Zidurile Troiei  (By CherryX per Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21675688)

Descoperirea Troiei, fascinaţia mitului adus în realitate

Dacă Homer ar mai putea să adauge un cânt la Iliada, nu ar pregeta să roage muza să-i dea inspiraţie pentru a descrie fabuloasa poveste a descoperirii Troiei, trei mii de ani mai târziu de când cetatea fusese cucerită și distrusă de grecii lui Agamemnon. Si pentru a vorbi despre destinul cu totul excepţional al celui care a făcut această descoperire, aventurierul, omul de afaceri și arheologul amator extrem de controversat Heinrich Schliemann, de la a cărui naștere, în Neubukow, Germania, s-au împlinit, în 2022, două sute de ani.

Viaţa lui Schliemann generează polemici până în ziua de azi. A plecat dintr-o familie săracă și a ajuns unul dintre cei mai bogaţi oameni ai timpului său. A intrat în afacerile cele mai profitabile, în cel mai bun moment.

În California, în timpul goanei după aur, s-a ocupat cu tranzacţia preţiosului metal. În Războiul Crimeii, a intrat în comerţul cu bunuri, ocolind blocada engleză impusă Imperiului Rus și a făcut profituri uriașe A controlat piaţa indigoului, atunci când acest colorant devenise la modă, dorit de toată lumea. În timpul Războiului Civil American, a speculat piaţa bumbacului, a cafelei, a ceaiului. A dat lovituri financiare nemiloase.

Dar avea, cu adevărat, înzestrări cu totul deosebite în ceea ce privește afacerile și nu numai. Putea învăţa o limbă nouă în câteva săptămâni, ceea ce i-a adus avantaje considerabile în afacerile pe care le desfășura în diverse ţări. Putea conversa în greacă, engleză, rusă, spaniolă, suedeză, arabă, franceză, olandeză, pe lângă limba natală, germana.

Fascinat de Homer, a învăţat greaca veche, convins că Iliada vorbește despre fapte care s-au întâmplat cu adevărat, că Războiul Troian a existat, cum a existat și cetatea Troia. Și chiar dacă oamenii de știinţă ai vremii l-au desconsiderat, a dovedit lumii uluite că, mergând pe urmele lui Homer, poate descoperi tezaure de neimaginat, cetăţi măreţe și însăși Troia, chiar dacă Troia lui Schliemann s-a dovedit altă Troie, iar Troia lui Homer a fost în mare parte distrusă tocmai de săpăturile brutale ale lui Schliemann.

Descoperirea Troiei și viaţa plină de controverse a celui care a făcut-o reprezintă o altă mare poveste pe care numai Istoria poate să o spună.

Articolul a fost publicat în numărul 246 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iulie - 14 august, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: CherryX per Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0