Din epoca de aur a Chinei: dinastia Ming jpeg

Din epoca de aur a Chinei: dinastia Ming

            Dinastia Ming a condus China timp de 276 de ani, ├«ntre 1368 ╚Öi 1644, prelu├ónd fr├óiele statului dup─â colapsul dinastiei mongole Yuan. Epoca Ming este considerat─â de istorici drept una din cele mai prospere ╚Öi stabile perioade din istoria Chinei, o vreme c├ónd acest mare imperiu a avut toate ╚Öansele de a deveni cel mai avansat stat din lume. A pierdut aceast─â ╚Öans─â, iar unul dintre motive a fost lipsa unor lideri cu adev─ârat extraordinari. C─âci dinastia Ming, de╚Öi reprezint─â o perioad─â prosper─â din istoria Chinei, nu a dat dec├ót foarte pu╚Ťini ├«mp─âra╚Ťi cu adev─ârat remarcabili. S─â vedem care au fost aceia.

            Scurt─â istorie a dinastiei Ming

            Pr─âbu╚Öirea Dinastiei Yuan (1271-1368) a pornit de la o revolt─â a ╚Ť─âranilor:├«n anul 1352, armata rebel─â a cucerit ora╚Öul Haozhou, iar din r├óndul lupt─âtorilor s-a remarcat un anume Zhu, ales apoi general de c─âtre unul dintre liderii r─âscoalei. La moartea acestui lider, Zhu a prelut controlul asupra armatei, av├ónd un plan de a-╚Öi extinde domina╚Ťia asupra ├«ntregii Chine. ├Än 1356, Zhu a cucerit ora╚Öul Jiqing (actualul Nanjing), i-a shcimbat numele ├«n Yingtian ╚Öi ╚Öi-a stabilit aici o baz─â militar─â. ├Än urm─âtorii ani, puterea lui Zhu a continuat s─â creasc─â pe m─âsur─â ce a eliminant r├ónd pe r├ónd for╚Ťele separatiste din imperiu. ├Än final, el s-a proclamat ├«mp─ârat ├«n anul 1368 sub numele de Hongwu, fond├ónd astfel Dinastia Ming. ├Än acela╚Öi an, armata Ming a cucerit ora╚Öul Dadu (Beijingul de azi ╚Öi a gonit din teritoriile chineze pe ultimii reprezentan╚Ťi ai dinastiei mongole.

            Dup─â fondarea noii dinastiei, ├Ämp─âratul Hongwu a implementat mai multe politici menite s─â reduc─â povara asupra ╚Ť─âr─ânimii ╚Öi s─â repun─â pe picioare produc╚Ťia afectat─â de anii de r─âzboi. ├Än acela╚Öi timp, a luat ╚Öi multe m─âsuri de natur─â coercitiv─â, al c─âror scop era prevenirea ╚Öi pedepsirea corup╚Ťiei ├«n r├óndul oficialilor imperiali. La moartea sa, nepotul lui a preluat tronul pentru o domnie care avea s─â dureze doar patru ani, sf├ór╚Öindu-se cu o lovitur─â de stat dat─â de Zhu Di, al patrulea fiu al fondatorului dinastiei. Acesta a devenit ├Ämp─ârat sub numele de Yongle, r─âmas ├«n istorie drept unul dintre cei mai importan╚Ťi lideri ai Chinei, cu o domnie ce a marcat cea mai prosper─â perioad─â a dinastiei Ming. ├Än timpul lui Yongle China a avut marea ╚Öans─â de a da startul marilor explor─âri geografice, prin expedi╚Ťiile lui Zheng He, care a navigat cu flota chinez─â prin ├«ntregul Ocean Indian, ajung├ónd p├ón─â pe coasta de Est a Africii. Moartea ├«mp─âratului a marcat ├«ns─â sf├ór╚Öitul acestei deschideri ale Chinei c─âtre lume ╚Öi ├«ntoarcerea spre sine a Imperiului, care va intra din acel moment ├«ntr-un declin ├«ncet, dar sigur.

departure herald detail jpg jpeg

            ├Än final, sf├ór╚Öitul dinastiei din secolul al XVII-lea a fost cauzat de gradul ridicat de corup╚Ťie din administra╚Ťie ╚Öi de puterea foarte mare dob├óndit─â de eunuci. ├Än plus, popula╚Ťia ajunsese s─â tr─âiasc─â ├«n condi╚Ťii foarte dure din cauza exploat─ârii, dar ╚Öi a mai multor dezastre naturale care au distrus agricultura. Astfel, dinastia Ming s-a pr─âbu╚Öit exact a╚Öa cum a ├«nceput:printr-o rebeliune.

            Din punct de vedere economic, dinastia Ming corespunde perioadei ├«n care, ca ╚Öi ├«n Europa, societatea feudal─â ├«ncepe s─â intre ├«n declin, f─âc├ónd loc capitalismului. Agricultura s-a dezvoltat foarte mult ├«n aceast─â perioad─â, la fel ╚Öi industria produc╚Ťiei de por╚Ťelan. Aceste progrese au permis la r├óndul lor urbanizarea unor zone ╚Öi dezvoltarea economiei de pia╚Ť─â, ├«m China ├«ncep├ónd s─â fie tranzac╚Ťionate tot mai multe m─ârfuri, precum m─âtase, alcool, por╚Ťalan, tutun ╚Ö.a.

