blender smoothie euromag jpg

Cum supraviețuiau oamenii în perioada comunistă, chiar dacă nu aveau un blender și aparate moderne

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Deși românul de pe atunci nu avea acces la un blender, întotdeauna au existat alternative. Aici discutăm despre acest aspect al istoriei noastre!

Istoria își întoarce privirea și asupra persoanelor de rând, care sunt ca oamenii de astăzi: fac ceea ce pot pentru a supraviețui provocărilor de zi cu zi, orice ar însemna acest lucru. Unele familii mai înstărite aveau la dispoziție electrocasnice precum un blender, în timp ce oamenii loviți de consecințele deznodămânului războiului au fost nevoiți să se descurce cum pot.

Se cunoaște că românii au fost afectați profund, cu efecte resimțite până astăzi, de regimul comunist. Unde mâncarea și bunurile materiale erau aproape de negăsit pentru omul de rând, iar electrocasnice precum un blender smoothie, considerat acum obișnuit și la îndemâna oricui, era doar un vis îndepărtat.

Așadar, ce mâncau oamenii de atunci? Răspunsul sumbru: per ansamblu, mai nimic nutritiv. Spre deosebire de țările ce începeau să se recupereze și să-și revină, noi, ca o nație, am căzut într-o eră în care mâncarea era, paradoxal, prima și ultima noastră grijă.

Probabil fiecare dintre noi am auzit povești sumbre despre rafturi goale, cozi interminabile pentru alimente de bază și un popor ahtiat după orice tip de mâncare proaspătă și plină de nutrienți, greu de găsit, și bunuri materiale sau conforturi de bază precum blugii. Aceste lipsuri se resimt și astăzi - motiv pentru care românii cumpără cantități masive de mâncare pe care nu o vor consuma. Nu e vorba de risipă cu intenție, ci doar o reacție naturală psihologică ce reiese din traumele suferite de generații întregi, timp de decenii bune.

Astăzi, luăm de bun magazinele online, care ne aduc coletele în pragul ușii a doua zi, considerăm că este ceva obișnuit să avem o masă de sărbători copioasă, să cumpărăm oricând jucării pentru copii (aduse de Moș Crăciun, nu Moș Gerilă), și să ne alegem telefoane de ultimă generație după bunul plac, oricând, de la orice magazin.

Este important să ne amintim mereu ce am pierdut pentru a trăi în confortul de azi, să-i ascultăm pe cei care au trecut prin aceste perioade grele, și să apreciem ce avem astăzi.

Ce se punea pe masa de iarnă (nu pe masa de Crăciun)?

Unele persoane aveau noroc, având cunoștințe fermieri care le vindeau ouă, carne și lactate, sau beneficiau de conexiuni și “pile” pentru a primi carne și alte alimente mult râvnite înaintea oamenilor de rând. Românii obișnuiți se bucurau de portocale drept cadou de Crăciun, o raritate în perioada comunistă - pentru acest simplu fruct, se stătea la coadă ore în șir, cu o speranță că vei prinde înainte să se termine. Cei care rămâneau fără, ghinion.

Practic, trebuia să știi pe cineva care lucra la o alimentară pentru a te bucura de aceste bunătăți. Imaginează-ți, atunci, cititorule, dacă nu ai trăit în comunism, cum te-ai simți să nu poți oferi familiei tale salam, unt, cașcaval sau alte produse atât de obișnuite astăzi, pentru că ai ieșit din casă cu cinci minute mai târziu față de cel care a prins ultima pâine de la raft. Gospodinele care nu au prins aceste alimente substituiau untul cu uleiul, folosind cât mai puține ouă în cozonac, iar familiile de rând trebuiau să se mulțumească cu acel puțin.

Iar, ca să răspundem la întrebarea din titlu, totul era făcut de mână. Nu sună prea bine, nu-i așa? De aceea, e important să nu uităm de unde am pornit și unde am ajuns.