ÔÇ×Divizia s─âlbatic─âÔÇŁ: Rom├ónii care au luptat ├«n Siberia ├«mpotriva bol╚Öevicilor jpeg

ÔÇ×Divizia s─âlbatic─âÔÇŁ: Rom├ónii care au luptat ├«n Siberia ├«mpotriva bol╚Öevicilor

Probabil cea mai mare ÔÇ×aventur─âÔÇŁ a rom├ónilor transilv─âneni din Primul R─âzboi Mondial ╚Öi imediat dup─â acesta au tr─âit-o cei care au ajuns ├«n prizonierat ├«n Rusia ╚Öi care au format la un moment dat ÔÇ×Corpul voluntarilor rom├óni din SiberiaÔÇŁ sau ÔÇ×Legiunea rom├ón─â de v├ón─âtori transilv─âneni-bucovineni din SiberiaÔÇŁ.

├Än primii doi ani de r─âzboi, peste 100.000 de prizonieri ardeleni au ajuns ├«n lag─ârele din Rusia. Dintre ace╚Ötia, mul╚Ťi rom├óni au cerut ├«nc─â de la ├«nceput, dar mai ales dup─â 1916, s─â fie trimi╚Öi pe front ca voluntari sau grupa╚Ťi ├«ntr-o unitate rom├óneasc─â. Ca urmare a dezastrului militar rom├ónesc din 1916, ru╚Öii au permis prizonierilor rom├óni s─â se adune ├«n lag─ârul de la Darni╚Ťa, de l├óng─â Kiev, ╚Öi s─â plece de aici spre frontul rom├ónesc. 

Aproape 10.000 de oameni au participat astfel la b─ât─âliile victorioase din sudul Moldovei din vara anului 1917, ca urmare a permisiunii date de guvernul Kerenski, autorit─â╚Ťile ╚Ťariste de p├ón─â atunci nefiind prea dornice de a livra Rom├óniei at├ó╚Ťia solda╚Ťi. Exista, desigur, ╚Öi pericolul unor dezert─âri ╚Öi tr─âd─âri ├«napoi spre partea austro-ungar─â. Nu puteai fi vreodat─â sigur pe loialit─â╚Ťi. 

Din februarie 1918 ├«ns─â, situa╚Ťia politico-militar─â s-a schimbat, ca urmare a revolu╚Ťiei bol╚Öevice din Rusia ╚Öi a p─âtrunderii germanilor ├«n Ucraina, tab─âra de la Darni╚Ťa fiind desfiin╚Ťat─â. Recrut─ârile ofi╚Ťerilor rom├óni trimi╚Öi de c─âtre Regat continuau ├«ns─â ├«n lag─ârele din Rusia, mai ales acolo unde nu ajunseser─â ├«nc─â bol╚Öevicii.

Al─âturi de rom├óni, ├«╚Öi formau astfel de corpuri armate ╚Öi celelalte na╚Ťionalit─â╚Ťi din lag─âre, cei mai mul╚Ťi fiind cehii, apoi polonezii, italienii, croa╚Ťii etc. Scopul era de a se organiza ╚Öi a pleca s─â se al─âture alia╚Ťilor pe Frontul de Vest, cu navele din porturile nordice ale Rusiei, dar erau bloca╚Ťi de armatele ro╚Öii ale lui Lenin, care nu voia s─â-i supere pe germani. 

Singura ╚Öans─â a voluntarilor de a contribui la efortul de r─âzboi aliat era deci de a se al─âtura armatelor albe care duceau un greu r─âzboi civil contra trupelor bol╚Öevice. O parte a solda╚Ťilor transilv─âneni, inclusiv rom├óni, s-au ├«nrolat ├«n armatele bol╚Öevice, lupt├ónd contra transilv─ânenilor din armatele albe... 

Rom├ónii transilv─âneni de aici s-au organizat ├«n trei regimente ÔÇô ÔÇ×HoriaÔÇŁ, ÔÇ×Alba IuliaÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×M─âr─â╚Öe╚ÖtiÔÇŁ, sub comanda colonelului ceh Kadletz (dar ├«n subordinea Consiliului Na╚Ťional Rom├ón) ╚Öi dispun├ónd de dou─â trenuri blindate. 

O permisiune din mai 1918 din partea guvernului bol╚Öevic de a p─âr─âsi Rusia prin porturile Arhanghelsk ╚Öi Murmansk a fost respins─â de c─âtre voluntari, care se temeau de o eventual─â tr─âdare bol╚Öevic─â ╚Öi/sau un atac al germanilor, care erau foarte aproape de calea ferat─â. S-a luat deci decizia de a-╚Öi croi drum lupt├ónd spre Vladivostok. 

