Împărăteasa cu o siluetă demnă de Cartea Recordurilor  jpeg

Împărăteasa cu o siluetă demnă de Cartea Recordurilor

­čôü Biografii
Autor: Ioana Popa

Fiica ducelui Maximilian ╚Öi a prin╚Ťesei Ludovika a Bavariei, viitoarea ├«mp─âr─âteas─â Elisabeta a Austriei, s-a n─âscut ├«n iarna anului 1837, ├«n ajun de Cr─âciun. Cea care ar st├órni invidie ├«n lumea modei de ast─âzi, este mai cunoscut─â dup─â apelativul folosit ├«nc─â din copil─ârie de c─âtre familie, Sissi.  

Împărăteasă a Austriei dintr-o întâmplare

C─âs─âtoriile aranjate, mai ales c├ónd venea vorba despre familiile de rang ├«nalt, nu reprezentau o surpriz─â ├«n epoc─â. Dar nu Sissi, ci sora sa mai mare, Helene, ar fi trebuit s─â se c─âs─âtoreasc─â cu mo╚Ötenitorul tronului Austriei, Franz Joseph. La evenimentul organizat ├«n vederea oficierii logodnei, t├ón─ârul ├«mp─ârat este atras ├«ns─â de frumuse╚Ťea Elisabetei ╚Öi ├«n ciuda ├«mpotrivirii mamei sale, o alege pe aceasta ca viitoare so╚Ťie. Cinci zile mai t├órziu vestea este anun╚Ťat─â oficial, iar peste alte opt luni, ├«n prim─âvara anului 1854, cei doi se c─âs─âtoresc.

Obsesia pentru o siluet─â perfect─â

Moartea primului s─âu copil, micu╚Ťa Sofia, o marcheaz─â profund pe t├ón─âra mam─â, care refuz─â s─â m─ân├ónce timp de c├óteva zile. Pe m─âsur─â ce starea de depresie ╚Öi melancolie se accentueaz─â, aceasta ├«ncepe s─â evite cinele ├«n familie ╚Öi dezvolt─â o obsesie pentru men╚Ťinerea siluetei. Dieta pe care o urmeaz─â cu stricte╚Ťe se baza pe consumul de lapte ╚Öi ou─â. Pe l├óng─â regimul alimentar, ├«mp─âr─âteasa urma ╚Öi un program intensiv de exerci╚Ťii fizice. La ini╚Ťiativa sa, ├«n camerele sale sunt montate echipamente sportive pentru gimnastic─â, iar zilnic, pre╚Ť de ore bune, ├«mp─âr─âteasa Sissi se bucura de practicarea unei activit─â╚Ťi care o pasiona din copil─ârie, echita╚Ťia. Eforturile ├«ntreprinse dau rezultate, iar talia sa, de numai 50 de centimentri, eviden╚Ťiat─â ╚Öi mai mult prin purtarea corsetelor, ar st├órni admira╚Ťie ╚Öi ast─âzi.

Stricte╚Ťea ├«ngrijirii celei mai de pre╚Ť "podoabe" a ├«mp─âr─âtesei

Cunoscut─â pentru p─ârul extrem de lung, Sissi aloca c├óteva ore zilnic pentru ├«ngrijirea acestuia. Franziska Feifalik, cea care o ajuta pe ├«mp─âr─âteas─â s─â fac─â acest lucru, trebuia s─â foloseasc─â m─ânu╚Öi albe ╚Öi nu avea voie s─â poarte inele. Dac─â ├«n urma piept─ânatului c─âdea vreun fir de p─âr, aceasta avea obliga╚Ťia de a-l a╚Öeza ├«ntr-un bol de argint ╚Öi de a-l prezenta st─âp├ónei sale. O dat─â la dou─â s─âpt─âm├óni, Sissi ├«╚Öi rezerva o zi pentru a-i fi sp─âlat p─ârul cu un amestec de ou─â ╚Öi cognac.

