Istoria contraspionajului din Războiul Rece, rescrisă  O companie olandeză a ajutat CIA ul să anuleze avantajul tehnologic al spionilor sovietici jpeg

Istoria contraspionajului din Războiul Rece, rescrisă. O companie olandeză a ajutat CIA-ul să anuleze avantajul tehnologic al spionilor sovietici

📁 Războiul Rece
Autor: Ionuț Preda

O investigaţie făcută de platforma olandeză de ştiri De Correspondent a scos la suprafaţă detalii inedite despre războiul serviciilor secrete dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. O companie olandeză relativ necunoscută în anii de maximă tensiune ai Războiului Rece a reinventat un enigmatic dispozitiv de ascultare dezvoltat de către sovietici şi a ajutat apoi la spionarea ambasadelor statelor din Blocul de Est în capitala Haga.

Investigaţia făcută de jurnalistul Maurits Martijn şi expertul în securitate Cees Wiebes aruncă lumină asupra modului în care CIA-ul a reuşit să producă variante similare ale unui dispozitiv de ascultare sovietic, care a devenit cunoscut la o întâlnire a Consiliului de Securitate ONU din 1960, într-un moment în care liderii sovietici se declarau revoltaţi de „spionajul agresiv” al agenţiilor de securitate americane.  

După doborârea la 1 mai 1960 a avionului de spionaj  american tip U-2 în spaţiul aerian sovietic, URSS-ul a propus o rezoluţie în Consiliul de Securitate ONU prin care au vrut să desemneze Statele Unite drept stat agresor, susţinând că acestea duc o politică externă provocativă. Ambasadorul american la ONU, Henry Cabot Lodge, a prezentat însă dovada că tertipuri asemănătoare au fost utilizate de sovietici imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial – reconstituirea compartimentului în care a fost ascuns un dispozitiv de ascultare din ambasada Statelor Unite în Rusia între 1945 şi 1952.

Continuarea pe adevarul.ro