Fata necunoscuta a Pietei Unirii din Iasi - FOTO
Inspirat de faptul ca raspantia strazilor Arcu, Golia (Cuza Voda) si Talpalari (Saulescu), din fata batranului han „Petrea Bacalu”, fusese scena manifestatiilor pentru Unirea Principatelor, infaptuita in anul 1859, un cititor al gazetei „Ecoul Moldovei” propunea marcarea locului cu o piata de aducere aminte. Ideea, sustinuta in gazeta respectiva (1890 –1893), nascand largi ecouri, avea sa fie insusita de edilitate si se punea in lucru.
Astfel, s-au intocmit planurile, s-au rostuit pitacii trebuinciosi despagubirilor si, prin anii 1896-1897, Primaria trecea la exproprierea cladirilor din partea de sud a strazii Unirii, ce urca catre Spitalul Sfantul Spiridon.
Pe la inceputul anului 1900, vechile zidiri erau spulberate si mult dorita Piata a Unirii incepea a se construi.
Prima din sirul noilor cladiri, o zidire cu foisoare, de pe coltul strazii Golia, apartinea “faclierului” (fabricantul de lumanari) I. Motas. Era stapanul comertului cel mai rentabil al vremii, lumanarile avand utilizare inaintea electricitatii si in casele bogatilor si ale saracilor, fapt pentru care multumind Cerului pentru norocul negotului, in seara deniilor de Pasti aprindea cateva mii pe trotuarul din fata magazinului si in piata, lucru ce aduna multime de privitori si credinciosi.