Cureaua, accesoriul vedet─â al secolului XX jpeg

Cureaua, accesoriul-vedet─â al secolului XX

­čôü Istoria Modei
Autor: Andreea Lup┼čor

Este purtat─â deopotriv─â de femei ╚Öi b─ârba┼úi, chiar ╚Öi de copii. At├ót la doamne, c├ót ╚Öi la domni, poate trece neobservat─â ÔÇô dac─â a╚Öa vrea purt─âtorul, dar poate fi ╚Öi accesoriul care des─âv├ór╚Öe╚Öte o ┼úinut─â. Nu lipse╚Öte nim─ânui din dulap, dar nu ne-am mira dac─â am vedea-o pe covorul ro╚Öu. Un parcurs fulminant pentru un accesoriu cu ├«nceputuri modeste: cureaua noastr─â cea de toate zilele.

Cureaua feminin─â, un accesoriu de n─âdejde pentru orice moment al zilei

Femeile au ├«nceput s─â poarte din nou curele ├«nc─â de la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea, c├ónd moda s-a axat pe ┼úinutele compuse din dou─â piese: fust─â lung─â ╚Öi bluz─â sau hain─â scurt─â. Talia (├«nc─â ajutat─â de corset s─â par─â mai sub┼úire dec├ót ├«n realitate) era accentuat─â ╚Öi mai mult prin purtarea unei curele. Situa┼úia a r─âmas aceea╚Öi ╚Öi ├«n antebelic, apoi, anii ÔÇÖ20 au fost, ├«n sf├ór╚Öit, mai permisivi. Moda flapper a fost un adev─ârat moment de respiro pentru femei (╚Öi la propriu, ╚Öi la figurat), care se puteau relaxa ├«n ┼úinute mai largi, cu croieli mai drepte, ├«n care accentul nu mai pica pe talie.

2 jpg jpeg

Pauza nu a durat mult. Cureaua s-a ├«ntors ├«n for┼ú─â ├«n anii ÔÇÖ30 ╚Öi ╚Öi-a g─âsit un loc permanent ├«n garderoba feminin─â, indiferent cum au evoluat tendin┼úele. S-a schimbat odat─â cu ele, dar n-a disp─ârut. Mai ├«nt├ói au fost la mod─â curelele sub┼úiri, dar cu catarame-accent, care s─â atrag─â aten┼úia. Pentru ┼úinutele de zi se purtau curelu╚Öe din piele sau piele ├«ntoars─â, iar pentru cele de sear─â, curelele din materiale mai pre┼úioase ╚Öi bogat ornamentate. Apoi au fost la mod─â rochiile de zi accesorizate ├«n mod discret cu o curea sub┼úire, confec┼úionat─â din acela╚Öi material ca rochia. Discret, dar de efect.

├Än anii ÔÇÖ40, perioad─â ├«n care moda feminin─â a cunoscut puternice accente militare, hainele de inspira┼úie mi l i tarmasculin─â erau feminizate tot prin accentuarea taliei sub┼úiri. Lipsa cronic─â a pielii pentru manufactur─â (toate resursele mergeau pe front!) a contribuit la diversitatea curelelor existente pe pia┼ú─â, confec┼úionate din tot felul de materiale.

New Look e cel vechi: tot talia subţire e mai frumoasă

Dup─â r─âzboi, c├ónd tendin┼úele ├«n mod─â au fost dictate de revenirea la feminitate (campion al trendurilor a fost Christian Dior ╚Öi-al s─âu New Look), cureaua a c─âp─âtat un rol esen┼úial ├«n des─âv├ór╚Öirea ┼úinutelor. Cureaua era purtat─â at├ót cu rochii, c├ót ╚Öi cu fuste sau costume deux-pi├Ęces, dar ╚Öi cu pantaloni. S─â ne amintim, spre exemplu, de moda pantalonilor-┼úigaret─â, promova┼úi de Audrey Hepburn, care se potriveau de minune cu o curelu╚Ö─â sub┼úire ├«n talie. De fapt, cu acest look n-am da gre╚Ö nici ast─âzi, multe decenii mai t├órziu, nu-i a╚Öa?

3 jpg jpeg

Practic, de-a lungul secolului XX (cu excep┼úia episodului flapper), accentul pus ├«n mod─â pe talia feminin─â a asigurat succesul curelei. Curentele ├«n mod─â s-au tot schimbat: au fost influen┼úe militare, ani mai conservatori cu ┼úinute elegante, apoi anii hippy, anii punk, anii rock. ╚śi cureaua, tot acolo. S-a dovedit a fi un accesoriu care exceleaz─â ├«n versatilitate. C├óte schimb─âri, at├ótea modele de curea.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Cureaua, accesoriul-vedet─â al secolului XXÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 214 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 noiembrie ÔÇô 14 decembrie 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Historia 214 jpg jpeg