Divele Hollywood-ului de altădată: cele mai talentate și frumoase actrițe din Epoca de Aur a Cetății Filmului
Perioada cuprinsă între anii 1920 și 1960 este cunoscută, în istoria filmului, drept Epoca de Aur a Hollywood-ului. În acea vreme, industria filmului a devenit una dintre cele mai importante din America – statut pe care și-l păstrează până în zilele noastre, parțial și datorită imensului interes al publicului pentru actorii și actrițele de la Hollywood. Anii '20-'60 au cunoscut apariția a numeroase pelicule de succes, unele considerate și azi printre cele mai bune din istoria filmului, iar actrițele de atunci, încă faimoase, sunt privite ca exemple ale rafinamentului și eleganței.
În 1999, Instititul American de Film realiza un top al celor mai mari actrițe ale epocii clasice de la Hollywood. În top 5 au intrat Katharine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman și Greta Garbo. Despre ele, dar și despre alte vedete ale Hollywood-ului de altădată, în cele ce urmează...
Katharine Hepburn (1907-2003) a fost o prezență constantă la Hollywood mai bine de șase decenii și a fost numită de Institutul American de Film cea mai mare actriță a epocii clasice hollywoodiene. A jucat în peste 50 de filme și a câștigat de patru ori Oscarul pentru cea mai bună actriță (primind trei dintre trofee după vârsta de 60 de ani). A fost cunoscută pentru personalitatea sa puternică și pentru dârzenia cu care a refuzat să se conformeze așteptărilor publicului și societății.
Bette Davis (1908-1989) și-a ales de-a lungul carierei roluri aparte, interpretând adeseori personaje de-a dreptul antipatice. A fost maniera ei de a-și pune talentul în valoare, iar asta i-a adus succesul:a fost prima actriță cu zece nominalizări la Oscar și prima care a primit un premiu Oscar pentru întreaga carieră. A interpretat peste 100 de roluri, jucând în filme de aproape toate genurile, dar cele mai de succes pelicule ale sale au fost dramele romantice.
Audrey Hepburn (1929-1993), considerată una dintre cele mai frumoase femei din istorie, a schimbat standardele de frumusețe de la Hollywood. Slabă precum o balerină, cu părul tuns scurt, băiețește, având un stil aparte, Audrey Hepburn a revoluționat și moda. Actrița a devenit faimoasă în anii '50, când a câștigat Oscarul – dar și Globul de Aur și premiul Bafta – pentru rolul jucat în filmul „Vacanță la Roma”, apoi a jucat pelicule care i-au consolidat cariera: Sabrina (1954), Breakfast at Tiffany's (1961) și My Fair Lady (1964). După ce s-a retras din actorie, Audrey Hepburn s-a dedicat muncii în folosul UNICEF.
Ingrid Bergman (1915-1982) este cunoscută mai ales pentru rolul din legendarul film Casablanca (1942), dar actrița de origine suedeză a jucat în nenumărate alte filme și a câștigat trei premii Oscar (pentru Gaslight, 1945, Anastasia, în 1957, și Murder on the Orient Express, în 1975. În anii '50, imaginea ei publică a suferit o lovitură grea după ce-a ieșit la iveală aventura cu Roberto Rosellini, iar Bergman s-a mutat pentru câțiva ani în Europa. A revenit la Hollywood cu la fel de mult succes în 1956.
Greta Garbo (1905-1990) și-a început cariera în filmul mut și, spre deosebire de alți actori ai epocii, a avut succes și în cinema-ul modern. A fost nominalizată la Oscar în anii '30 de mai multe ori, dar a decis să se retragă din actorie în 1940, la vârsta de 35 de ani, și a refuzat apoi să se mai întoarcă pe marele ecran. De-a lungul carierei, a jucat în 28 de filme.
Ava Gardner (1922-1990) a devenit faimoasă în 1946 pentru rolul din The Killers (1946), iar în următoarele două decenii a fost una dintre cele mai căutate actrițe de la Hollywood – asta și datorită frumuseții sale, considerate a fi de-a dreptul ieșită din comun. Ava Gardner a captat atenția fanilor și datorită vieții sale aventuroase – a fost căsătorită de trei ori (inclusiv cu Frank Sinatra) și a avut numeroase aventuri cu bărbați faimoși.
Marlene Dietrich (1901-1992) și-a început cariera la Berlin și a ajuns vedetă internațională în 1930 cu rolul din The Blue Angel. Look-ul său androgin i-a atras deopotrivă atât pe regizori, cât și pe creatorii de modă, Dietrich devenind și un fashion icon redutabil. A primit cetățenia americană în 1939 și a fost foarte activă în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, susținând nenumărate spectacole pentru soldați.
Elizabeth Taylor (1932-2011) a fost una dintre marile legende ale Hollywood-ului vechi. A jucat în primul ei film la vârsta de 9 ani, când a devenit faimoasă, și a crescut practic în studiourile de film de la Hollywood. A fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță de cinci ori (câștigându-l de două ori) și a fost prima actriță care a primit un milion de dolari pentru un film (Cleopatra, 1963). A devenit faimoasă pentru relațiile sale amoroase, dar și pentru stilul de viață extravagant și pasiunea ieșită din comun pentru bijuterii.
Vivien Leigh (1913-1967) a dat viață unuia dintre cele mai iubite personaje din literatură, interpretând rolul lui Scarlett O'Hara în Gone with the Wind (1939). Frumoasa Leigh ar fi putut avea o carieră îndelungată la Hollywood, dar a murit la vârsta de 53 de ani după o viață afectată de o boală mintală (tulburare bipolară) și alcoolism.
Marilyn Monroe (1926-1962) a fost una dintre cele mai cunoscute actrițe ale anilor '50 datorită look-ului său – a devenit imaginea clasică a „blondei voluptuoase”. A jucat în 29 de filme pe parcursul a 16 ani, dar cariera s-a încheiat brusc odată cu moartea ei. Faptul că a murit subit și în circumtanțe considerate ciudate a amplificat și mai mult faima lui Marilyn Monroe, rămasă până în zilele noastre un simbol al anilor '50.
Grace Kelly (1929-1982) a fost una dintre cele mai cunoscute vedete ale Epocii de Aur hollywoodiene, dar cariera sa a fost una de scurtă durată. A devenit faimoasă în 1953 pentru rolul din Mogambo, apoi a jucat în The Country Girl (1954) și mai multe filme regizate de Alfred Hitchcock. S-a retras însă din profesie la vârsta de 26 de ani, atunci când s-a căsătorit cu nimeni altul decât Prințul Rainier de Monaco.
Lauren Bacall (1924-2014) și-a început cariera ca fotomodel, apoi și-a făcut debutul în To have and have not (1944) alături de faimosul Humphrey Bogart, alături de care a jucat în numeroase alte filme și care îi devine și soț (în pofida unei diferențe de vârstă de 25 de ani).