Cum va arăta Casino Constanța după renovare? Clădirea cazinoului va fi în sfârșit restaurată după ani de dezamăgire
Din motive necunoscute nouă, Primăria Constanța a amânat semnificativ, și a rămas indiferentă la restaurarea acestei minunate clădiri de patrimoniu, pe care a avut-o în administrare până în 2007. În 2019, autoritățile au decis să înceapă renovarea clădirii. Lucrările au fost atribuite Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Compania Națională de Investiții. Atunci când vorbim de Cazinoul din Constanța vorbim de o adevărată operă de arta și atracție turistică în același timp, cazinoul fiind vizitat anual de zeci de mii persoane, care, chiar dacă nu pot pătrunde în interiorul clădirii, se bucură din exterior de toată splendoarea uneia dintre cele mai importante și cunoscute clădiri din Constanța.
Un comunicat de presă de la MDRAP spune:
„În urma realizării lucrărilor de consolidare și restaurare, Cazinoul va fi redat circuitului public și astfel va fi pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau, cu o remarcabilă unitate stilistică a tuturor elementelor: volume, fațade, raportul plin-gol, decorație interioară și exterioară. În această manieră, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții, beneficiind de o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități cu o capacitate de 150 de locuri“. In incheierea acestui anunt este clar ca in cladire nu se vor mai desfasura jocuri de noroc, desi in trecut cazinoul din Constanta era folosit pentru astfel de evenimente.
Astăzi, jocurile de cazinou au intrat online, industria jocurilor de noroc având o dezvoltare fără precedent iar site-uri ca înșelătorie.ro ne arată cele mai bune cazinouri online care sunt sigure și de încredere.
Istoria Cazinoului din Constanța
Mai exact, cazinoul se regăsește în centrul orașului, fiind situat pe faleză, iar în apropiere se află bulevardul Regina Elisabeta. Așa cum am menționat și mai sus, Cazinoul din Constanța reprezintă o adevărată emblemă pentru orașul de la malul mării, iar în aceeași zonă, pe timpuri, mai exact în perioada 1880-1902 se mai regăsea o altă construcție asemănătoare, din lemn, o cazină, așa cum avea denumirea la acel timp. Dacă preferați cazinouri online, verificați licența din partea ONJN.
În interiorul acelei clădiri se desfășurau spectacole, baluri, iar totodată clădirea reprezenta și un locul în care turiștii să se poată recreea. Odată cu anul 1901, o furtună puternică distruge o bună bucată din acoperiș dar și un perete al construcției, arătând astfel cât de instabilă era respectiva construcție. Conform expertizelor și consiliului comunal de la acea vreme, se stabilește demolarea respectivei construcții.
Din luna aprilie a anului 1902, primarul de la acea vreme, Alexandru Belcic, hotărăște organizarea unui șantier pentru demolarea construcției și totodată ridicarea unei construcții asemănătoare celor mai mari cazinouri de pe continent. La început, de planul de construcție și ridicarea a noului cazino se ocupa Petre Antonescu, arhitect, acesta proiectând clădirea conform stilului arhitectonic de la acea vreme, inspirându-se în același timp și de tradițiile românești de la acea vreme.
Odată cu ridicarea fundației, planurile se schimă radical, iar primăria hotărăște să dea ridicarea construcției pe mâinile unui arhitect francez, Daniel Renard, acesta renunțând la stilul românesc și optând pentru un stil tip Art Nouveau. Construcția este terminată în anul 1910, atunci fiind și inaugurată.
Cum va arăta Cazinoul după renovare?
Însă, iată că după o lungă perioadă de timp în care cazinoul pare că a fost lăsat în paragină, municipalitatea alege să treacă la renovarea unei din clădirile simbol al județului Constanța și chiar la acest moment cazinoul se află în plin proces de renovare, renovare ce a început încă din anul 2020 și care s-ar putea încheia chiar în luna mai a acestui an.
Din punct de vedere al costurilor, se pare că întreaga reabilitare a cazinoului ar costa nici mai mult, nici mai puțin de 12 milioane de euro, iar odată reabilitată, clădirea simbol a Constanței va beneficia de o sală de 200 de locuri destinată diverselor activități, dar și o sală pentru festivități ce va avea o capacitate de circa 150 de locuri.
Totodată, odată terminate lucrările, monumentul urmează a fi predat autorităților locale. Vergil Chițac, primarul orașului Constanța declara că dacă marea clădire de la malul mării nu va fi închiriată cel puțin 250 de zile pe an, atunci ar putea exista o problemă în menținerea Cazinoului în patrimoniul administrației locale, însă, același primar spunea că își va asuma total acest lucru, deoarece clădirea reprezintă bastionul Constanței.
Ba mai mult, primarul spunea că își asuma ca timp de 1 an să scoată bani de la bugetul local pentru a putea întreține localul în cele mai bune condiții, poate într-o oarecare încercare de a mai căpăta ceva capital de imagine și electorat, deoarece aceste declarații veneau chiar înainte de alegerile locale din Constanța, alegeri câștigate de Vergil Chițac.
De menționat ar mai fi și faptul că la inaugurarea clădirii în anul 1910, a participat și principele Ferinand, iar ultima renovarea a impunătoarei clădiri a avut loc în anul 1986, renovare ce adurat doar un an. Chiar și în condițiile actuale, cazinoul din Constanța reprezintă una din cele mai frumoase și atrăgătoare clădiri nu doar de la malul Mării Negre, ci din sud-estul Europei. Se pare că cei ce se ocupă de renovarea Cazinoului se mișcă bine și nu bat pasul pe loc, lucrările avansând serios de la o lună la alta.
Cu siguranță că odată renovată, prestigioasa clădirea se va bucura de și mai mulți vizitatori, nu doar din țara noastră, pentru că, așa cum am menționat și mai sus, e vorba de una din cele mai cunoscute, impunătoare și apreciate clădiri, opere de artă și monumente din sud-estul Europei, iar an de an, aceasta este vizitată de zeci de mii de turiști.
În mod cert că fața și aspectul per total al monumentului se va schimba, renovarea fiind cu adevărat necesară, deoarece, cel puțin pe exterior, clădirea arăta deplorabil, iar în fiecare an, la fiecare furtună puternică, bucăți din clădire se desprindeau și ajungeau în mare. Mai mult ca sigur că acest lucru nu se va ma întâmpla, iar municipalitatea a făcut o alegere inspirată prin a renova cazinoul din Constanța. Astfel, oamenii vor avea unde să călătorească.