Cum a stricat o femeie relaţiile dintre Carol al II-lea şi fratele său
În anul 1931, principele Nicolae se casatorea la Tohani cu Ioana Dumitrescu Doletti, încalcând Statutul Casei Regale si starnind mânia lui Carol al II-lea. Argetoianu în Memoriile sale spune ca registrul de stare civila în care a fost înregistrata casatoria dintre cei doi a fost distrus. Se pare însa ca lucrurile nu stau deloc asa...
În centrul atentiei
Printul Nicoale este al patrulea copil al regelui Ferdinand si al Reginei Maria. S-a nascut în anul 1903 la Pelisor si i s-a dat numele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, nasul sau si unchiul Mariei. În "Povestea vietii mele", Regina Maria l-a prezentat în cele mai frumoase culori pe Nicolae. Era "un baietel frumos, cu nasul cam lung... ochii erau de un albastru intens, cu o privire impunatoare, uneori aproape fioroasa, si câtva timp a avut un par buclat, de un blond argintiu subtire si stralucitor", scria mama sa. Era favoritul tuturor, inclusiv al ostasilor din garda. Regele Carol I îl admira si-i ierta totul, atitudine pe care suveranul nu o avea fata de altcineva.
A fost în centrul atentiei ca adolescent, iar ca adult a avut acces la înalte demnitati, gratie si erorilor facute de fratele mai mare. Viitorul rege Carol al II-lea s-a casatorit în secret la Odesa cu Zizi Lambrino. Casatoria a fost însa desfacuta, pentru ca încalca Statutul Casei Regale:Zizi era românca si nici nu avea origine princiara .
În anul 1921, printul Carol s-a casatorit cu Elena de Grecia, pentru ca în anul 1925 sa renunte la calitatea de urmas la tron, Mihai, fiul, devenind print mostenitor.În 1926, în Statutul Casei Regale s-a inclus o noua prevedere, care specifica în mod expres ca orice casatorie în cadrul Dinastiei se putea face numai cu aprobarea suveranului, fapt ce va avea consecinte foarte importante pentru viitorul lui Nicolae.
O data cu instituirea Regentei, la moartea regelui Ferdinand, printul Nicolae a devenit regent, alaturi de Patriarhul Miron Cristea si Gheorghe Buzdugan, iar dupa disparitia acestuia din urma, alaturi de Constantin Sarateanu.
Regenta a facut fata cu greu dificultatilor guvernarii, mai ales în conditiile declansarii marii crize economice din anul 1929. Multi vedeau atunci în venirea lui Carol pe tron singura cale de salvare a situatiei tarii. În anul 1930, având în Nicolae un aliat de nadejde, Carol s-a întors în România, fiind proclamat rege pe 8 iunie.
Relatiile dintre cei doi frati au fost în general bune în anul 1930 sau, cum spunea Grigore Gafencu, au existat momente de "placuta normalitate". Cei doi, împreuna cu Mihai, devenit între timp "Mare Voievod", au participat la ceremonia de raspuns la Mesajul Tronului din 22 decembrie 1930."A fost o nunta ca în povesti"Anul urmator lucrurile aveau însa sa se complice...Printul Nicolae traia clipele unei sincere iubiri, iar cea care îi furase inima se numea Ioana Dumitrescu Doletti, fiica lui Iorgu Dumitrescu din Tohani. Ea era casatorita în acel moment cu Sauciuc Saveanu, fiul fostului ministru si presedinte al Camerei, Nicolae Saveanu. Se cunoscusera la Automobil Club, unde luasera de mai multe ori împreuna dejunul. De la un asemenea dejun, la plecare, Ioana s-a urcat în masina printului si divortul a fost singura modalitate de rezolvare a problemei intervenite între cei doi soti. În compensatie, Sauciuc a primit un post de diplomat în Belgia.