Fiindc─â nu puteau ajunge la porturile din nord, ╚Öi era ╚Öi mai dificil s─â se ├«ncerce o spargere spre Crimeea sau Caucaz, sau negocieri pentru o eventual─â trecere prin Persia, voluntarii au fost direc╚Ťiona╚Ťi spre cel─âlalt cap─ât al Asiei, spre Vladivostok, unde puteau ajunge pe calea ferat─â transsiberian─â. De aici urmau a se ├«mbarca spre SUA ╚Öi apoi spre Fran╚Ťa, unde s─â ajung─â ├«n tran╚Öee.

Luptele au ├«nceput aproape instant ╚Öi nemiloase, at├ót ├«n zona Volga, c├ót ╚Öi de-a lungul c─âii ferate. ├Än ciuda interven╚Ťiei occidentale ├«n nordul ╚Öi estul Rusiei, nu s-a putut ├«nclina balan╚Ťa ├«n favoarea for╚Ťelor anti-bol╚Öevice. 

Rom├ónii au ├«nceput s─â se organizeze pe cont propriu ╚Öi s─â-╚Öi formeze regimente, din solda╚Ťii care veneau la punctele din Celiabinsk, Irku╚Ťsk, Samara ╚Öi Vladivostok. Lupt├ónd acum sub comand─â proprie ╚Öi steag propriu, rom├ónii au primit ╚Öi misiuni proprii de lupt─â, una dintre principalele misiuni fiind de a ap─âra calea ferat─â, vital─â ├«n r─âzboiul anti-bol╚Öevic ╚Öi pentru retragerea spre est, care va deveni iminent─â ├«n cur├ónd... 

Voluntarii au trebuit s─â resping─â numeroase atacuri ale bol╚Öevicilor, intr├ónd ├«n urm─ârirea lor pe distan╚Ťe scurte ╚Öi medii, ╚Öi repar├ónd stric─âciunile provocate c─âii ferate. Trupele au asigurat ordinea, paza ╚Öi administra╚Ťia ├«n localit─â╚Ťile ├«nt├ólnite pe drum, fiind ├«nconjurate ╚Öi atacate aproape permanent de trupele ro╚Öii. 

Situa╚Ťia a devenit mai grav─â atunci c├ónd cehii au anun╚Ťat c─â-╚Öi abandoneaz─â posturile, gr─âbindu-se s─â ajung─â ├«n ╚Ťara lor, care tocmai devenise independent─â dup─â at├óta vreme. Atacurile bol╚Öevice s-au ├«nte╚Ťit, unele unit─â╚Ťi de voluntari fiind spulberate, altele d├ónd ├«napoi spre est, cu muni╚Ťia, hrana, lemnele, pe terminate. 

Rom├ónii au luptat cu ├«nsufle╚Ťire, mai ales fiindc─â ╚Ötiau c─â pe Nistru, camarazii lor r─âma╚Öi ├«n ╚Ťar─â luptau ╚Öi ei contra bol╚Öevicilor. Pe bun─â dreptate, bol╚Öevicii le-au spus acestor rom├óni ÔÇ×Dikaia diviziaÔÇŁ/ ÔÇ×Divizia s─âlbatic─âÔÇŁ, pentru modul cum s-au luptat feroce contra unui inamic foarte hot─âr├ót, ├«n condi╚Ťiile s─âlbatice ale Siberiei, lupt├óndu-se ╚Öi cu condi╚Ťiile precare de hran─â, de igien─â ╚Öi sanitare ale drumului.  

├Än condi╚Ťii crunte de frig ╚Öi cu troiene de z─âpad─â pe post de metereze, transilv─ânenii au reu╚Öit s─â asigure ap─ârarea arierg─ârzii trupelor care nu mai aveau mult p├ón─â la ad─âpostul efemer al Vladivostokului. De aici, rom├ónii au fost prelua╚Ťi la 20 iunie 1920 de dou─â transatlantice, ÔÇ×HuntsgreenÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Tras-os-MontesÔÇŁ, spre coasta de est a Statelor Unite. Dup─â mai bine de cinci ani de r─âzboi, eroii no╚Ötri siberieni se ├«ntorceau acas─â. Epopeea lor a fost scris─â, printre al╚Ťii, de c─âtre eroul transilv─ânean Elie Bufnea, lupt─âtor, scriitor, avocat.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Transilv─ânenii din armata austro-ungar─â ├«n Primul R─âzboi MondialÔÇŁ, publicat ├«n revista Historia Special nr. 25, disponibil─â ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

simeon stalpnicul png