Historia Special, ediţia de iarnă: Ionel Brătianu, maestrul absolut al politicii româneşti png

Historia Special, ediţia de iarnă: Ionel Brătianu, maestrul absolut al politicii româneşti

Sărbătorile Centenarului s-au încheiat, dar revista noastră continuă celebrarea personalităţilor Unirii. Iar această ediţie a „Historia Special” tratează în detaliu viaţa şi moştenirea lui Ion I.C. Brătianu, cel care a făcut din reîntregirea României proiectul său capital – tot astfel cum ilustrul său tată, Ion C. Brătianu, se dăruise marilor proiecte naţionale de pe parcursul secolului al XIX-lea. Historia Special este disponibilă la toate punctele de distribuţie a presei (chioşcuri de ziare, benzinării, reţeaua Inmedio), dar şi în format digital pe paydemic.com . Revista vine la pachet gratuit cu o ediție de colecție a ziarului ”Adevărul”, din 25 noiembrie 1927 -  ediție retipărită integral, care anunța moartea politicianului român. 

Brătienii au scris, aşadar, capitole importante din istoria ţării şi, în paginile care urmează, îl descoperim pe Ionel, fiul cel mare al lui Ion C. Brătianu, născut la moşia de la Florica pe 20 august 1864 şi dispărut, în mod neaşteptat, pe 24 noiembrie 1927, „în toată puterea unei vieţi strălucite”, la doar câteva luni după moartea unui alt artizan al Unirii, Regele Ferdinand I „Întregitorul”.

Şi câte nu s-au întâmplat în acest interval – căci cei 63 de ani de viaţă ai lui Ionel Brătianu sunt chiar anii României, cu marile idealuri, marile cumpene (războiul) şi marile împliniri (desăvârşirea unităţii naţionale, bătălia pentru interesele româneşti la Paris, în 1919, reformele agrară şi electorală), dar şi cu vâltoarea vieţii politice a Regatului (Ionel e liderul Partidului Naţional-Liberal din 1909 până la moartea sa).

Cum potrivit observa pentru posteritate profesorul şi eseistul Sterie Diamandi, „[Brătianu] nu râvnea în politica Țării Românești gloria meșterilor pricepuți. Revendica pentru dânsul gloria arhitectului care concepe planul și conduce lucrarea”.

Nu uitați că Historia Special vine și cu un cadou: ediția ziarului ”Adevărul” din 25 noiembrie 1927, care anunța moartea subită a fostului prim-ministru al României Mari. Care a fost reacția fiului său, Gheorghe? Dar a Consiliului de miniștri? Ce scria în certificatul de deces și ce explicații au oferit medicii pentru situația medicală a lui Brătianu? Toate acestea le puteți afla din ziarul interbelic ”Adevărul”, oferit gratuit împreună cu Historia Special.

Luaţi, citiţi şi vă bucuraţi de istorie.

Citește și: Moartea lui Ionel Brătianu. Adevĕrul: „Avem sensația că un om mare s’a stins și că altul singur nu poate umple golul ce lasă”

HS 29 intreg 1 jpg jpeg