            Epoca Ming a fost prielnic─â ╚Öi evolu╚Ťiilor culturale:trei dintre cele mai patru opere clasice ale literaturii chineze au fost scrise ├«n perioada asta, iar literatura folcloric─â a ├«nflorit.

            ├Än privin╚Ťa dezvolt─ârilor ╚Ötiin╚Ťifice, epoca Ming se ├«mparte ├«n dou─â perioade:├«n prima jum─âtate a epocii, ╚Ötiin╚Ťa chinez─â era cea mai avansat─â din lume, mult superioar─â celei europene;acela╚Öi lucru se poate spune despre tehnica militar─â ╚Öi arhitectura din imperiu (atunci a fost construit Ora╚Öul Interzis din Beijing). ├Äns─â dup─â secolul al XVI-lea, ├«n societetea chinez─â interesul pentru dezvoltarea ╚Ötiin╚Ťei a p─âlit, iar China a fost devansat─â de Europa occidental─â.

            Hongwu, fondatorul dinastiei Ming, a avut o domnie de 30 de ani (1368-1398), timp ├«n care a reorganizat administra╚Ťia imperial─â ├«ntr-o manier─â centrat─â pe persoana ├«mp─âratului:astfel, administra╚Ťia func╚Ťiona eficient dac─â pe tron se afla un lider puternic ╚Öi capabil (cum au fost primii ├«mp─âra╚Ťi Ming), dar era ineficace ├«n cazul unui ├«mp─ârat slab. De╚Öi Hongwu a venit la putere pe fondul rebeliunii ├«mpotriva dinastiei mongole, el nu a eliminat din practica de guvernare ╚Öi influen╚Ťa vechilor despo╚Ťi:el a continuat s─â domneasc─â ├«ntr-o manier─â despotic─â, asemenea ├«mp─âra╚Ťilor Yuan, iar prin reformele sale administrative acest timp de conducere a fost institu╚Ťionalizat pentru tot restul dinastiei.

ming tai zu  jpg jpeg

           Tendin╚Ťele despotice ale lui Hongwu au fost ├«ntotdeauna evidente. Ele reies cel mai clar din modul ├«n care acesta a reac╚Ťionat la complotul de lovitur─â de stat ├«n care a fost implicat Hu Weiyong, liderul cancelariei imperiale. Acesta a fost executat ├«mpreun─â cu 30.000 de persoane implicate (mai mult sau mai pu╚Ťin direct) ├«n complot. Dup─â acest incident, ├«mp─âratul a desfiin╚Ťat cancelaria central─â ╚Öi din acel moment a guvernat doar prin intermediul c├ótorva mini╚Ötri, al c─âror rol era pur consultativ, ├«mp─âratul av├ónd controlul direct asupra afacerilor de stat.

            De╚Öi a avut o guvernare la fel de despotic─â precum cea a tat─âlui s─âu, Yongle(1402-1424) este considerat unul dintre cei mai mari ├«mp─âra╚Ťi chinezi din toate timpurile. Aceast─â distinc╚Ťie se datoreaz─â faptului c─â vastul s─âu program de reforme ÔÇô cu schimb─âri ├«n domeniul economiei, educa╚Ťiei ╚Öi al armatei ÔÇô a adus foarte multe beneficii popula╚Ťiei de r├ónd, al c─ârei nivel de trai a crescut considerabil.

800px anonymous ming chengzu jpg jpeg

            Una dintre marile realiz─âri ale domniei sale a fost redactarea a╚Öa-zisei Enciclopedii Yongle, o compila╚Ťie a tuturor scrierilor chineze╚Öti de p├ón─â atunci. Comandat─â chiar de ├«mp─ârat, enciclopedia a fost terminat─â ├«n 17 luni ╚Öi cuprindea 11.000 de volume. Multe dintre vechile scrieri chineze╚Öti s-ar fi pierdut mai mult ca sigur ├«n timp dac─â nu ar fi fost str├ónse atunci ├«n aceast─â enciclopedie f─âr─â egal.

            Domnia lui Xuande(1426-1435) este considerat─â de istorici punctul culminant al epocii Ming, o epoc─â de aur a guvern─ârii eficiente ╚Öi a dezvolt─ârii artelor. Al cincilea ├«mp─ârat Ming a fost el ├«nsu╚Öi artist ╚Öi poet ╚Öi s-a ├«nconjurat la curte de mul╚Ťi arti╚Öti, ├«ncuraj├ónd astfel patronajul artelor. De╚Öi nu a avut o domnie lung─â (├«mp─âratul a murit dup─â doar nou─â ani pe tron, din cauze naturale), Xuande a condus China ├«ntr-o perioad─â pa╚Önic─â, ├«n care statul a fost scutit de probleme externe ╚Öi interne.

ming xuan zong  jpg jpeg