Electrificarea României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Al Doilea Război Mondial a pornit din Europa în urma acțiunilor conjugate ale Uniunii Sovietice și ale Germaniei naziste, conducătorii celor două state fiind de acord cu semnarea Pactului Molotov–Ribbentrop la 23 august 1944. Toți locuitorii din spațiul românesc au ajuns apoi victimele conflictului planetar și au suferit și murit din cauza ideilor nebunești ale dictatorilor totalitari, cel de la Moscova dorind numai cucerirea întregii planete.
Conducerea de la București a fost obligată să se alieze cu Berlinul din moment ce Armata Roșie avea drept obiectiv să nenorocească populația românească în numele ideologiei comuniste. Situația armelor n-a fost favorabilă și învingătorii debarcați de pe tancurile sovietice au scris că regimul burghez și regimul dictatorial n-au făcut ceva util pentru patrie și numai străinii de neam și țară au reușit să aducă progresul. Istoricii s-au întrecut să emită cât mai multe minciuni cosmetizate în spatele unor fraze meșteșugite și astfel a fost asigurat traiul personal și viitorul urmașilor. Adevărul și caracterul erau chestii absolut străine de cei ce se defineau drept intelectuali rafinați.
Realitatea a fost complet diferită de ceea ce s-a inoculat timp de decenii prin cărți și universități. S-a scris că România a cunoscut electrificarea datorită ocupanților veniți cu tancurile cu stele roșii și această politică înțeleaptă de modernizare a fost mândria puterii comuniste.
Adevărul a fost că statul burghez de până la 23 august 1944 a făcut totul în condiții grele pentru introducerea sau extinderea rețelelor electrice. România a importat electrotehnică germană în anul 1942 cu o masă totală de 6.600 t, mai multă decât în vreme de pace. A fost prea puțin și au urmat alte 13.000 t în anul 1943. Exista și o producție locală de componente electrice. Datele au fost publicate în anuarele statistice germane și este greu de imaginat cum Berlinul a găsit astfel de cantități de produse electrotehnice în condițiile în care fabricile erau lovite de aviația strategică americană ziua și de cea britanică noaptea.
Autoritățile de la București au avut grijă să aducă și produse din cupru pur în vederea obținerii de componente electrice. Au sosit 500 t din acest metal special în domeniul electricității în anii 1941 - 1943.
România se îndrepta spre Occident, dar bombardamentele Aliaților și apoi jaful sistematic de după 23 august 1944 au contribuit mult la distrugerea realizărilor interbelice. Au mai fost și luptele împotriva forțelor germano – maghiare care au dus la distrugeri în Transilvania, Crișana și Maramureș.
Foto sus: Centrală electrică în perioada interbelică (© digitaltmuseum.org)
Mai multe pentru tine...