image

Cum o gospodină a ajuns o curajoasă spioană britanică care a îndurat tortură pentru a proteja iubitul

Odette Sansom, o casnică de 30 de ani și mamă a trei copii, s-a trezit pe o barcă spre Franța ocupată de germani în octombrie 1942. Ea a activat pentru serviciile secrete britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Spioana a fost capturată și torturată de trupele naziste. Odette i-a mințit pe răpitori ca să-l apere pe bărbatul pe care îl iubea.

O poveste extraordinară a unei femei care a spionat pentru britanici

Odette Sansom era o gospodină de 30 de ani și mamă a trei copii când, în octombrie 1942, s-a îmbarcat pe un vas cu destinația Franța ocupată de naziști.

Câteva luni mai târziu, se îndrăgostise de superiorul ei, căpitanul Peter Churchill, iar când au fost capturați de Gestapo în aprilie 1943, a ales să mintă pentru a-l proteja.

Cartea Cod Name: Lise, scrisă de Larry Loftis, spune povestea trădării identității ei, a celor 14 runde de tortură pe care le-a îndurat, a modului în care și-a manipulat captorii și a supraviețuirii ei după mai mult de trei luni de izolare totală în lagărul de concentrare Ravensbrück din Germania, scrie Daily Mail

Totul a început în Somerset, unde Odette, crescută în Picardia, a răspuns unui apel pentru fotografii ale coastelor Franței, necesare în pregătirea debarcării din Normandia. Însă a sunat din greșeală la un departament militar diferit și a ajuns la Special Operations Executive, care căuta femei francofone pentru misiuni speciale.

"Pot eu să stau liniștită știind că alții vor suferi, vor fi uciși, vor muri... luptând pentru libertatea propriilor mei copii?" spunea ea mai târziu.

image

Nu doar că le-a spus naziștilor că ea era creierul misiunii, dar le-a și spus că era căsătorită cu Peter și că acesta era rudă cu Winston Churchill.

Această diversiune a salvat-o. Deși a fost singura dintre cei șase agenți SOE capturați care a fost condamnată la moarte, a fost și singura care a supraviețuit.

Tortură, supraviețuire și un cod secret

Nepoatele ei au povestit pentru The Mirror că Odette a rezistat torturii gândindu-se la copacii de afară.

"Se imagina ca o sămânță în pământ, luptând să obțină aer și apă, crescând dintr-un vlăstar firav într-un stejar măreț", a dezvăluit pentru prima dată Nicole Miller-Hard, 56 de ani.

Sora ei, Sophie, 52 de ani, a adăugat: "L-a salvat de tortură. Ar fi trebuit să fie el, el era superiorul. Dar ea a pretins că era mintea operațiunii. A atras toată atenția asupra ei."

Odette a fost arsă cu un poker încins și i-au fost smulse unghiile de la picioare, unul câte unul. "Picioarele ei erau mutilate, nu putea purta pantofi. Avea o cicatrice pe spate din cauza bătăilor suferite."

image

Deși erau ținuți în încăperi separate, Odette a inventat un sistem de comunicare cu Peter.

A convins o ofițeră Gestapo să o lase să scrie mesaje pe fundul capacelor de la borcanele cu gem. La rândul său, Peter îi trimitea mesaje codificate într-o carte trimisă între celulele lor.

Iadul de la Ravensbrück

Cei doi au fost separați definitiv când Odette a fost trimisă la Ravensbrück, unde a petrecut trei luni și opt zile în izolare totală, în întuneric complet.

Gardienii au încercat să o distrugă psihic, ridicând temperatura din celula ei la un nivel insuportabil. "Se întâmpla când aliații se apropiau, debarcaseră în sudul Franței", explică Sophie.

Celula ei era chiar lângă crematoriu, iar aerul era plin de cenușa rămășițelor umane.

Pentru a-și păstra sănătatea mintală, s-a concentrat pe un mic fragment de lemn din celulă. "Și-a păstrat mintea lucidă lustruind podeaua cu el. Centimetru cu centimetru. Praful acela era cenușa oamenilor și mirosea îngrozitor."

Eliberarea și răzbunarea

Când trupele americane s-au apropiat de lagăr, comandantul lagărului a dus-o la ei și a spus: "Aceasta este Frau Churchill. A fost prizonieră."

Dar Odette, slăbită până la schelet, aproape cheală și bolnavă de tuberculoză, le-a spus imediat adevărul:

"Acesta este comandantul lagărului Ravensbrück. Arestați-l."

A depus mărturie împotriva lui, iar acesta a fost executat prin spânzurare.

Înapoi în Marea Britanie, doctorii nu credeau că va supraviețui. Dar a dovedit că se înșelau. "Cred că i-a învins și pe doctori", spune Sophie zâmbind.

În 1947, Odette s-a căsătorit cu Peter Churchill, dar mariajul lor s-a încheiat nouă ani mai târziu. A murit în 1995, la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă șase nepoți.

A fost prima femeie decorată cu George Cross, pe 20 august 1946, și cel mai decorat spion britanic al celui de-al Doilea Război Mondial.