Dezastrul din 14 septembrie 1954 si testul nuclear comunism despre care nu s-a știut nimic
Comunismul a avut multe faţete negre şi pe multe altele le ţine închise în depozitele arhivelor. Adevărul scris chiar de autorităţile roşii ar fi o condamnare sigură la dispariţie. Ce s-a întâmplat pe 14 septembrie? Un bombardier a lansat o bombă nucleară asupra dispozitivului inamic.
Nimic deosebit până acum. Teste nucleare s-au făcut peste tot. A dispărut o pădure cu un diametru de 6 km. Scopul scuză mijloacele. Abia acum vine senzaţionalul. Chiar prin zona epicentrului au plecat la atac 44.000 de militari sovietici. Ofensiva s-a soldat cu înfrângerea inamicului şi la stabilirea scenariului în cazul folosirii tactice a bombei atomice.
Militarii au fost obligaţi să nu spună nimic şi abia în epoca Gorbaciov a mai transpirat câte ceva în presă. Toţi s-au îmbolnăvit şi nu prea au apucat 60 de ani. Leucemiile şi amputarea membrelor erau la modă printre veterani. Nu cunoaştem soarta tancurilor folosite în atac, dar cred că au fost reutilizate din spirit de economie şi astfel noi generaţii de militari au fost afectate. Evenimentul din 1954 demonstrează până unde erau gata să meargă conducătorii în epoca războiului rece în numele unei utopii politice.
Citește și:
“Bomba Ţarului”, cea mai puternică bombă nucleară din istorie şi rolul ei în Războiul Rece
Bomba cu hidrogen, cea mai puternică armă nucleară