Perioada destul de lung─â de timp petrecut─â ├«mpreun─â, o transform─â pe Franziska ├«n confidenta ├«mp─âr─âtesei. Aceasta ├«i ╚Ťinea chiar locul ├«n public uneori, ├«n ocaziile ├«n care se ╚Ötia c─â urma s─â fie v─âzut─â doar de la distan╚Ť─â.


image

Ritualurile excentrice de ├«nfrumuse╚Ťare

├Ämp─âr─âteasa nu folosea parfum, iar cremele pentru fa╚Ť─â erau preparate dup─â re╚Ťete speciale ce aveau la baz─â ingrediente precum apa de trandafiri sau c─âp╚Öunele. Silueta, la care ╚Ťinea enorm, nu era nici ea ignorat─â. Hainele purtate pe timpul nop╚Ťii erau ├«mbibate ├«n zona taliei ├«n o╚Ťet de cidru, iar du╚Öul de diminea╚Ť─â, f─âcut cu ap─â rece, era alternat seara cu o baie cu ulei de m─âsline.

Indiferent de c├ót de strict─â era ├«n privin╚Ťa ├«ngrijirilor corporale, trecerea timpului ├«╚Öi spune cuv├óntul, motiv pentru care, dup─â ├«mplinirea v├órstei de treizeci ╚Öi doi de ani, aceasta refuz─â s─â mai fie fotografiat─â sau s─â i se realizeze portrete ╚Öi evit─â pe c├ót posibil acest lucru.

Lucruri mai pu╚Ťin cunoscute din via╚Ťa ├«mp─âr─âtesei Sissi

Criticile aduse de mama so╚Ťului s─âu nu erau ceva neobi╚Önuit. Ceea ce nu este foarte vehiculat ├«ns─â era nemul╚Ťumirea acesteia fa╚Ť─â de dantura Elisabetei. ├Än urma unor tratamente pe baz─â de mercur, din╚Ťii ├«mp─âr─âtesei c─âp─âtaser─â o nuan╚Ť─â mai ├«nchis─â, iar repro╚Öurile repetate o vor face pe Sissi s─â renun╚Ťe la a mai z├ómbi ├«n public.

Mai pu╚Ťin cunoscut este de asemenea faptul c─â Sissi suferea de insomnii, iar timpul destinat ├«n mod normal odihnei era de multe ori folosit pentru lectur─â. Astfel, aceasta ajunge s─â ├«ndr─âgeasc─â opera poetului german Heinrich Hein, cu care ├«ncepe s─â corespondeze.

Nu în ultimul rând, fumatul, un obicei neobișnuit pentru femei în acea vreme, o aduce din nou pe împărăteasă în prim plan, dând naștere unui subiect de bârfă de amploare.

Nu ╚Ötim ce s-ar fi ├«nt├ómplat dac─â Sissi nu ar fi fost prezent─â la logodna organizat─â pentru sora sa ╚Öi nici care ar fi fost soarta imperiului dac─â Franz Joseph ar fi acceptat s─â se c─âs─âtoreasc─â cu Helene. Ceea ce ╚Ötim ├«ns─â cu siguran╚Ť─â este c─â nu am mai fi avut ocazia s─â cunoa╚Ötem o ├«mp─âr─âteas─â a c─ârei via╚Ť─â a fost pe c├ót de interesant─â, pe at├ót de ie╚Öit─â din comun.

Surse:

http://www.historyandwomen.com/2014/08/the-bizarre-excentricities-and-troubled.html 
http://scandalouswoman.blogspot.com/2009/12/lonely-empress-life-of-elisabeth-of.html 
https://www.history.com/news/the-tragic-austrian-empress-who-was-murdered-by-anarchists 
https://www.schoenbrunn.at/en/about-schoenbrunn/the-palace/tour-of-the-palace/dressing-room/ 
https://www.thevintagenews.com/2018/05/25/empress-elisabeth/ 
https://www.palaces-of-europe.com/Beauty-secrets-of-empress-sisi.html