Halloween, tradi╚Ťia costumelor ├«nfrico╚Ö─âtoare jpeg

Halloween, tradi╚Ťia costumelor ├«nfrico╚Ö─âtoare

31 octombrie e seara c├ónd vr─âjitoarele zboar─â pe m─âtur─â, spiritele iau form─â de pisici negre, iar ielele danseaz─â pe c├ómpuri. Cel pu╚Ťin a╚Öa se zice ÔÇô c─âci Halloweenul e o s─ârb─âtoare care a intrat deja ├«n pop culture, iar supersti╚Ťiile nu mai fac demult legea. Dar cu toate c─â nu mai e festivitatea p─âg├ón─â de la ├«nceputuri, oamenii respect─â ├«nc─â anumite tradi╚Ťii, adapt├óndu-le timpului. Ast─âzi, Halloweenul a devenit o petrecere, o parad─â a costumelor stranii ╚Öi ├«nsp─âim├ónt─âtoare, care a fost preluat─â ├«n toat─â lumea pe filier─â american─â.

Fie c─â e s─ârb─âtoarea Sf├óntului Andrei, a S├ónzienelor, Dia de los muertos sau All Saints Day, toate culturile ╚Öi confesiunile au trecut─â ├«n calendar o zi ├«n care bariera dintre lumea celor vii ╚Öi a celor mor╚Ťi devine invizibil─â ╚Öi o serie de cutume trebuie ├«ndeplinite. Pentru Halloween, regula principal─â este simpl─â: costume c├ót mai originale ╚Öi c├ót mai ciudate. ╚śi, totu╚Öi, pe ce meridian al istoriei ├«╚Öi are r─âd─âcinele aceast─â s─ârb─âtoare, acum deja universal─â? 

S─ârb─âtoare p─âg├ón─â, pentru a-i ├«mbuna pe cei de dincolo 

├Än urm─â cu mai bine de 2000 de ani, la sf├ór╚Öitul lui octombrie, cel╚Ťii s─ârb─âtoreau terminarea verii, dar ╚Öi ├«nceputul noului an. Mai exact, pe 31 octombrie, c├ónd ├«ncepea iarna, vechii p─âg├óni credeau c─â spiritele celor mor╚Ťi veneau pe p─âm├ónt ÔÇô ei s─ârb─âtoreau Samhain. Pentru a marca momentul, ridicau focuri uria╚Öe ╚Öi aruncau ├«n ele corpuri umane sau animale, ca ofrande pentru spirite. Tot ├«n acel moment, druizii, preo╚Ťii cel╚Ťilor din Galia ╚Öi insulele britanice, prevesteau viitorul, fiind deghiza╚Ťi ├«n animale sau fiin╚Ťe supranaturale ÔÇô cel╚Ťii de r├ónd, ├«ns─â, se ├«mbr─âcau ├«n totalitate ├«n alb ╚Öi ├«╚Öi pictau fe╚Ťele, ├«n ├«ncercarea de a se camufla de spiritele rele. Se spune c─â pe la toate col╚Ťurile erau l─âsate dulciuri ╚Öi b─âutur─â, cu speran╚Ťa de a ├«mbuna pe cei din lumea de dincolo.

2 jpg jpeg

La jum─âtatea secolului I d.Hr., Imperiul Roman cucerise majoritatea teritoriilor celte ╚Öi s─ârb─âtorile romanilor au fost preluate ╚Öi adaptate de c─âtre noii cuceri╚Ťi. Romanii aveau, la r├óndul lor, chiar dou─â s─ârb─âtori asem─ân─âtoare cu Samhainul cel╚Ťilor: o zi c├ónd ├«╚Öi omagiau mor╚Ťii, Feralia, ╚Öi alta ├«n care o celebrau pe Pomona, zei╚Ťa fructelor ╚Öi a copacilor (de aici se spune c─â ├«╚Öi are originea tradi╚Ťia culesului de mere din ap─â, cu gura).

Apoi, ├«n jurul anului 1000 d.Hr., toat─â tradi╚Ťia vechilor cel╚Ťi, deja alterat─â, a fost preluat─â de c─âtre Biseric─â. Se s─ârb─âtoreau mor╚Ťii, dar de aceast─â dat─â costumele erau de ├«ngeri, sfin╚Ťi sau demoni, totul c─âp─ât├ónd o form─â mai pu╚Ťin ├«nsp─âim├ónt─âtoare. ├Än Irlanda, spre exemplu, oamenii costuma╚Ťi colindau din u╚Ö─â-n u╚Ö─â, fiind urma╚Ťi de un om ├«mbr─âcat cu un cearceaf alb, ce c─âra un cap de cal. ├Än ╚Üara Galilor, la ├«nceputul Evului Mediu, exista tradi╚Ťia ca b─âie╚Ťii ╚Öi fetele s─â se deghizeze ├«n sexul opus. C├ót pentru tradi╚Ťia cre╚Ötin─â, ├«n biserici se oficiau slujbe dedicate Fecioarei Maria, iar c├ónd evenimentul se realiza ├«n numele fertilit─â╚Ťii, b─âie╚Ťii din cor se ├«mbr─âcau precum sf├ónta. Catolicii nu au reu╚Öit s─â elimine (cu totul) tradi╚Ťiile p─âg├óne ╚Öi, automat, Halloweenul, a╚Öa c─â ei au r─âmas cu All Saints Day (ziua tuturor sfin╚Ťilor).

