De ce este nevoie de un ┼čef al Direc┼úiei Patrimoniu Cultural? jpeg

De ce este nevoie de un ┼čef al Direc┼úiei Patrimoniu Cultural?

Revocat din func┼úia de director al Direc┼úiei Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii de ministrul Daniel Barbu, Mircea Angelescu nu renun┼ú─â a┼ča u┼čor ┼či, ├«n pofida scandalurilor mediatice ap─ârute ├«n ultima perioad─â despre el, se vrea din nou la ┼čefia Direc┼úiei.

Dup─â ce o perioad─â a circulat zvonul c─â s-a ├«nscris la concursul ce urma s─â fie organizat pentru func┼úia vacant─â de ANFP, se pare c─â ast─âzi domnia sa ├«┼či desf─â┼čoar─â aceea┼či activitate la minister activitatea f─âr─â a mai ocupa o func┼úie.

├Än privin┼úa concursului care ar fi trebuit s─â aib─â loc la ├«nceputul verii, acesta s-a am├ónat p├ón─â a fost dat cu totul uit─ârii. Probabil din cauza presiunilor mediatice participarea domnului Angelescu nu a fost posibil─â a┼ča cum se dorea.

├Än contextul ├«n care patrimoniul din Rom├ónia se detelioreaz─â tot mai mult de la o zi la alta, lipsa unor autorit─â┼úi direct responsabile chiar la centru, care s─â ia decizii ┼či s─â ├«┼či asume responsabilitatea pentru e┼čecurile ┼či neajunsurile ce apar ├«n acest context, creaz─â mai mult impresia c─â nim─ânui nu-i pas─â de istorie, cultur─â ┼či mo┼čtenirea arhitectural─â. De┼či sunt ┼či multe alte motive pe care le-am putea invoca, m─âcar pentru a cele c├óteva invocate mai sus, aceast─â Direc┼úie important─â a Ministerului ar avea nevoie de un ┼čef competent. ├Än prezent Direc┼úia este condus─â formal de domnul subsecretar de stat Radu Boroianu, pe care presa ├«n mai multe r├ónduri l-au prezentat ca pe un protector al fostului director.

Prea multe semne de ├«ntrebare pentru cineva care dore┼čte o func┼úie public─â

Trec├ónd ├«n revist─â c├óteva lucruri prezentate de pres─â de-a lugul vremii vedem c─â ├«n 2005, Mircea Angelescu ocupa func┼úia de director grad I ├«n Ministerul Culturii, postur─â din care a fost demis de Mona Musc─â. La acel moment, a fost acuzat de plagiat, prin ├«nsu┼čirea lucr─ârii ÔÇ×Standards and Guidance", editat─â ├«n 1994 de The Institute of Field Archaeologists, din Marea Britanie, ┼či revizuit─â ├«n 2001, lucrare redactat─â de mai mul┼úi membri ai asocia┼úiei conduse de Peter Hint. S-a considerat c─â acuza┼úia de plagiat a fost motivul retrograd─ârii sale profesionale.

├Än 2007, ├«ns─â, Angelescu a fost directorul Direc┼úiei Generale Patrimoniu Cultural, func┼úie pe care a ocupat-o timp de doi ani. Tot ├«n acel an, a fost acuzat de o modalitate bizar─â de a recupera ÔÇ×Aurul Dacilor"-15 br─â┼ú─âri dacice pe care statul rom├ón le-a redob├óndit ├«n schimbul unei considerabile sume de bani. ├Än 2010, Angelescu a ocupat func┼úia de secretar al Comisiei Na┼úionale de Arheologie.

image

Presa a scris c─â mai mul┼úi colegi de-ai lui Mircea Angelescu l-au acuzat pe acesta de implicare ├«n afaceri dubioase, cum ar fi scoaterea din siturile arheologice a unor artefacte de pre┼ú ┼či v├ónzarea lor pe pia┼úa neagr─â. Angelescu nu a fost ├«ns─â incuplat ├«n niciun dosar penal. Nici m─âcar acuza┼úiile recente de corup┼úie lansate la adresa sa de primarul Constan┼úei, Radu Maz─âre, nu au dus m─âcar la ni┼čte verific─âri din partea organelor de urm─ârire penal─â.