Nicolae si Ioana s-au casatorit pe 28 octombrie 1931, încalcând Statutul Casei Regale, Ioana având acelasi statut ca si Zizi Lambrino cu multi ani în urma. Ceremonia casatoriei a avut loc la Tohani. "A fost o nunta ca în povesti". Asa au scris ziarele, asa au scris memorialistii, asa au spus tohanenii contemporani evenimentului si toti cei din satele vecine care au asistat la eveniment. Iata ce nota Grigore Gafencu, pe 30 octombrie 1931:"Nicolae a iesit din umbra. S-a casatorit cu Doletti. Scandalul nu a uimit pe nimeni, a amuzat însa lume multa în tara si în strainatate. S-a întâmplat la Tohani, la Buzau. O nunta ca în povesti. Panait Vizanti fusese primar al localitatii. Destituit la cererea Printului, primise drept înlocuitor un om al acestuia. Primarul nou avea mandat de la înaltul sau protector si l-a executat. Publicatiile au fost facute din vreme si nimeni nu a stiut de ele. În ziua nuntii s-au strâns în jurul tinerei perechi, al popei si al primarului din Tohani toate satele din împrejurime. S-a baut, s-a mâncat, s-a jucat pâna noaptea târziu. Pe la miezul noptii a sosit în goana nebuna un automobil; prefectul. Era mult prea târziu. Primarul si actele au fost duse la Bucuresti si înaintate lui Argetoianu. Acesta si-a facut datoria de ministru. A rupt actele si l-a batut pe primar. Casatoria nu ramânea mai putin în picioare, prin vointa încapatânata a tânarului sot. O explicatie violenta la Sinaia între rege si print. Cearta rasunatoare de pe urma careia au rasunat în tara întrega mai multe perechi de palme de doua ori auguste si care dealtfel nu au fost niciodata date. Regele a refuzat staruitor aprobarea sa, fara de care casatoria nu putea avea nici un efect cu caracter dinastic.
Printre motivele pe care le-ar fi dat e si acela ca nu cumva lumea sa spuna ca îsi pregateste singur însusi calea pentru o casatorie cu d-na Lupescu. În replica Nicolae s-a slujit desigur si de cazul Lupescu. Fratii nu s-au împacat. Printesa Doletti se plimba cu stema tarii pe automobil cu toata interdictia regelui. Conciliatorii chemati în graba, Printul de Hohenzollern, maresalul Prezan, nu au reusit sa concilieze nimic.
Urmând pildele familiei sale, Nicolae amesteca si el amorurile sale sentimentale si dezordonate cu destinele tarii. E o fatalitate".Fostul primar îl contrazice pe ArgetoianuMinistrul de interne de atunci, Constantin Argetoianu, în memoriile sale, a venit cu numeroase precizari asupra celor întâmplate la Tohani. Se pomenea de distrugerea documentului, de ruperea registrului si de rescrierea lui. Unii au pomenit si de faptul ca Nae Papina, primarul care a oficiat casatoria, ar fi fost batut si ca în aceste lucruri nu prea frumoase, prefectul Horia Furtuna ar fi avut si el rolul sau etc.Eu am avut în toamna anului 1970 o discutie cu fostul primar de Tohani, pentru ca tatal meu îmi povestise de aceasta nunta cu mult înaintea publicarii memoriilor lui Constantin Argetoianu. Cunosteam o alta derulare a evenimentelor. Voiam sa aflu adevarul. Dupa insistentele tatalui meu, Nae Papina a acceptat sa discute cu mine aceste probleme. Mi-a pus însa mai multe conditii. Una dintre ele era aceea ca trebuia sa tin secreta discutia purtata, atât timp cât va trai el, sotia si fiica sa. De fapt nu puteam sa vorbesc ceva nici cât vor trai nepotii, pe care îi astepta. Nu a avut nepoti, iar fiica sa a murit acum câtiva ani. Am fost de acord cu toate conditiile, din curiozitate. Discutia a durat vreo patru ore. De fapt l-am lasat sa povesteasca pentru ca ma temeam sa nu-i devin incomod. Am înteles de la dânsul ca stia ca încalca prevederile Statutului Casei Regale oficiind aceasta casatorie, ca însusi printul Nicolae îl atentionase în aceasta privinta, ca Panait Vizanti nu a fost vreodata primar. Nu a refuzat oficierea casatoriei pentru ca"Printul era de o calitate inegalabila".Putin mai târziu a atribuit aceleasi calitati si martorilor. Le tinea minte numele pentru ca erau multe asemanatoare în comuna:N.C. Macovescu de la Macovei, C. Cratunescu de la Craciunescu. Erau însa si alte motive ale excelentei sale memorii.A fost dus la Bucuresti pentru ca era singurul raspunzator de registru, dar nu a fost bruscat, nici nu i s-au adus injurii. Era nevoie de registru ca sa se întocmeasca actele necesare anularii casatoriei, urmându-se calea legala. Asa a sustinut el.Poate ca a fost si intentia ruperii registrului, dar ea nu s-a materializat, a spus fostul primar.
