De ce se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni pe 15 martie jpeg

De ce se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni pe 15 martie

Începând din 1991, Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este 20 august, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar pe 23 octombrie se comemorează Revoluția din 1956.

Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei.  

Început în Franța, valul revoluționar din 1848 s-a răspândit în aproape toată Europa, inclusiv în Imperiul Habsburgic. Revoluţia Maghiară a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda.  

Revoluţionarii au prezentat o proclamaţie citită în 15 martie 1848:

 "Ce doreşte naţiunea maghiară. Să fie pace, libertate şi înţelegere.

1. Dorim libertatea presei, desfiinţarea cenzurii

2. Guvern responsabil în Buda-Pesta 

3. Adunare Naţională anuală la Pesta. 

4. Egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase. 

5. Gardă naţională. 

6. Plata dărilor de toţi deopotrivă. 

7. Desfiinţarea iobăgiei. 

8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativităţi. 

9. Bancă Naţională. 

10. Armata să depună jurământul pe Constituţie, militarii maghiari să nu fie duşi înafara ţării, militarii străini să părăsească ţara. 

11. Deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi. 

12. Uniune". 

cele 12 puncte jpg jpeg

Exemplar tipărit al Celor 12 puncte 

Demonstraţiile masive l-au forţat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány. Confruntată cu revoluția de la Viena, care a izbucnit pe 13 martie, monarhia Habsburgică a fost nevoită să accepte noul Guvern al Ungariei.

După înfrângerea revoluției austriece și înlocuirea împăratului Ferdinand I cu nepotul său, Franz Joseph (2 decembrie 1848), monarhia Habsburgică s-a întors împotriva revoluției maghiare. Noul împărat a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta. Profitând de conflictele dintre maghiari și celelalte minorități din Imperiul Habsburgic, în special români, sârbi și croați, Viena a reușit să înfrângă Revoluția Maghiară (1849).