Transformarea  

La jum─âtatea secolului al XIX-lea, c─âl─âtoriile oamenilor dintr-o parte ├«n alta a lumii deveneau din ce ├«n ce mai comune. Astfel, ├«n anii 1840, ├«n America au sosit primii imigran╚Ťi ÔÇô o popula╚Ťie destul de numeroas─â de irlandezi, care aduceau cu ei ╚Öi tradi╚Ťiile (una dintre ele fiind, se pare, ╚Öi cea a dovleacului sculptat ╚Öi luminat). A╚Öadar, pentru americani, Halloweenul f─âcea parte, la ├«nceput, din cultura european─â ╚Öi nu a fost sanc╚Ťionat nici de Biseric─â, nici de Stat.

3 jpg jpeg

De la teoria evolu╚Ťionist─â a lui Charles Darwin ╚Öi p├ón─â la Revolu╚Ťia Industrial─â, toate aceste evenimente au ├«nsemnat o surs─â de inspira╚Ťie pentru costume ÔÇô ├«nc─â de pe-atunci, Halloweenul ajunge s─â fie o s─ârb─âtoare a costumelor, devenind extrem de popular─â. Mai mult, c─âr╚Ťi precum Jane Eyre sau La r─âscruce de v├ónturi au pus o amprent─â gotic─â asupra costuma┼úiilor de Halloween.

Acest lucru s-a ├«nt├ómplat ╚Öi ├«n perioada victorian─â. Din cauza unui cod moral sever, chiar ╚Öi pentru aceast─â s─ârb─âtoare oamenii erau nevoi╚Ťi s─â poarte haine precum cele uzuale. Lor li se ad─âugau doar buc─â╚Ťi de materiale sau alte accesorii, precum aripi de liliac ag─â╚Ťate de umeri, urechi de animal cusute pe p─âl─ârii. Se pare c─â din acea perioad─â Halloweenul ├«ncepea s─â devin─â tot mai mult o s─ârb─âtoare copiilor, ei fiind cel mai adesea deghiza╚Ťi ├«n fantome. Revistele ├«ncepeau s─â ofere mamelor tot soiul de tipare pe care le puteau urma pentru realizarea costumelor. La ├«nceputul secolului XX, petrecerile tematice erau extrem de populare ÔÇô la fel cum erau odinioar─â balurile mascate ÔÇô ╚Öi multe cluburi sociale private organizau astfel de evenimente chiar cu ocazia Halloweenului.

Din alegerea costumelor se poate observa interesul pentru alte culturi, dar și pentru mistic și exotic, fiind abordate haine cu tematică egipteană sau personificări ale lui Dracula.

Negru-portocaliu 

Cea de-a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea a u╚Öurat mult via╚Ťa petrec─âre╚Ťilor ╚Öi, ├«n special, a mamelor. Progresul tehnologic a ajutat la producerea ├«n serie a costumelor, acestea devenind mai ieftine ╚Öi mai bine realizate. Temele erau cam din aceea╚Öi categorie ocult─â, semi-├«nfrico╚Ö─âtoare: stafii, schele╚Ťi, diavoli, vr─âjitoare. Multe dintre aceste motive sunt ├«mbr─â╚Ťi╚Öate ╚Öi ast─âzi, cu toate c─â ├«mbr─âc─âmintea pentru s─ârb─âtoarea lui 31 octombrie a devenit destul de costisitoare ÔÇô un sondaj arat─â c─â un american cheltuie, ├«n medie, ├«n fiecare an, 100 de dolari.

1 jpg jpeg

Cu timpul, ├«n Statele Unite ale Americii, Halloweenul a devenit o s─ârb─âtoare na╚Ťional─â, iar companiile ├«ntreprinz─âtoare au v─âzut ├«n acest lucru o oportunitate de a se ├«mbog─â╚Ťi. Prima companie care a profitat a fost The Dennison Manufacturing Company din Massachusetts, care a ├«nceput s─â fabrice costume din h├órtie ╚Öi tot soiul de decora╚Ťiuni pentru Halloween ├«n perioada 1909-1940.

