Descoperirea din Nil care demonstreaz─â, dup─â 2500 de ani, c─â Herodot avea dreptate jpeg

Descoperirea din Nil care demonstreaz─â, dup─â 2500 de ani, c─â Herodot avea dreptate

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

├Än secolul al V-lea ├«nainte de Hristos, istoricul grec Herodot a vizitat Egiptul ╚Öi a fost impresionat de navele neobi╚Önuite de pe r├óul Nil. De altfel, a dedicat 23 de r├ónduri din Istoriile sale (Histor├şai), prima mare istorie narativ─â a lumii antice, descrierii ├«n detaliu a arhitecturii acestor ÔÇ×barisÔÇŁ, cum au ajuns s─â fie cunoscute, scrie The Guardian.

Timp de secole la r├ónd, savan╚Ťii au dezb─âtut dac─â aceste nave au existat sau nu. Asta pentru c─â nu existau dovezi arheologice care s─â confirme observa╚Ťiile f─âcute de Herodot.

800px POxy v0017 n2099 a 01 hires jpg jpeg

Acum, ├«ns─â, dup─â nu mai pu╚Ťin de 2469 de ani, s-a dovedit c─â istoricul grec avea dreptate. Arheologii au g─âsit o nav─â scufundat─â ├«n Nil, ÔÇ×conservat─â ├«n mod de-a dreptul fabulosÔÇŁ, ├«n apele care ├«nconjurau ora╚Öul-port Thonis-Heracleion (n.r. - acum scufundat ╚Öi el ├«n totalitate). Aceast─â epav─â dovede╚Öte c├ót de precis─â a fost descrierea lui Herodot. 

ÔÇ×Nu am realizat c─â Herodot avea dreptate p├ón─â s─â descoperim aceast─â epav─â. ├Äns─â ce am g─âsit se potrive╚Öte exact cu descrierea f─âcut─â de HerodotÔÇŁ, a dezv─âluit Dr. Damian Robinson, directorul centrului de arheologie maritim─â al Universit─â╚Ťii Oxford. 

Barca descoperit─â de arheologii britanici m─âsura nu mai pu╚Ťin de 28 de metri lungime. Este una dintre primele b─ârci antice, de comer╚Ť egiptean, descoperite vreodat─â. Nava descoperit─â ├«n Nil, construit─â din sc├ónduri de salc├óm, s-a conservat ├«n propor╚Ťie de 70%.

image

Arheologul Alexander Belov a scris și o carte despre această descoperire uimitoare - Ship 17: a Baris from Thonis-Heracleion (n.r. Nava 17: o baris din Thonis-Heracleion), care va fi publicată luna aceasta. Arhitectura nautică a acestei epave este atât de apropiată de descrierea lui Herodot încât s-ar putea să fi fost construită chiar în șantierul naval pe care l-a vizitat Herodot, se arată în carte.