Cum se făcea plajă în urmă cu un secol. Imagini inedite de la Băile de mare Constanţa GALERIE FOTO
Doamne cu rochii cu multe volane, purtând pe cap pălării cu boruri largi, umbreluţe în culorile curcubeului, bărbaţi în joben negru, trupuri mai mult îmbrăcate decât dezbrăcate întinse la soare – atmosfera de acum un secol, pe care n-o mai regăseşti decât în vederile vechi, mirosind a trecut, ale colecţionarilor.
Arhitectul constănţean Radu Cornescu are o colecţie de câteva sute de vederi de la mare. Cea mai mare parte dintre ele sunt cumpărate din străinătate. „Cei din Constanţa trimiteau cărţi poştale în străinătate. De la destinatari le am“, dezvăluie colecţionarul.
Nu vrea să spună cât dă pe o vedere de acum un secol, însă lasă să se înţeleagă că hobby-ul este destul de costisitor.
Câteva vederi le-a luat şi din Bucureşti şi Braşov, însă majoritatea de peste graniţă. Cele mai vechi sunt din 1878.
Click pe imagini pentru galerie foto
Cine a întemeiat staţiunea Mamaia
Vederile le-a expus publicului de multe ori în cadrul unor expoziţii, dar le-a postat şi pe internet. De două ori a plecat de la expoziţii cu medalia de aur.
În vederile sale regăsim atmosfera plajei „La Vii“, situată pe faleza de sud a oraşului.
Construcţia portului a impus mutarea plajei. Aşa a apărut staţiunea Mamaia. Meritul revine profesorului Ion Bănescu, primar al Constanţei între anii 1905-1907.
Era doar un nisip pustiu, la capătul căruia erau câteva case şi un sat pescăresc. Primele construcţii au apărut în 1906.
Inaugurarea oficială a staţiunii a avut loc la 28 august 1906, când două trenuri (gara fiind situată în zona complexului Tic-Tac) au străbătut drumul de la Constanţa până la Mamaia într-o oră şi jumătate.