Enigmatica viață a mamei lui Mircea cel Bătrân: bunica unei soții de sultan, iar la 100 ani s-a călugărit
Ana-Călina, cunoscută mai degrabă ca Doamna Calinichia, a fost soția lui Radu I, domn al Țării Românești, și mama celebrului domnitor Mircea cel Bătrân, a cărui fiică a devenit soția sultanului Musa Çelebi.
Doamna Calinichia și domnitorul Radu I FOTO Biserica Domnească Curtea de Argeș
Conform mai multor documente istorice, Ana-Călina, cunoscută mai mult sub numele de Doamna Calinichia, s-a născut în jurul anului 1340. Iar asupra locului nașterii sale și implicit a originii au fost, de-a lungul secolelor, mai multe ipoteze formulate de diferiți istorici de primă mărime.
Nicolae Iorga considera că Doamna Calinichia era o prințesă bizantină datorită numelui grecesc, în timp ce P. P. Panaitescu aprecia că numele ei este de fapt unul monastic ortodox.
„Sunt și mai mulți istorici care spun că Doamna Calinichia provenea, de fapt, dintr-o familie de boieri din Oltenia, având în vedere că aceasta deținea moșii de sute de hectare în acea zonă. Însă originea nu este clară nici acum, după aproape șapte secole. Doamna Calinichia s-a căsătorit cu Radu I undeva în 1353 sau 1354, când aceasta era extrem de tânără, nu avea mai mult de 15 ani. Iar în 1355 l-a născut la Curtea de Argeș pe viitorul domnitor Mircea cel Bătrân. Din documentele pe care le-am putut consulta de-a lungul anilor, Doamna Calinichia s-a ocupat ca fiul său să aibă o educație solidă, fiind în același timp o prezență plină de personalitate în agitata perioadă a Țării Românești”, precizează profesorul de istorie Mircea Antonescu pentru ”Adevărul”.
O altă ipoteză legată de originea mamei lui Mircea cel Bătrân este aceea conform căreia Doamna Calinichia ar fi fost una dintre fiicele cneazului sârb Lazăr, însă până acum nu a fost descoperit vreun document care să susțină această ipoteză formulată de mai mulți istorici.
„Doamna Calinichia i-a fost de mare ajutor lui Radu I după ce acesta a urcat pe tron în anul 1372, sfaturile sale înțelepte fiind apreciate constant de către domnitorul român. De asemenea, aceasta a fost o persoană foarte credincioasă și s-a implicat în ridicarea mai multor mănăsitiri. Impresionantă este longevitatea Doamnei Calinichia. Aceasta a mai trăit încă 56 de ani după moartea lui Radu I, survenită în 1383. Doamna Calinichia a murit în 1439, când avea 100 de ani, iar cu câțiva ani înainte să moară a ales să se călugărească, luând numele monahal Ana. Nu se știe nici acum locul unde a fost înmormântată Doamna Calinichia”, adaugă profesorul Mircea Antonescu.
Mai trebuie spus că domnița Arina, nepoata Doamnei Calinichia și fiica lui Mircea cel Bătrân, a fost căsătorită cu Musa Çelebi, sultan al Imperiului Otoman în perioada 1411-1413. Musa a fost sugrumat de Mehmed Çelebi, fratele său, în iulie 1413, acesta luându-i locul ca sultan. Ulterior, nu s-a mai știut nimic despre soarta Arinei, fiica lui Mircea cel Bătrân și nepoata Doamnei Calinichia.