Registrul sta marturieAsa cum printul Nicolae a preferat sa se casatoreasca la Tohani, ca sa nu se faca "vâlva", la fel si autoritatile încercau sa remedieze situatia tot fara prea multa "publicitate".Pe actul de casatorie se gasesc numele mirilor, ale parintilor acestora, ale martorilor, precum si semnaturile tinerilor casatoriti.
Registrul de stare civila nu a fost distrus si nici rescris, oprindu-se la casatoria printului asa cum s-a tot vehiculat. Dovada este înscrisul din caseta din registru, notat pe data de 15 ianuarie 1932, referitor la Sentinta nr. 1.403 din 7 decembrie 1931 a Tribunalului Ilfov, Sectia a a IV-a, care desfacea casatoria. Pe alta pagina a fost trecuta întreaga hotarâre judecatoreasca. Toate aceste lucruri au fost operate în registru de primarul interimar de atunci, Nae Jugureanu, si de notarul P. I. Melnescu.
Nae Papina a revenit ca primar câteva saptamâni mai târziu, asa cum se vede si din semnaturile din registrul de stare civila. Deci fusese vorba de o autosuspendare, bazata pe concediu, pâna ce lucrurile s-au limpezit. Printul Nicolae a fost silit sa plece în strainatate. A fost însotit de Ioana pe care a prezentat-o tuturor ca sotie a sa. Stirea desfacerii casatoriei a primit-o când se afla în afara tarii.
Ion Mihalache atentiona pe colonelul Manolescu, în luna februarie 1932, când i s-a înmânat o suma de bani ca parte a ratei anuale pentru exil a printului Nicolae, ca este necesar sa-i transmita destinatarului banilor, ca revenirea în tara este posibila doar acceptând conditiile regelui, caci ele sunt conditiile unui frate.
Printul Nicolae nu a renuntat la Ioana nici în 1937, când Consiliul de Coroana a decis decaderea sa din drepturi ca membru al Casei Regale. Prin decret regal a primit numele de Nicolae Brana. A preferat-o pe Ioana si în mod obligatoriu exilul.
Parintii Ioanei nu meritau dispretul aratat de Constantin Argetoianu. Ioana nu era o "Ioana de Tohani". Familia Dumitrescu era o familie foarte bogata, care poseda mai multe mosii în judetul Buzau, toate excelent lucrate si administrate, iar plantatia de vita de vie din zona Persunari-Bagdat era unica prin calitate si soiuri.
Casa printesei, care poate fi admirata în toata splendoarea ei si astazi, este o dovada a bunastarii familiei Dumitrescu. Va primeste si astazi ca oaspeti ! Are amenajat si un muzeu.Nu întâmplator, Ioana intrase într-o familie excelenta în prima casatorie.Familia Dumitrescu a stiut ce înseamna sacrificiul. Mama Ioanei a divortat formal de sotul sau, Iorgu, pentru a contracta, tot formal, o alta casatorie cu un print rus care a adoptat-o pe Ioana, ea capatând astfel originea princiara.
Printul Nicolae a revenit în tara în anul 1938, la moartea Reginei Maria când, pentru a evita "probleme de protocol", nu a fost desemnat cu numele Nicolae Brana, ci a fost prezentat drept al doilea fiu al Reginei Maria. Culmea ironiei, la moartea lui Carol al II-lea, în anul 1953, a fost singurul dintre frati care l-a condus pe ultimul sau drum.