O.N.G.-urile l-au acuzat ┼či ├«l acuz─â ├«n numeroase cazuri de distrugere voluntar─â a patrimoniului. ÔÇ×Este mai puternic dec├ót to┼úi mini┼čtrii CulturiiÔÇŁdelara la un moment dat Nicu┼čor Dan, pre┼čedintele Asocia┼úiei Salva┼úi Bucure┼čtiul. Acesta a afirmat  ├«n mai multe r├ónduri c─â Mircea Angelescu a avizat ├«n ultimii ani o serie de proiecte imobiliare ce au distrus monumente istorice foarte importante din Bucure┼čti. ÔÇ×Dezastrul monumentelor istorice i se datoreaz─â ├«n bun─â m─âsur─â lui Angelescu.Un stat mafiot este un stat ├«n care re┼úelele subterane sunt mai puternice dec├ót puterea oficial─â. ├Än cazul de fa┼ú─â, Mircea Angelescu este mai puternic dec├ót to┼úi mini┼čtrii CulturiiÔÇŁ, a declarat Nicu┼čor Dan. Pentru a-┼či sus┼úine afirma┼úia, Dan a dat c├óteva exemple elocvente. ÔÇ×├Än cazul parc─ârii subteranede la Pia┼úa Universit─â┼úii, Angelescu a semnat acordul nr.720/12.04.2011, pentru demolarea A┼čez─âmintelor Sf. Sava, care aveau statut de monument istoric. Prin urmare, institu┼úia care avea rolul s─â protejeze patrimoniul cultural a anulat cu bun─â ┼čtiin┼ú─â urmele primei noastre universit─â┼úi, datorat─â domnitorului Constantin Br├óncoveanuÔÇŁ, sus ┼úine Nicu┼čor Dan. Despre distrugerea acestui ultim monument, Monica M─ârgineanu C├órstoiu, pre┼čedinta Asocia┼úiei Arhitectur─â. Restaurare. Arheologie, declara ┼či d├ónsa:ÔÇ×Distrug├ónd vestigiile Academiei Domne┼čti, distrug─âtorii au comis o ilegalitate. Legea monumentelor istorice a fost ├«nc─âlcat─â:desfiin┼úarea unui monument istoric nu poate fi f─âcut─â ├«n absen┼úa radierii monumentului respectiv din Lista Monumentelor IstoriceÔÇŁ. La vremea respectiv─â presa l-a c─âutat pe Angelescu, dar nu s-a ob┼úinut niciun r─âspus.

Bugete mari ┼či multe lucruri cusute cu a┼ú─â alb─â

Se spune c─â nu iese fum f─âr─â foc. Oare at├ót de multe acuza┼úii s─â fie nefondate ┼či coninciden┼úe nefericite? Pe orice angajat al Ministerului Culturii ┼či pe orice arheolog din ┼úar─â ai ├«ntreba ├«┼úi va spune c─â arheologia, acest nivel, este apanajul, aproape exclusiv, al lui Mircea Angelescu, fiind considerat de mul┼úi un specialist de necontestat. Cum a┼ča? Ceea ce nu se spune (cel pu┼úin public) este c─â domnia sa, prin experien┼úa ├«ndelungat─â pe care o are ├«n institu┼úie ┼či ajutorul dat cui are nevoie ┼či atunci c├ónd are nevoie, ┼čtie cel mai bine modul ├«n care se poate ÔÇ×alunecaÔÇť printre procedurile ┼či normativele legale, care pot deveni astfel flexibile, dup─â interesele de moment ale unora (inclusiv primari, mini┼čtri, senatori, etc.). De aceea, nimeni nu ├«┼či mai pune ├«ntrebarea de ce, pentru a ob┼úine o autoriza┼úie de cercetare pe arheologie sau pentru a afla orice date despre acestea, trebuie s─â te adresezi Florelei Vasilescu, care nu (mai) este de mult angajat─â a ministerului, dar este prieten─â, de mul┼úi ani, cu Mircea Angelescu.

A┼ča c─â arheologii, muzeele locale ┼či oricine mai dore┼čte s─â rezolve ceva pe cercetare arheologic─â nu apeleaz─â la func┼úionarii ministerului, ci sunt ├«ndruma┼úi c─âtre Florela Vasilescu, care ┼čtie ┼či poate ob┼úine, ├«n orice moment, autoriza┼úia de care au nevoie.

