cum sa explici pauzele din cv ul tau strategii i sfaturi5 jpg

Cum să explici pauzele din CV-ul tău: Strategii și sfaturi

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Un parcurs profesional nu seamănă cu celălalt, la fel cum nici dezvoltarea personală nu urmează aceeași „rețetă” pentru noi toți. Există o serie de variabile care ne influențează în aceste călătorii, de la oamenii cu care ne intersectăm în căutările noastre, interesele și nevoile variate, până la procesele de lucru și domeniile în care activăm de-a lungul timpului.

Cu siguranță scenariul ideal este un drum lin și lipsit de obstacole, pe care putem păși cu încredere dacă avem o fundație solidă, de cunoștințe și de experiențe. În alte cazuri, însă, pot exista momente de rătăcire în carieră ori decizia radicală a unei reconversii profesionale. Dacă te regăsești în oricare dintre aceste scenarii, cel mai probabil te-ai întrebat deseori cum explici pauzele în CV.

De altfel, pot fi chiar mai numeroase de atât motivele pentru care oamenii au ales ori au fost nevoiți să întrerupă activitatea profesională și să se confrunte cu intervale mai scurte sau mai lungi în care să nu lucreze. În timp, acestea vor reieși inclusiv din CV și este imposibil să nu ne gândim că ele vor avea un impact asupra găsirii unui nou job. Tocmai de aceea, în continuare vom vedea care sunt, mai exact, aceste situații și cum se justifică ele.

Cum explici pauzele în CV

cum sa explici pauzele din cv ul tau strategii i sfaturi4 jpg

Presiunea pe care o punem asupra noastră în obținerea unui loc de muncă pe fondul lacunelor din CV, ar trebui să o folosim mai degrabă în favoarea noastră. Astfel, vom reuși să ne poziționăm și într-o lumină favorabilă în momentul susținerii unui interviu. În continuare, vom vedea care sunt cele mai comune situații de care oamenii s-au lovit ori au fost puși „în fața faptului împlinit” prin încetarea activității profesionale.

  • Activarea în HoReCa sau în construcții cu un contract de muncă temporar. Este foarte comun ca în domeniile care presupun activitate sezonieră, contractele să fie încheiate pe un interval mai scurt de timp (de la câteva săptămâni la câteva luni și chiar o jumătate de an). Însă, nu ar trebui să îți faci probleme, recrutorii cunosc această practică pe care mulți dintre angajatori o încheie cu angajații lor.
  • Concediul maternal/paternal. Poate cel mai întâlnit context la care nu ar trebui să te gândești cum explici pauzele în CV este acela când îți întemeiezi o familie și aveți grijă, pe rând, de copil/copii. Mulți părinți convin să își împartă acest concediu, tocmai pentru a exista un echilibru în implicarea și efortul pe care le implică venirea pe lume a unui copil. În acest caz, nici mama, și nici tatăl nu vor avea o pauză în CV de doi ani și fiecare dintre ei va fi mai pregătit să se reîntoarcă la birou decât ar fi fost după o pauză mai mare.
  • Decizia unui an sau a câtorva luni sabatice. Dacă ai lucrat foarte mult, dar ai avut resurse financiare suficiente pentru o astfel de pauză, nu ar trebui să te îngrijorezi cum vei explica decizia ta recrutorilor. Din contră, nu te teme că vei fi judecat, pentru că, mai mult ca sigur, vei fi apreciat. Poți împărtăși cu recrutorii cum te-a ajutat această experiență și ce ai reușit să înveți din ea.
  • Intrarea în insolvență a companiei la care lucrați. O situație foarte delicată prin care nimeni nu și-ar dori să treacă este aceea în care oamenii își pierd locul de muncă fără să depindă de ei în vreun fel această situație. Datele firmelor sunt publice, așa că nu ar trebui să îți faci griji de cum expui această „problemă”.
  • Probleme de sănătate care au necesitat investigații mai amănunțite. Dacă alegem să nu vorbim de unele afecțiuni pe care le-am avut, acest lucru nu înseamnă că ele nu au existat sau că nu și-au pus amprenta asupra noastră. Abordează cu sinceritate inclusiv această „ramură” a vieții tale și vei fi surprins cât de multă înțelegere poți găsi, cu atât mai mult cu cât tot mai mulți angajatori s-au decis să ofere asigurări de sănătate ca beneficiu extrasalarial.
  • Revenirea „pe băncile școlii” sau participarea la cursuri de perfecționare. Înscrierea la un program de studii masterale sau chiar doctorale este un trend din ce în ce mai des adoptat de tot mai mulți oameni din categoria de vârstă de 45-50+ ani. De asemenea, prin înscrierea la cursuri de specializare îți poți dezvolta un hobby și ulterior să-ți câștigi existența dintr-o pasiune. Nu trebuie să te gândești că nu vei fi văzut „cu ochi buni” de către angajatori, ba dimpotrivă.
cum sa explici pauzele din cv ul tau strategii i sfaturi3 jpg

Adoptarea unei atitudini mature de asumare este de departe cea mai potrivită alegere în cazul unui repaus temporar al activității profesionale. Procedând astfel, îți va fi mult mai ușor să explici pauzele în CV și să povestești pe ce anume te-a concentrat în acele intervale de timp. Conform unui studiu realizat anul trecut, aproape jumătate (47%) dintre membrii generației Z din Marea Britanie care au avut o pauză de lucru de șase luni sau chiar mai mult, au profitat de acest răstimp pentru a călători.

Nu ar trebui să te îngrijoreze faptul că nu îți vei găsi atât de ușor un nou loc de muncă. Arată-ți deschiderea față de o reconversie profesională și chiar acceptarea unei poziții temporare într-un alt domeniu față de cel pe care îl vizezi, pentru că oportunitățile vor veni de unde te aștepți mai puțin.

Mult succes!