Istoria unui fals: Harta care părea să dovedească faptul că vikingii au descoperit America înaintea lui Columb jpeg

Istoria unui fals: Harta care părea să dovedească faptul că vikingii au descoperit America înaintea lui Columb

­čôü Epoca vikingilor
Autor: Redac╚Ťia

├Än 1965, prestigioasa universitate american─â Yale a cump─ârat ╚Öi a prezentat publicului o hart─â care p─ârea s─â dovedeasc─â faptul c─â vikingii, nu Cristofor Columb, ar fi fost adev─âra╚Ťii descoperitori ai Americi. Harta Vinland, care ar fi fost creat─â ├«n prima jum─âtate a secolului al XV-lea, arat─â o parte a ╚Ť─ârmului Americii de Nord. ├Äns─â o analiz─â recent─â demonstreaz─â c─â aceast─â hart─â este fals─â, scrie Smitshsonian Magazine.

├Än 1966, scurt timp dup─â prezentarea sa public─â, mai mul╚Ťi oameni de ╚Ötiin╚Ť─â subliniat mai multe inadverten╚Ťe cu alte surse medievale ╚Öi au ridicat semne de ├«ntrebare cu privire la dispari╚Ťia h─âr╚Ťii timp de 500 de ani.

Un studiu realizat la ├«nceputul anilor '70 a ridicat alte semne de ├«ntrebare ├«n leg─âtur─â cu datarea h─âr╚Ťii, faptul c─â ╚Ť─ârmul Groenlandei este prea precis conturat pentru ca harta s─â fi fost creat─â ├«n jurul anului 1440.

Dezbaterile privind autenticitatea h─âr╚Ťii au continuat timp de peste cinci decenii, numero╚Öi cercet─âtori efectu├ónd de-a lungul anilor o serie de test─âri care s-au dovedit ├«n mare parte neconcludente. 

├Äns─â acum, o echip─â interdisciplinar─â de cercet─âtori de la Yale University a demonstrat c─â harta este fals─â. Analiza metalelor din cerneala folosit─â pentru crearea h─âr╚Ťii a ar─âtat c─â documentul a fost falsificat ├«n prima jum─âtate a secolului XX.

ÔÇ×Nu mai exist─â niciun fel de dubiu rezonabilÔÇŁ, spune ferm Raymond Clemens, curator la Biblioteca de C─âr╚Ťi Rare ╚Öi Manuscrise a Universit─â╚Ťii Yale, care de╚Ťine harta. Clemens subliniaz─â c─â ÔÇ×noua analiz─â ar trebui s─â ├«nchid─â definitiv disputa privind acest subiectÔÇŁ.

Cercet─âtorii au folosit o tehnic─â numit─â spectroscopie prin fluorescen╚Ť─â cu raze X pentru a examina cerneala folosit─â pe hart─â. Analiza a ar─âtat c─â cerneala con╚Ťine titan, un metal care a ├«nceput s─â fie folosit pentru a fabrica cerneal─â ├«n anii '20 ai secolului trecut. De asemenea, cercet─âtorii au descoperit c─â o noti╚Ť─â de pe spatele documentului a fost modificat─â ├«n mod inten╚Ťionat pentru ca harta s─â par─â autentic─â.

Vikingii au descoperit într-adevăr America înaintea lui Columb

├Än prezent, istoricii nu au nicio ├«ndoial─â c─â un num─âr mic de vikingi au ajuns ├«n regiunea Newfoundland ╚Öi ├«n golful St. Lawrence din Canada de azi, ├«n jurul anului 1.000. Textele medievale men╚Ťioneaz─â Vinland, denumirea dat─â de vikingi acestui loc. ├Än plus, ├«n anii '60 ai secolului trecut au fost descoperite dovezi arheologice legate de o a╚Öezare a vikingilor la LÔÇÖAnse aux Meadows, pe teritoriul provinciei canadiene Newfoundland ┼či Labrador

Pove╚Ötile despre c─âl─âtoriile vikingilor spre America de Nord l-au inspirat probabil pe falsificator s─â creeze Harta Vinland, ├«nceputul secolului XX. 

Istoria unu fals 

├Än 1957, un negustor de antichit─â╚Ťi a oferit Harta Vinland (foto jos) reprezentan╚Ťilor British Museum, ├«ns─â prestigiosul muzeu din Londra a refuzat-o, exper╚Ťii s─âi suspect├ónd c─â este vorba de un fals.

Harta Vinland jpg jpeg

Ulterior, la ├«nceputul anilor '60, Laurence C. Witten al III-lea, un colec╚Ťionar ╚Öi comerciant american de antichit─â╚Ťi, a cump─ârat harta pentru 3.500 de dolari ╚Öi a ├«ncercat s─â o v├ónd─â Universit─â╚Ťii Yale, care a refuzat s─â pl─âteasc─â suma 300.000 de dolari pentru document. Paul Mellon, un absolvent ├«nst─ârit al Universit─â╚Ťii Yale, a cump─ârat harta ╚Öi oferit-o institu╚Ťiei.

├Än pofida numeroaselor semnale de alarm─â cu privire la originea h─âr╚Ťii, curatorii de la Yale ╚Öi de la British Museum au lucrat ├«ndeaproape pentru a stabili autenticitatea documentului.

├Än cele din urm─â, exper╚Ťii celor dou─â institu╚Ťii au ajuns la concluzia c─â harta a fost creat─â ├«n jurul anului 1440, cu circa o jum─âtate de secol ├«n ├«nainte de descoperirea Americii de c─âtre Cristofor Columb. Exper╚Ťii au ajuns la aceast─â concluzie, ├«n principal, pe baza caligrafiei ╚Öi a v├órstei pergamentului. Analiza efectuat─â ├«n prezent a demonstrat ├«ns─â c─â harta este un fals realizat ├«n secolul XX.