Fresce, stele și poezie descoperite într un mormânt in China jpeg

Fresce, stele și poezie descoperite într-un mormânt in China

Un mormânt vechi de 1000 de ani a fost descoperit in China avea tavanul decorat cu stele și constelații. Mormântul circular nu conținea rămășițe umane, dar avea, în schimb, picturi murale care reprezentau scene din viața cotidiană. „Picturle murale ilustrează, în principal, scene din viața domestică a ocupantului mormântului” și călătoriile pe cai și cămile, a menționat o echipă de cercetători care au întocmit un raport despre mormânt și care a fost publicat recent în revista „Chinese Cultural Relics”.

Pe peretele dinspre est, oamenii care au fost servitorii celui care ocupase mormântul erau ilustrați ținând fructe și băuturi. Există, de asemenea,   o căpriorară, un cocor, copaci de bambus, o broască țestoasă galbenă  și un poem. Poezia se citește parțial „timpul spune că bambusul poate îndura vreme rece și trăiesc mai mult decât spiritele țestoasei și a cocorului”.

scena jpg jpeg

Mormântul conține, de asemenea, imagini a ceea ce par a fi animalele de companie ale ocupantului. Pe peretele dinspre nord, este reprezentată „o pisică mare și albă cu o panglică roșie la gât și o bilă de mătase în gură” scriu cercetătorii, în aceeași scenă care arăta „un câine alb-negru cu  panglică roșie la gât și o coadă curbată”. Servitorii bărbat și femeie erau așezați lângă câine și pisică, împreună cu un pat gol care stătea între animale.

Tavanul mormântului conținea stele pictate cu roșu aprins. Constelațiile complete erau formate prin linii drepte care uneau stelele în forme relevante. Arheologii au găsit și o statuie a locatarului. Aceasta măsura 94 de centimetri înălțime și  reprezenta un bărbat care zâmbea și purta o mantie lungă neagră în timp ce stătea picior peste picior pe o platformă.  Este posibil ca acea statuie să fi fost folosită ca substitut pentru corp la înmormântare, spun cercetătorii care au observat că această practică nu era neobișnuită printre budiștii acelor vremuri.

constelatii jpg jpeg

Mormântul a fost găsit în orașul Datong și a fost săpat în anul 2011 de o echipă de la Institutul Municipal de Arheologie din Datong. Cercetătorii au prezentat descoperirile lor în limba chineză, în revista Wenwu. Articolul lor a fost recent tradus în limba engleză și a fost publicat în revista Chinese Cultural Relics. Echipa de excavație a fost condusă de Junxi Liu.

Cine a fost înmormântat aici?

Mormântul a fost jefuit în trecut, iar numele proprietarului acestuia nu s-a păstrat. Luând în considerare statuia sa și decorațiile mormântului, cercetătorii au spus că este posibil ca ocupantul să fi fost un Han chinez care avea o anumită poziție și avuție.

statuie jpg jpeg

În vremea în care a trăit, acum aproximativ 1000 de ani, zona în care se află mormântul era controlată de dinastia Liao (numită Imperiul Liao uneori). Această dinastie a fost gestionată de oameni care se numeau Khitan care aveau în stăpânire teritoriul pe care astăzi se află Mongolia, China de nord și părți din Rusia.

Înregistrările istorice îndică faptul că acești Khitan au condus un imperiu multicultural care a încorporat și Hanatul Chinez în guvern.

„Sistemul de conducere Khitan funcționa pe principiul dublei administrații cu supușii nomazi, păstori și Khitani din nord sub un guvern nordic și pentru supușii agricultori, sedentari, in cea mai mare parte chinezi și bohai în partea de sud sub un guvern sudic”, scrie Nicola Di Cosmo, istoric la Institutul de Studii Avansate, într-un capitol din cartea sa „Splendoarea aurie:Comorile imperiului chinez Liao” (Asia Society, 2007).

Cu toate că nu vom putea știi niciodată identitatea ocupantului mormântului sau poziția pe care o deținea, acest bărbat necunoscut a lăsat în urma sa un mormânt colorat plin de viață.