Dr. Nicolae Minovici – directorul Școlii de antropometrie din București
La începutul lunii decembrie 1900 în cadrul unui eveniment public, dr. Nicolae Minovici deschidea cursurile Școlii de Antropometrie din București. La acest eveniment participa un numeros public de la magistrați și profesori universitari, la prefectul poliției, avocați, personalul superior al poliției și reprezentanți ai presei, printre care amintim pe M. Iulian, prefectul poliției, Zamfirescu, procuror al Curții de Apel, C. Hamangiu prim-procuror, Romulus Voinescu, judecătorul Săvescu.
În cadrul evenimentului de deschidere, tânărul conferențiar arăta avantajele sistemului antropometric şi antropologic inventat de Bertillon, cu efecte asupra sistemelor de stabilirea a identităţii şi de recidivă a criminalilor, sisteme pe care poliția le folosea la un alt nivel. Prin proiecții demonstra faptul că prin simpla fotografie, sistem folosit de poliție în momentul respectiv, nu se putea stabili identitatea delicvenților, însă, cu semnalemntele antropometrice cercetările căpătau o altă conotație. În acest sens, conferențiarul a arătat că s-a fondat acestă Școală de antropometrie pentru a dezvolta sistemul printr-o continuă formare a agenților de poliție, scrie Muzeul Nicolae Minovici, pe pagina de Facebook a instituției.
Trei ani mai târziu, în ianuarie 1903, la sediul școlii din cadrul Palatului de Justiție avea loc examenul agenților de poliție care au frecventat cele 30 de secțiuni ale școlii. La acest examen au asistat, Nicolaescu în calitate de secretar general al Ministerului de Interne, I.G. Saita, Prefectul poliției, G. Dianu, directorul închisorilor, dr. Minovici: Mina și Ștefan, colonelul dr. Papilian, directorul Insitutului medico-militar, Hamangiu, prim-procuror, Gavarof, directorul general al penitenciarului Văcărești, inspectori și comisari de poliție, studenți la medicină.
Înainte de a proceda la examinarea elevilor, directorul școlii, dr. Nicolae Minovici specifica drepturile omului și garantarea încălcării acestora „(...) pe nedrept, prin violență și viclenie, contra acestora avem justiția și poliția. Poliția este sufletul orașului, este instituită pentru a menține ordinea publică, libertatea, proprietatea și siguranța individuală. Dacă privim lucrurile dintr-un punct de vedere general, vedem că în poliție totul este chestiune de identitate. Sarcina poliției constă în a descoperi individualitatea culpabilului și a-l aresta. Până acum, poliția s-a servit de numeroase mijloace pentru stabilirea identităței, astfel erau: impresiunea desenurilor ce se găsesc pe vârful degetului mare de la mână - veche metodă chinezească; mulagiul în gips al maxilarului propus de unii dentiști pentru criminali; desenul minuțios al aureolei și dantelei ce formează irisul- ochiului omului și fotografierea urechei esterne. Până acum fotografiile indivizilor serveau mult poliției de siguranță, dar acest material a devenit impracticabil. În 20 ani, poliția Capitalei a adunat peste 20 mii fotografii ale indivizilor iertați cu cinstea și este imposibil a se mai consulta de câte ori se întâmplă în caz”.
După un rezumat al cursurilor predate, profesorul Minovici începea examinarea elevilor. Aceștia au răspuns într-un mod admirabil aratând că posedă cunoștințe absolut speciale despre anatomie, folosite la recunoașterea indivizilor. S-a procedat la un experiment cu două agente: Dumitrescu și Tomescu. În acest sens, agentei Dumitrescu i s-au dat de către agentul Tomescu, semnalmentele inspectorului Popovici din comisia de examinare, care a fost recunoscut după câteva aruncături de priviri, iar agentei Tomescu i s-au dat semnalmentele dr. N. Minovici, după dorința domnului prefect Saita, profesorul fiind recunoscut pe loc, de către elevul său. Experiențele au fost aplaudate de întreg publicul asistent, iar dr. Minovici a fost felicitat călduros.
Prin ajutorul dr. N. Minovici, s-a reușit a se determina identitatea răufăcătorilor fără a utiliza fotografie. Metoda era bazată pe un sistem de semnalmente numit antoprometric, ale cărui indicații constau în cunoașterea diferitelor lungimi osoase. La începutul cursului, respectiv anul 1900 era publicat la Imprimeria Statului, un rezumat al cursurilor ținute de domnia sa.
Începând cu anul 1905, frecventarea cursurilor Școlii de antropometrie au devenit obligatorii pentru agenții de poliție și ofițeri. Cei care nu aveau un certificat eliberat de această școală nu puteau înainte în grad. Din anul 1906 a fost aprobată participarea la cursurile acestei școli din București și polițiștii din Ploiești, Brăila, Pitești, Călărași, Vaslui și Botoșani.
Foto sus: Imagine din patrimoniul Muzeului Nicolae Minovici reprezentându-l pe tânărul dr. Nicolae Minovici, cca. 1900.
Surse:
Adevărul, decembrie 1900.
Universul, ianuarie 1903, octombrie 1905.