Descoperirile care i-au îngrozit pe arheologi
O mumie care "urlă" îngrozită, o grămadă de oase aranjate tacticos, pe categorii, şi o grămadă de cadavre păstrate atât de bine încât te bagă în sperieţi. Viaţa arheologilor, care trebuie să treacă peste toate grozăviile pentru a analiza la rece descoperirile, nu e simplă. Site-ul Cracked face o scurtă trecere în revistă a unor descoperiri nu foarte plăcute.
1. "Mumia care ţipă"În 1886, Gaston Maspero, şeful Serviciului de Antichităţi Egiptene, a descoperit un sarcofag neobişnuit şi un locatar pe măsură. O mumie învelită într-o piele de oaie, cu mâinile şi picioarele legate şi cu o expresie înfiorătoare pe chip. Cu gura deschisă, mortul părea că ţipă, sau în orice caz, că a ţipat până în ultima clipă a vieţii.Cercetătorii au concluzionat iniţial că moartea subiectului nu a fost una blândă, că acesta a fost otrăvit sau torturat. Între timp, arheologii au găsit un răspuns mai simplu. Dacă maxilarul mortului nu este legat, gura se deschide odată cu trecerea timpului. Expresia mumiei care ţipă şi-a pierdut dintr-o dată misterul.2. Mormântul vikingilor fără capMai mulţi arheologi care făceau săpături în Dorset au dat peste o groapă comună în care zăceau, aşa cum s-a dovedit mai tîrziu, rămăşiţele a 54 de mercenari vikingi. Partea mai puţin obişnuită:oasele picioarelor, mâinilor şi capetele erau aranjate în grămezi separate.Explicaţia arheologilor:cel mai probabil, vikingii au fost învinşi de locuitorii unui sat pe care încercau să îl jefuiască, au fost ucişi şi dezmembraţi de sătenii furioşi. Ulterior, teoria a fost nuanţată. După ce au aflat că vikingii au fost decapitaţi cu lovituri precise, din faţă, experţii au concluzionat că nu despre furie a fost vorba. Mai probabil, vikingii au fost victimele unui ceremonial bine pus la punct.3. Oamenii mlaştinilorZonele umede din nordul Europei ascund nişte lucruri nu tocmai plăcute. Climatul, şi implicit umiditatea solului, păstrează incredibil de bine cadavrele, cu piele şi organe interne cu tot. Într-o vreme, fermierii aveau parte frecvent de descoperiri terifiante.
Unele dintre cadavre aveau şi poveşti neplăcute:fuseseră victimele unor ritualuri bizare locale. Documentarele specialiştilor s-au oprit în mai multe rânduri asupra unui cadavru anume, botezat "Grauballe Man". Descoperit în 1952, el a fost ucis cândva în secolul III î.e.n., ca parte a unui ritual ce avea drept scop îmbunarea zeilor, pentru obţinerea unei recolte mai bune.