Depunerea de vase din Epoca Bronzului de la Marca, județul Sălaj
Depunerea de vase de la Marca, județul Sălaj, datând din perioada târzie a Epocii Bronzului (sfârșitul mileniului II a. Chr.) a fost descoperită în anul 2012 cu ocazia cercetărilor arheologice preventive care au precedat amenajarea Autostrăzii „Transilvania”.
„Depunerea de vase a apărut în cuprinsul unei așezări din perioada târzie a epocii bronzului ce aparține grupului Cehăluț - Hajdúbagos. Vasele au fost depuse întregi, într-o groapă. Una dintre cești acoperea gura vasului mijlociu, iar celelalte cești erau aranjate atent una peste alta, toate fiind protejate de vasul mai mare, care era așezat cu gura în jos peste ele.
Fenomenul depunerilor de vase este foarte bine reprezentat prin descoperiri în zona Tisei superioare, iar cele mai frecvente asocieri sunt de tipul reprezentat în depunerea de la Marca: vas mare – vas mijlociu – cești. Depunerile de vase ceramice (uneori și din metal) reprezintă o practică cu un presupus caracter cultic, documentată prin descoperiri la scara continentului european pe parcursul epocii bronzului, dovedind și în acest chip existența unui imaginar comun populațiilor care au locuit continentul în epoca respectivă”, scrie Ioan Bejinariu, cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Despre monumentele arheologice atribuite culturii Cehăluț - Hajdúbagos puteți afla mai multe informații din volumul „Contribuții arheologice la cunoașterea epocii bronzului în Depresiunea Șimleului. Descoperirile de tip Cehăluț - Hajdúbagos din Bronzul târziu”, de Ioan Bejinariu, volum disponibil la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.