Homo Sapiens jpg

Împerecherile în grupuri mici ale oamenilor de acum 200.000 de ani aproape au dus la extincție specia

Cercetătorii au descoperit un număr crescut de anomalii prezente la oase de nou-născuţi datate cu o vechime de aproximativ 200.000 de ani. Acestea erau cauzate, consideră oamenii de ştiinţă, de împerecherile frecvente în cadrul grupurilor restrânse de vânători culegători.

Mare parte din defectele la naştere întâlnite la primii oameni se datorează împerecherilor frecvente în grupuri restrânse, cred cercetătorii, potrivit ScienceMag. 

Aceştia au ajuns la această concluzie după ce au studiat fosilele din Era Glaciară. Mai multe femururi umane descoperite în China au un aspect neobişnuit, iar craniul unui copil descoperit în Qafzeh (Israel) are o umflătură ce pare a fi provocată de hidrocefalie.

496177 jpg

Dacă fiecare dintre aceste cazuri ar putea părea doar o curiozitate, paleoantropologul Erik Trinkaus, de la Universitatea Washington, spune că este posibil să existe un tipar al deformărilor osoase.

Aceste afirmaţii se sprijină pe date şi informaţii adunate privind 66 de indivizi cu o vechime de 200.000 de ani, cu anomalii ale scheletului. Rămăşiţele din schelete au fost descoperite în Orientul Mijlociu şi Eurasia.

Cercetătorul a descoperit că două treimi din aceste defecte osoase sunt prezente la mai puţin de 1% dintre oamenii moderni. Trinkaus spune că în perioada respectivă populaţiile erau strânse în grupuri mici şi izolate, iar acest lucru ar fi putut duce la împerecherea între membri şi transmiterea mutaţiilor genetice următoarelor generaţii.

Această ipoteză este susţinută şi de alţi cercetători, de la alte universităţi. Analizele ce vor urma vor putea confirma această ipoteză, potrivit căreia împerecherile frecvente în aceleaşi grupuri restrânse au dus la defecte genetice grave şi des întâlnite.