Distrugerea patrimoniului timişorean jpeg

Distrugerea patrimoniului timişorean

📁 Patrimoniu
Autor: Stefan Both

Fostul combinat Solventul, lichidat în 1998, a fost pus la pământ. Este pe cale să dispară și ultimele vestigii care amintesc de o etapă importantă în istoria dezvoltării industriale ale Timișoarei.

Primăria, Direcția de urbanism, arhitectul șef al orașului, sociatatea civilă, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, cu toții sunt părtași la dispariția unei bucăți din istoria Timișoarei. Nimeni nu a făcut nimic pentru a împiedica proprietarii fostului combinat Solventul să demoleze un ansamblu de clădiri construite în 1868, când a luat ființă fabrica de spirt. În dorința de a recupera tot ce înseamnă fier vechi, în valoare de aproape 15 milioane de euro, s-a decis dărâmarea tuturor clădirilor, iar muncitorii lucrează din plin de câteva zile.

image

Practic nu a mai rămas în picioare decât o mică parte din ansamblul de clădiri care adăposteau birourile, aflată pe malul Begăi. “Vom dărâma tot, pentru că ne interesează fierul vechi. Scoatem doar fierul din clădiri. Avem autorizație pentru aceste lucrări”, au spus muncitorii constănțeni care lucrează în curtea fostului combinat.

Deși este vorba de o clădire istorică, aceasta nu se află în zonă protejată și nu se află pe lista monumentelor. Ciprian Cădariu, arhitectul-șef al Timișoarei, susține că nu a știut de inițiativa firmei care lichidează fostul combinat, de a dărâma și vechile clădiri, însă susține că Direcția de urbanism trebuie să acorde autorizații de demolare dacă nu există o interdicție de la “Monumente”.

Sunt alte instituții care trebuie să decidă dacă este vorba de o clădire istorică. Sunt specialiști care trebuie să se ocupe de asta, cum ar fi cei de la Direcția de Monumente. Nu vreau să dau vina pe nimeni. Știu că introducerea în zona de patrimoniu este un procedeu destul de lung. Legal nu avem cum să îi oprim să demoleze”, a declarat Cădariu.

image

“Nu am fost informați de Primărie”

Cei de la Direcția de Patrimoniu regretă soarta nedreaptă pe care o are clădirea de la Solventul, dar nici ei nu mai au cum să intervină. “Foarte mare păcat, în starea în care a ajuns e greu să mai facem ceva. Autorizările de demolare se solicită de la Primărie. Ei știu când se demolează ceva. Iar când este vorba de o clădire istorică, reprezentativă pentru dezvoltarea economică a orașului, ei pot cere o informare de la noi. Așa este normal să se întâmple. În acest caz nu a existat o asemenea informare”, a declarat Doina Antoniuc, consilier din cadrul Direcției de Cultură Culte și Patrimoniu.

Societatea Ariergarda a reușit să oprească o demolare identică în cazul clădirii fostului Abator, de lângă Sala Olimpia. Acum, au fost luați și ei prin surprindere. “Timișoara își pierde patrimoniul istoric. Este important ca societatea civilă să se revigoreze, pentru că e în moarte lentă. Nu mai are cine să se lupte cu mafioții. Nici presă nu prea mai există, care să semnaleze problemele. Pe cei de la Solventul nu îi interesează decât să obțină bani. Acest caz ne-a luat și pe noi prin surprindere. Nu am avut timp să reacționăm. E păcat”, a spus Daniel Vighi, președinte Ariergarda.

Cartier rezidențial la Solventul

Combinatul Solventul și-a încetat activitatea în 1998, după un faliment răsunător. Activele societății au fost achiziționate de Valkiria Invest din București, care a obținut un certificat de urbanism pentru “construire ansamblu rezidenţial şi comercial”. Valkiria a vândut instalaţiile și fierul vechi către firma constănțeană Pacifica Expert, care le-a revândut unei alte firme de pe malul Mării Negre, Intercom Prest, care se ocupă cu eliberarea terenului de tot ce înseamnă fier vechi.