Fascinanta poveste a recuperării chipului lui Mihai Viteazul
Asasinarea lui Mihai Viteazul la Turda, pe 9 august 1601, nu a încheiat povestea marelui voievod. Recuperarea capului domnitorului şi aducerea lui în ţară au intrat în istorie ca parte a simbolului naţional ce a devenit Mihai Viteazul în secolele următoare.
Cronicile spun că un boier al lui Mihai, Turturea postelnicul, care se jurase în faţa voievodului că, în caz că va cădea pe pământ străin, îi va aduce rămăşiţele pământeşti în ţară, a reuşit cu mare stăruinţă să obţină capul domnitorului tăiat de asasini şi să-l aducă la Mănăstirea Dealu. Dar nu va fi şi ultima călătorie a capului voievodului.
În 1916, sub iminenta ocupaţie a trupelor germane, craniul este luat de la Mănăstirea Dealu şi trimis în refugiu. Importanţa simbolică extraordinară a capului lui Mihai Viteazul impunea o asemenea măsură, ca şi în cazul tezaurului. Spre deosebire de tezaur, capul lui Mihai nu a ajuns la Moscova, ci în Crimeea, de unde a putut să se întoarcă din nou în ţară. Evenimentul a fost celebrat în epocă la cel mai înalt nivel, dovadă cât de multă atenţie au dat conducătorii de atunci ai ţării unui moment ce venea să întărească în conştiinţa publică Unirea recent realizată.
Pe 26 august 1920, un convoi a străbătut distanţa dintre gara oraşului Târgovişte şi Mănăstirea Dealu, în frunte cu Regele Ferdinand. Pe un afet de tun, craniul lui Mihai Viteazul era adus din nou la locul său de veci.
O sută de ani mai târziu, pornind de la fotografii anatomice ale craniului, o echipă de specialişti a reuşit să facă reconstrucţia facială şi să redea chipul voievodului, aşa cum a fost. Este şi asta o poveste fascinantă pe care o puteţi citi în Dosarul excepţional al acestei ediţii a revistei „Historia“.
Recuperarea unui chip, pornind de la craniu, a devenit o ştiinţă precisă şi multe personaje istorice au fost recreate astfel pentru ca imaginea lor să rămână în ochii publicului, cât mai aproape de ceea ce a fost în realitate. O asemenea întreprindere merită toate eforturile. Cu atât mai mult în cazul lui Mihai Viteazul, a cărui prezenţă fizică nu a fost cu nimic mai prejos de statura sa istorică!
Descoperă misterul osemintelor voievodului în numărul 237 (revista:237) al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.