EDITORIAL | Stalingrad și românii, un dezastru greu de cuprins jpeg

EDITORIAL | Stalingrad și românii, un dezastru greu de cuprins

Titanica ├«ncle╚Ötare dintre Don ╚Öi Volga, unul dintre momentele de cotitur─â din istoria celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, continu─â s─â-i fascineze pe istorici, dar ┼či s─â genereze un interes uria╚Ö ├«n r├óndurile publicului larg, dovad─â num─ârul de studii, c─âr┼úi, romane ╚Öi filme dedicate subiectului. Pentru rom├óni, dezbaterile legate de Stalingrad au o ├«nc─ârc─âtur─â cu totul aparte. A fost cea mai mare catastrof─â pentru Armata Rom├ón─â.

Un dezastru uman ale c─ârui dimensiuni sunt greu de cuprins, dincolo de cifrele seci ale pierderilor din statisticile militare. Soarta pu┼úinilor supravie┼úuitori a fost crunt─â. Cei mai mul┼úi au ajuns ├«n lag─ârele sovietice, ├«n condi┼úii ├«ngrozitoare, cu multe alte pierderi ├«nregistrate pe parcursul mar╚Öurilor prin stepele ├«nghe┼úate. ├Än lag─âre, au ├«nceput presiunile asupra prizonierilor pentru a se ├«nrola ├«n unit─â┼úile pe care sovieticii le ├«nfiin┼úau cu scopul de a le folosi ├«n viitorul proces de comunizare a Rom├óniei.   

Cei care au acceptat s-au ├«ntors ├«n ┼úar─â cu infamele divizii ÔÇ×Tudor VladimirescuÔÇť ╚Öi ÔÇ×Horea, Clo╚Öca ╚Öi Cri╚ÖanÔÇť, cei care au refuzat au mai stat mul┼úi ani ├«n lag─ârele ruse╚Öti, pentru ca, la revenirea ├«n Rom├ónia, s─â-i a╚Ötepte al┼úi ani ├«n temni┼úele comuniste. ├Än timpul b─ât─âliei ╚Öi dup─â deznod─âm├óntul ei, generalii germani au aruncat blamul ├«nfr├óngerii asupra militarilor rom├óni.  

Din punct de vedere al faptelor, cele două armate române nu au reușit să reziste în faţa ofensivei sovietice începute pe 19 noiembrie 1942, iar prin breșele create foarte repede în frontul apărat de români, diviziile sovietice au avansat în viteză, realizând încercuirea Armatei 6 germane aflate în Stalingrad. Cum s-a ajuns aici și din ce cauze? Este marea dezbatere. Dar, la nivel strategic, lucrurile erau mult deasupra României angajate într-o campanie pe care nu o putea duce.

Ofensiva Germaniei din sudul Rusiei eșuase în atingerea obiectivelor stabilite, înainte ca sovieticii să declanșeze Operaţiunea Uranus. Nici câmpurile petrolifere de la Groznîi și Baku nu fuseseră cucerite, nici blocarea Volgăi ca arteră de transport nu se realizase. În același timp, britanicii spulberau visul lui Rommel de a cuceri Egiptul și de a avansa în Orient, iar americanii debarcau în Africa de Nord. Nu mai era sfârșitul începutului, ci începutul sfârșitului pentru Hitler și pentru aliaţii lui.

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 229 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 15 februarie ÔÇô 14 martie, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com

coperta jpg jpeg