Historia digital nr. 3: Unirea Principatelor Române şi domnitorul Al. I. Cuza
La 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut şi sub titulatura de „Mica Unire”, Historia marchează momentul printr-un nou număr digital. Diplomaţie, alegeri, politică externă, intrigi interne, Adunările ad-hoc; ce a fost înaintea datei de 24 ianuarie 1859? Şi, mai ales, cine a fost Alexandru Ioan Cuza?
24 ianuarie este una dintre cele mai importante aniversări din istoria României. În 1859 avea loc dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza mai întâi în Moldova, şi apoi în Ţara Românească, înfăptuindu-se astfel unirea celor două ţări române. A fost un act de curaj din partea politicienilor români, care nu au respectat ad litteram decizia marilor puteri ca Principatele Unite să aibă domni diferiţi, dovedind însă inteligenţa de a proceda astfel încât să nu le poată fi imputată încălcarea Convenţiei de la Paris din 1858.
În ediţia exclusiv digitală Historia puteţi afla ce a însemnat propaganda pentru Unire. Sau cum a fost recunoscută dubla alegere a lui Cuza, mai ales pe plan internaţional – cine şi de ce dorea unirea celor două principate? Care a fost situaţia după 24 ianuarie, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern? Ce au însemnat diplomaţia şi armata sub conducea noului domnitor? De asemenea, puteţi citi materiale interesante despre sabia de paradă a lui Al.I. Cuza, sau istoria trusei sale cu pistoale.
Mai trebuie să ştiţi şi că dacă doriţi să cumpăraţi un abonament digital pentru viitoarele numere Historia (ediţia lunară, Historia Special – trimestrială, dar şi ediţiile exclusiv digitale), pe toată perioada abonamentului aveţi acces la toată arhiva digitală Historia.
Puteţi cumpăra cea de-a treia ediţie exclusiv digitală Historia de aici: