Dava getică de la Popești, județul Giurgiu, așa numita Argedava (foto: Peisaje Arheologice)

Fibula de tip Jezerine, de proveniență romană, descoperită la Argedava

Fibulele de tip Jezerine erau obiecte de proveniență romană, cu origini în tradițiile meșteșugului celtic. Ele sunt înregistrate în principal în teritoriile Imperiului Roman care se întind între Catalonia actuală și Italia, numeroase și în regiunea alpină de est și în partea de vest a Peninsulei Balcanice, unde de asemenea ar fi putut fi fabricate.

O concentrație excepțională de fibule de acest tip a fost înregistrată la nord de Munții Carpați, în special partea de sud-est a regiunii baltice. În regiunile locuite de geți și daci aceste fibule sunt extrem de rare și au fost documentate exclusiv la sud de Carpați, din acest motiv fiind considerate importuri asociate prezenței romane la Dunăre, scrie, pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche, dr. Sorin Cleșiu, arheolog, Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București.

Foto: Muzeul Municipiului București
Foto: Muzeul Municipiului București

O asemenea fibulă, fragmentară din păcate, se află și în colecția de arheologie a Muzeului Curtea Veche. Piesa este legată de numele davei getice de la Popești (județul Giurgiu), așa numita Argedava, centru rezidențial menționat în decretele care îl cinstesc pe Akornion din Dyonissopolis și locul unde poate s-a născut și a trăit regele Burebista.

Foto: Muzeul Municipiului București
Foto: Muzeul Municipiului București

Accesorii vestimentare evidente, aceste ingenioase „ace de siguranță” sunt prezente în moda vremii în intervalul secolelor I a.Chr.- I p.Chr.

Foto sus:  Dava getică de la Popești, județul Giurgiu, așa numita Argedava (foto: Peisaje Arheologice)