├Än 1920, compania scoate chiar ╚Öi o carte: DennisonÔÇÖs Bogie Book for Halloween, o parodie tematic─â, dar ╚Öi practic─â a revistei ÔÇ×Martha Stewart LivingÔÇŁ. Dennison ofer─â sfaturi despre cum s─â g─âzduie╚Öti o petrecere perfect─â de Halloween ÔÇô de la meniu p├ón─â la decora╚Ťiuni ╚Öi jocuri de societate. Recomanda, de asemenea, ╚Öi vestimenta╚Ťia: haine largi, supradimensionate, cu imprimeuri ciudate, realizate ├«n combina╚Ťia de negru cu portocaliu aprins. Cartea ofer─â mai mult dec├ót sfaturi pentru o s─ârb─âtoare popular─â ÔÇô este un adev─ârat ghid socio-antropologic al clasei de mijloc din America, ├«nainte de cel de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Tu cine vei fi de Halloween? 

Printre multele companii care voiau s─â c├ó╚Ötige un ban cinstit de pe urma Halloweenului se afl─â ╚Öi Ben Cooper. Fondat─â ├«n 1927, firma se ocupa ini╚Ťial cu crearea costumelor de scen─â pentru diferite spectacole obscure de teatru sau cabaret din New York. Faima ╚Öi-au c├ó╚Ötigat-o fiind cu un pas ├«naintea altora. Deja ├«n perioada interbelic─â, costumele de Halloween deveneau mai diversificate, inspirate adesea din cultura hollywoodian─â. Strategia reprezentan┼úilor Ben Cooper a fost simpl─â ╚Öi de durat─â: au ob╚Ťinut licen╚Ťa personajelor pentru crearea de costume ├«n serie, pentru Halloween, cu mult ├«nainte de a fi populare. Simplu: au calculat raportul cerere ╚Öi ofert─â ╚Öi au g─âsit ideea care a pus s─ârb─âtoarea americanilor ├«n pop culture. De la Ben Cooper ├«ncoace, ├«ntrebarea care se pune, mai ales ├«ntre pu╚Ötii americani, este: tu cine vei fi de Halloween?

4 jpg jpeg

Exemplele pentru succesul companiei newyorkeze sunt nenum─ârate, dar cel mai elocvent este chiar prima lovitur─â de pia╚Ť─â: ├«n 1937, Ben Cooper cump─âr─â licen╚Ťa pentru personajul Alb─â-ca-Z─âpada de la pe-atunci nesemnificativa companie Walt Disney. Televiziunea a crescut ╚Öi mai mult producerea de costume, pia╚Ťa devenind din ce ├«n ce mai competitiv─â. ├Än anii ÔÇÖ50, Ben Cooper cump─âr─â drepturile pentru show-uri TV precum Superman, Zorro sau Davy Crockett. Succesul nu l-a c├ó╚Ötigat ├«ns─â doar prin originalitate, ci ╚Öi prin maleabilitate: costumele erau pentru toat─â lumea. La doar 3 dolari bucata (ast─âzi undeva la 15 dolari) puteai fi orice erou ai visat. Plus c─â Marvel a f─âcut prima tranzac╚Ťie de produse comerciale cu Ben Cooper ÔÇô astfel, orice copil putea deveni m─âcar pentru o sear─â Spiderman.

├Än America anilor ÔÇÖ50 erau la mod─â ╚Öi m─â╚Ötile. Realizate din latex sau vatir (╚Ťes─âtur─â din material organic, foarte apretat─â, folosit─â adesea la ├«nt─âritura c─âm─â╚Öilor), m─â╚Ötile variau de la vampiri, zombie sau al╚Ťi diferi╚Ťi mon╚Ötri p├ón─â la figuri publice, arti╚Öti sau politicieni; a existat o perioad─â c├ónd cele mai populare m─â┼čti aveau chipul cuplului John ╚Öi Jacqueline Kennedy.

Ast─âzi, tradi╚Ťia american─â a cuprins tot globul. Halloweenul a trecut de la ritualuri p─âg├óne la petreceri cu colindat pentru bomboane, iar acum reprezint─â ╚Öi un mod de exprimare liber─â ├«ntr-o societate critic─â ╚Öi conservatoare. ╚śi poate c─â nimic nu rezum─â mai bine spiritul de Halloween dec├ót ├«ndemnul muzical din ÔÇ×Familia AddamsÔÇŁ: ÔÇ×So get a witches shawl on/ A broomstick you can crawl on/ WeÔÇÖre gonna pay a call on/ The Addams FamilyÔÇŁ.

Acest articol a ap─ârut ├«n Historia nr. 213, disponibil─â la toate punctele de distribu┼úie a presei ├«n perioada 15 octombrie-14 noiembrie 2019, dar ┼či ├«n format digital pe paydemic.com

Cump─âr─â Acum

H 213 jpg jpeg