneală în anii '20 ai secolului trecut. De asemenea, cercetătorii au descoperit că o notiță de pe spatele documentului a fost modificată în mod intenționat pentru ca harta să pară autentică.
Vikingii au descoperit într-adevăr America înaintea lui Columb
În prezent, istoricii nu au nicio îndoială că un număr mic de vikingi au ajuns în regiunea Newfoundland și în golful St. Lawrence din Canada de azi, în jurul anului 1.000. Textele medievale menționează Vinland, denumirea dată de vikingi acestui loc. În plus, în anii '60 ai secolului trecut au fost descoperite dovezi arheologice legate de o așezare a vikingilor la L’Anse aux Meadows, pe teritoriul provinciei canadiene Newfoundland şi Labrador
Poveștile despre călătoriile vikingilor spre America de Nord l-au inspirat probabil pe falsificator să creeze Harta Vinland, începutul secolului XX.
Istoria unu fals
În 1957, un negustor de antichități a oferit Harta Vinland (foto jos) reprezentanților British Museum, însă prestigiosul muzeu din Londra a refuzat-o, experții săi suspectând că este vorba de un fals.
Ulterior, la începutul anilor '60, Laurence C. Witten al III-lea, un colecționar și comerciant american de antichități, a cumpărat harta pentru 3.500 de dolari și a încercat să o vândă Universității Yale, care a refuzat să plătească suma 300.000 de dolari pentru document. Paul Mellon, un absolvent înstărit al Universității Yale, a cumpărat harta și oferit-o instituției.
În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la originea hărții, curatorii de la Yale și de la British Museum au lucrat îndeaproape pentru a stabili autenticitatea documentului.
În cele din urmă, experții celor două instituții au ajuns la concluzia că harta a fost creată în jurul anului 1440, cu circa o jumătate de secol în înainte de descoperirea Americii de către Cristofor Columb. Experții au ajuns la această concluzie, în principal, pe baza caligrafiei și a vârstei pergamentului. Analiza efectuată în prezent a demonstrat însă că harta este un fals realizat în secolul XX.