Documente CIA din anii ‘80: Iliescu, descris ca un potențial înlocuitor al lui Ceaușescu
Documentele declasificate recent de Agenția Centrală de Informații (CIA) arată cum era văzută situația din România în timpul Războiului Rece. În același timp, CIA a analizat mai multe posibile scenarii care ar fi putut conduce la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu.
Un raport al CIA din 4 martie 1982, intitulat ”Frământări în România:Cauze și implicații”, consemnează că regimul nonconformist al lui Nicolae Ceaușescu era subminat de stagnarea economică și de frământările sociale în creștere. CIA considera că puterea lui Ceaușescu va fi erodată în timp de incapacitatea lui de a rezolva aceste probleme. Documentul identifică o serie de tensiuni care au apărut în România începând din vara anului 1980, cauzate de lipsurile alimentare, dar susține că regimul putea să gestioneze aceste frământări.
Autorii raportului afirmă că Ceaușescu nu își va schimba politicile, în ciuda eșecurilor, și identifică câteva personaje cheie care puteau să-l înlocuiască pe dictatorul român. Printre aceștia se numărau:Emil Bobu, care ocupa în acel moment funcția de viceprim-ministru;Elena Ceaușescu;Iosif Banc, membru al Biroului Politic al CC al PCR;Ion Coman, fost șef al al Marelui Stat Major al Armatei Române și fost ministru de Externe.
Un al doilea grup de figuri importante din conducerea PCR, denumit ”Power Brokers”, era format din persoane cu influență politică, precum Ilie Verdeț, prim-ministru în perioada 1979-1982;Constantin Dăscălescu, prim-ministru în perioada 1982-1989;Ștefan Andrei, ministru de Externe în perioada 1978-1985;și Cornel Burtică, membru al Consiliului Politic Executiv al PCR. CIA considera că aceste personaje ar fi urmat să fie îndepărtate în cazul unei răsturnări de putere.
Cum era descris Ion Iliescu în raportul CIA din 1982
Un al treilea grup, denumit numit ”Rivali în Eclipsă”, era format din foste figuri de prim-plan aflate în declin, dar care ar fi putut juca un rol important într-o mișcare împotriva lui Ceaușescu. Acest grup era format din Virgil Trofin, fost Secretar al CC al PCR și viceprim-ministru al Guvernului;Paul Niculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului și ministru al Finanţelor până în 1981;și Ion Iliescu.
Raportul CIA menționează că Ion Iliescu (foto), care în acel moment conducea Consiliul Național al Apelor, a fost un lider proeminent în anii ‘60. ”Inteligent, dinamic și neobișnuit de sincer, Iliescu este considerat de mulți cel mai impresionant individ din conducerea românească”, se spunea în document.
Raportul considera că popularitatea sa imensă în rândul tinerilor din România și critica la adresa stilului de conducere autocratic al lui Ceaușescu au condus la declinul politic al lui Iliescu. Autorii documentului considerau că tinerețea, abilitățile și popularitatea lui Iliescu în rândul multor membri ai birocrației de stat aratau că el ar putea fi o figură importantă în epoca post-Ceaușescu.
Ion Iliescu este menționat din nou ca un potențial succesor al lui Nicolae Ceaușescu în 1985, în documentul intitulat ”România:Perspective pentru Ceaușescu”. Acest raport evidențiază situația economică sumbră a României și afirmă că îndepărtarea lui Nicolae Ceaușescu ar putea aduce în România o conducere colectivă. Autorii documentului considerau că Elena Ceaușescu ar putea prelua puterea de la soțul ei, însă nu ar putea să conducă singură țara, ci ar putea fi sprijinită de premierul Emil Bobu, de șeful Securității, Tudor Postelnicu, și de prim-vice-premierul Ion Dincă.
În cazul în care acest grup ar fi fost discreditat de declinul economic și de tensiunile sociale, autorii raportului susțineau că foștii colaboratori ai lui Ceaușescu, aflați într-un con de umbră în acel moment, ar avea o șansă să preia puterea. Printre cei care puteau prelua puterea, documentul îi menționează pe Ion Iliescu, Paul Niculescu și Ilie Verdeț.
Citește și:
Ion Iliescu, trimis de Ceauşescu la şcoala vieţii
Cum l-a promovat Ceauşescu pe cel care avea să-i devină călău
Marginalizarea tovarăşului Ion Iliescu. Cu ce i-a supărat el pe dictatori