┼×i cum ar putea altfel dac─â singurul din minister care cunoa┼čte ┼či are acces la autoriza┼úiile pe arheologie este Mircea Angelescu, acesta put├ónd s─â blocheze orice verific─âri ┼či s─â acopere orice nereguli cu privire la modul de ├«ntocmire a documentelor ce au stat la baza eliber─ârii respectivelor avize?

C├óndva, toate aceste solicit─âri erau publice, ┼čedin┼úele Comisiei Na┼úionale de Arheologie ┼či procesele-verbale ale acesteia erau postate pe internet, dar, de c├ónd interesele sunt mari ┼či valoreaz─â mul┼úi bani, nu este bine s─â ┼čtie mult─â lume de ele.

De altfel, am constatat c─â Mircea Angelescu nu neglijeaz─â nici aspectele pecuniare ale meseriei sale, fiind abonat constant la finan┼ú─âri substan┼úiale (unele avizate chiar de el) pentru ┼čantierul arheologic de la Histria, pe care ├«l coordoneaz─â ┼či pentru care este pl─âtit cu sume considerabile, fa┼ú─â de alte situri arheologice, de o importan┼ú─â cel pu┼úin egal─â (├«n 2011, 115.000 lei pentru Histria, 55.000 lei pentru ÔÇ×Sarmizegetuza RegiaÔÇť, monument UNESCO, 50.000 lei pentru ÔÇ×Ulpia TraianaÔÇť, 5.000-10.000 lei pentru majoritatea celorlalte). De ce trebuie s─â ┼čtie toat─â lumea cum sunt repartiza┼úi ┼či cine are acces la fondurile ministerului, care p├ón─â la urm─â fac parte din banul public?! Este de ajuns c─â ┼čtie dl. Mircea Angelescu cum s─â ├«mpart─â banii!

Pe de alt─â parte, nici la ├«ndrumarea institu┼úiilor culturale locale nu prezint─â garan┼úii de corectitudine, dac─â, sub ÔÇ×coordonareaÔÇť atent─â a lui Mircea Angelescu, Lia-Maria Voicu, directorul Muzeului Jude┼úean de Istorie ┼či Arheologie Prahova a trecut cu brioevaluarea din acest an, de┼či este trimis─â ├«n judecat─â pentru infrac┼úiunea de neglijen┼ú─â ├«n serviciu, devenind astfel incompatibil─â pentru func┼úia respectiv─â.

Suntem siguri c─â domnul Mircea Angelescu va g─âsi o eventual─â scuz─â, cum c─â nu s-ar fi cunoscut acest fapt la data evalu─ârii, dar aceasta nu este valabil─â, ├«ntruc├ót presa local─â (┼či nu numai) a mediatizat intens cercetarea ei ├«n dosarul penal nr. 36462/281/2012, aflat pe rolul Judec─âtoriei Ploie┼čti, cu privire la dispari┼úia din custodia/gestiunea Muzeului Ceasului, din subordinea M.J.I.A. Prahova, a 18 piese de aur de la ceasuri de buzunar, de o valoare patrimonial-cultural─â, ce au apar┼úinut unor personalit─â┼úi culturale din Rom├ónia.

Credem c─â o aten┼úie sporit─â asupra celor care ocup─â diverse func┼úii publice nu ar strica. Poate institu┼úiile statului vor ├«ncerca m─âcar s─â-i fac─â pe cei vinova┼úi s─â r─âspund─â la ├«ntreb─ârile f─âr─â r─âspuns! Cultura, ├«n general, este v─âzut─â ca o Cenu┼čereas─â ├«n momentul repartiz─ârilor banilor din buget, dar dac─â o l─âs─âm pe m├óna unor oameni asupr─â c─ârora planeaz─â at├ót de multe semne de ├«ntrebare, s-ar putea ca nici m─âcar acele fonduri infime s─â nu mai ajung─â acolo unde se cuvine.

Bibliografie:

Histria, Pompeiul rom├ónesc, p─âr─âsit de stat ┼či ÔÇ×s─âpatÔÇŁ de interese obscure, archaeoheritage.ro

Mircea Angelescu vrea ├«napoi ┼čefia Patrimoniului, ziuanews.ro

Ministrul Culturii:Mircea Angelescu e o persoană respectabilă. Este în continuare consilier, realitatea.net

DEMNITARUL acuzat c─â i-a cerut ┼×PAG─é lui MAZ─éRE, mai puternic dec├ót to┼úi mini┼čtrii CULTURII, evz.ro