Istoria fierăstrăului
Istoria fierăstrăului datează de mii de ani în timp. Este unul dintre cele mai vechi instrumente cunoscute și care a contribuit cel mai mult la progresul umanității. Ferăstrăul este printre cele mai vechi unelte ale omenirii, alături de topor și ciocan. A apărut în jurul mileniului al II-lea sau al treilea î.Hr.
Unii cred că este la fel de vechi ca și „dalu”. Acesta era un fel de pompă hidraulică pe care sumerienii o foloseau acum 5500 de ani în Mesopotamia, pentru a extrage apă din râurile Tigru și Eufrat.
Ar trebui să știți că există mai multe legende despre asta. De exemplu, mitologia greacă atribuie originea fierăstrăului lui Talux, pe care mama sa l-a pus sub tutela fratelui său Dedal, tâmplar de meserie.
Conform legendei, Talux a conceput această ustensilă când a găsit o falcă de șarpe cu care a început să taie o bucată de lemn. Alții spun că nu ar fi fost Talux, ci fratele său Perdix, inventator al roții, al scripetelui și al altor instrumente, conform știrilor extravagante ale mitologiei antice.
Cine a inventat ferăstrăul
Este mai mult decât probabil ca fierăstrăul să fi fost inventat de egipteni în epoca bronzului, în jurul mileniului III î.Hr.
Alte povești la fel de fabuloase atribuie invenția fierăstrăului atenianului Dedal, fiul lui Epulano, cel mai vechi arhitect din Grecia și constructorul labirintului care îi poartă numele.
El este, de asemenea, responsabil pentru invenția pânzelor pentru bărci, a toporului și a nivelei zidarului.
Poetul latin Ovidiu, când a explicat aceste legende, spunea că Perdix a fost inspirat să găsească ideea ferăstrăului în coloana vertebrală a unui pește-spadă.
De fapt, în călătoriile lui Ca' da Mosto în Africa se spune că vechii locuitori din Insulele Madeira au folosit coloana vertebrală a acestui pește ca fierăstrău.
În Europa, în timpul domniei lui Carol cel Mare, la sfârșitul secolului al VIII-lea, se credea că peștele-spadă tăia lemnul navelor cu sabia sa.
Evoluția fierăstrăului
Este evident că descoperirea fierăstrăului datează din timpurile primitive. Și este firesc să fie așa, deoarece principala materie primă atât în lumea antică, cât și în Evul Mediu și în Renaștere, a fost lemnul.
Aproape totul era din lemn, deci instrumentele fundamentale erau cele ale tâmplarului: fierăstrăul, ciocanul, cleștele, sunt instrumente pe care romanii le foloseau deja.
Meșterul roman a creat o mare varietate de instrumente, printre care s-au remarcat fierăstraiele atașate la o ramă de lemn. Această ustensilă a stat la baza acestei scule până în secolul al XIV-lea.
Începând din secolul al XIII-lea, a fost un instrument foarte comun în Europa. Cunoscut atunci era fierăstrăul manual numit „fierăstrău cu sabie”, pe care romanii obișnuiau să-l folosească la tăiat lemnul.
Mai era și fierăstrăul cu lame înguste numit și fierăstrău cu arc, pe care dulgherul îl folosea pe bancul său de lucru.
Într-un tablou de Roberto Campin (1430), Sfântul Iosif apare așezat lângă bancul său de lucru înconjurat de unelte, inclusiv fierăstrăul cu sabie.
Se crede că fără fierăstrău nu am fi putut inventa roata. Fierăstrăul a jucat un rol crucial în crearea roții, deoarece ar fi fost aproape imposibil să se modeleze materialele necesare pentru realizarea roții în etapele sale inițiale. Fierăstraiele egiptene erau făcute din bronz, cupru și uneori din fier (rareori). Cele descoperite datează din 4900 și 4700 î.Hr.
Ferăstraiele preistorice și mesolitice aveau dinți mici, deoarece omul nu era atât de avansat atunci. Cu toate acestea, ferăstrăul egiptean avea dinți mai mari. Creșterea dimensiunii dinților a făcut ca fierăstrăul să fie mai util și mai aplicabil în mai multe zone.
În jurul anului 450 d.Hr. până în 1775 d.Hr., romanii au introdus diferite fierăstraie de fier, cum ar fi fierăstrăul-cadru și diferite fierăstraie de mână. Până în 1775, britanicii au intrat în cursă pentru a influența avansarea tehnologiei fierăstrăului. Unele fierăstraie din epoca fierului provin din Londra, care datează din anii 900 d.Hr. și 1700 d.Hr.
În epoca medievală s-a văzut introducerea gaterelor, care erau centre în care erau asamblate mașini de tăiat pe scară largă pentru tăierea bucăților mari de lemn sau cherestea în cantități mari. Pe lângă gatere, au existat și alte tipuri de fierăstrău care au fost populare în această perioadă: fierăstrăul cu două mâini, fierăstrăul cu cadru, fierăstrăul pentru mașină și fierăstrău de mână deschis. Dacă vă întrebați cum au funcționat gaterele, acestea au fost alimentate de diverse surse de energie, cum ar fi vântul sau apa. În cazul vântului, s-au folosit mori de vânt, iar în cazul apei, mori de apă. Gaterele au fost primele forme de tehnologie de fierăstrău automat. Pe măsură ce timpul a trecut și tehnologia a avansat, sursa de energie pentru aceste fierăstraie s-a schimbat, precum și designul și funcționalitatea lor.
Mai târziu a venit inventarea fierăstraielor circulare. Aceste fierăstraie sunt probabil cele mai revoluționare invenții și avansuri în tehnologia fierăstrăului. Descoperirea electricității și manipularea acesteia în secolul al XIX- lea au influențat semnificativ tehnologia automatizării fierăstrăului. Diverse alte tipuri de fierăstrău au fost inventate în ultimele două secole, pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze. Printre ele și drujba.
Atâta timp cât există lemn, beton, plastic sau piatră, fierastraul ne va fi întotdeauna de folos. Tehnologia fierăstrăului este una care a avansat rapid și care va continua să avanseze pentru o vreme. Astăzi majoritatea fierăstraielor sunt mai accesibile și mai eficiente pentru utilizarea zilnică. Până în ziua în care tehnologia laser va fi portabilă și accesibilă pentru o persoană obișnuită, fierăstrăul ne va fi de folos în multe feluri.