Filip Cezar vă prezintă cele 3 tipuri de costume (P) jpeg

Filip Cezar vă prezintă cele 3 tipuri de costume (P)

Autor: Redacția

Costumele pot fi „realizate automat la maşină”, „realizate automat și apoi ajustate manual” sau „realizate manual în totalitate”. În continuare oferim o dezambiguizare a acestor trei termeni.

Realizate automat la maşină sau Ready To Wear

Acestea sunt costumele cele mai comune, "de-a gata", pe care le puteţi găsi în majoritatea magazinelor de modă sau de articole vestimentare. Sunt produse în cantităţi mari şi prezintă uşoare variaţii ale aceluiaşi model, în funcţie de mărime.Pentru confecţionarea acestor costume, se folosesc măsurători standard, deşi, uneori, acestea pot fi specifice regiunii în care vor fi comercializate. Ca atare, este posibil ca două costume de acelaşi tip şi aceeaşi mărime descrisă pe etichetă să difere în dimensiuni, în funcţie de piaţa de desfacere vizată. La fel cum, la început, maşinile produse în Japonia erau găsite incomode de către cumpărătorii americani, şi dimensiunile hainelor pot varia în funcţie de regiune.Chiar dacă dimensiunea declarată a unui costum poate fi S (mic), M (mediu), L (mare) sau XL (foarte mare), croiala lor nu respectă conturul vreunei siluete anume. Ca atare, nu e de mirare dacă un individ este, în urma măsurătorii, considerat de talie M şi nu poate, cu toate astea, să-şi găsească un costum care să îi vină bine. Toate acestea, pentru că tiparul diferă de la regiune la regiune și este și logic... măsurile unui chinez nu pot fi la fel ca ale unui spaniol.

1948large jpg jpeg

Realizate automat și apoi ajustate manual sau Made To Measure

Numite, poate, şi costume "după măsură", aceste costume au fost, iniţial, cusute la maşină, apoi li s-au adus finisări manuale, pentru a se aşeza corect pe corpul clientului. Uneori, termenul poate indica şi costume cusute, în mare parte, la maşină, apoi definitivate cu câteva cusături manuale.

Realizate manual în totalitate sau Bespoke

Aceasta e categoria unde intră şi croitorii casei de modă Filip Cezar şi este cea mai înaltă formă de costume "la comandă", deşi termenii indulgenţi ai Autorităţii pentru Controlul Standardelor Comerciale (Advertising Standards Authority-A.S.A.) extind termenul şi asupra costumelor realizate pe un calapod făcut după măsurători şi cusute la maşină.Costumele din această categorie, sunt întotdeauna, şi cele mai costisitoare, preţul lor fiind, de obicei, de peste 1.500 de euro.

Cele mai indicate materiale pentru costumele la comandă / Bespoke

Nu e uşor să alegi materialul potrivit. Totul depinde de circumstanţele în care intenţionezi să porţi costumul. Dacă ceea ce cauţi este o imagine opulentă şi elegantă, atunci se recomandă materialele cu un oarecare luciu, cum ar fi camgarnul.Dacă este vorba de o ţară tropicală, sau te aştepţi la o vară cu temperaturi mai ridicate, flanela şi tuidul nu sunt o idee rea. Flanela din lână poate fi o variantă şi pentru cei care îşi doresc un costum pentru toate sezoanele, datorită conductivitatii sale reduse, fiind un material fin, dacă nu chiar pufos.

Cât durează realizarea unui costum la comandă?Tradiţia croitoriei plasează durata necesară definitivării unui costum la comandăundeva între şase şi opt săptămâni, de la prima măsurare și până la ultima probă. Acest lucru are drept cauză procesul anevoios de proiectare şi execuţie manuală prin care trebuie să treacă fiecare costum, pentru a îi oferi acestuia forma ideală.Unii croitori, însă, pot oferi şi servicii de urgenţă clienţilor interesaţi, scurtând procesul până la trei sau patru săptămâni. Acesta este și cazul nostru. Dacă sunt descoperite imperfecţiuni în materialul folosit, însă, clienţii pot fi nevoiţi să aştepte şi mai mult (între o săptămână şi zece zile în plus), până când se execută retuşările necesare.Deşi cei mai mulţi croitori de costume la comandăse mândresc cu punctualitatea lor, nu este ceva anormal să fii rugat să aştepţi mai mult, dacă şi la o a doua probă sunt depistate unele erori.Ştii şi alte croitorii renumite din România? Poate ţi-ai comandat tu însuţi un costum de acolo. Lasa-ne un comentariu pe pagina noastră de facebook.