
Descoperire interesantă: Ceramica incașă, un instrument esențial pentru dominanța religioasă și politică
Incasii, renumiți pentru vastul lor imperiu și cultura sofisticată, și-au controlat teritoriul extins printr-o combinație strategică de dominanță militară și autoritate religioasă. Central în ritualurile lor a fost utilizarea ceramicii, care nu numai că servea scopurilor practice, dar întruchipa și valorile lor ideologice și imperiale.
Printre aceste ritualuri, ceremonia capacocha, un act solemn și emoționant de sacrificiu de copii pe vârfuri de munte, se evidențiază ca un testament al devotamentului lor religios și al controlului imperial. Dr. Sylwia Siemianowska de la Institutul de Arheologie și Etnologie al Academiei Poloneze de Științe (IAE PAN) a studiat extensiv aceste ceremonii.
În cartea sa bilingvă recent publicată, Lo que pertenece a las divinidades, ea cataloghează ceramicile incașe descoperite alături de sacrificiile de copii pe vulcanii Misti și Ampato din Peru. Ritualul capacocha, practicat aproximativ acum 500 de ani, implica sacrificiul copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, care erau considerați mesageri divini ce purtau ofrande și rugăciuni către zei.

Dr. Siemianowska explică faptul că vasele ceramice jucau un rol vital în practicile funerare și rituale incașe. Aceste vase nu erau obiecte banale, ci simboluri ale ideologiilor religioase și politice ale imperiului. Descoperite alături de rămășițe sacrificate pe Misti și Ampato, ceramicile includeau farfurii puccu, boluri și iconicul aryballos incaș—amfore folosite pentru a depozita chicha ceremonială, o băutură fermentată de porumb centrală pentru multe ritualuri incașe. „Este un fel de dar pentru o divinitate,” a notat ea într-un interviu cu PAP, descriind cum, în timpul ceremoniilor solare, incașii beau chicha dintr-o ceașcă și o ofereau Soarelui dintr-o altă ceașcă, simbolizând o conexiune între tărâmurile muritorilor și cele divine.
Cercetările efectuate în 2020 de Dagmara Socha de la Centrul de Cercetare Andină de la Universitatea din Varșovia au descoperit descoperiri semnificative pe Misti și Ampato. Pe Misti, opt până la nouă copii erau îngropați cu bunuri funerare ce includeau 47 de figurine din aur, argint și cupru, vase de piatră, artefacte din cochilii Spondylus și 32 de vase ceramice.
Similar, pe Ampato, trei morminte de copii, inclusiv un băiat de șase ani și două fete, erau însoțite de 37 de vase ceramice, alături de alte artefacte. Aceste artefacte se află acum în Museo Santuarios Andinos din Arequipa, Peru. Ceramicile sunt decorate cu modele geometrice, linii ondulate și zigzaguri pictate cu pigmenți minerali după ardere. În timp ce majoritatea vaselor erau intacte, unele pe Ampato păreau să fi fost deliberate sparte, un act ritual menit să sigileze spațiul sacru.

Utilizarea ceramicii de către incasi a depășit funcțiile practice. Aceste obiecte serveau drept simboluri puternice ale imperialismului incaș, reflectate în formele lor standardizate, decorațiile și materialele folosite.
„Ceramica purta idei, simboliza apartenența la un anumit grup social și marca norme și obiceiuri,” a explicat Dr. Siemianowska. Ceramicile rituale, în special vasele miniaturale, erau fabricate exclusiv pentru scopuri ceremoniale și nu aveau funcții utilitare.