Cula Bujoreanu, refugiu ┼či ap─ârare ├«mpotriva c├órjaliilor jpeg

Cula Bujoreanu, refugiu ┼či ap─ârare ├«mpotriva c├órjaliilor

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Ionu╚Ť Dumitrescu

Aflat ├«n comuna Bujoreni, Muzeul Satului V├ólcean ├«╚Öi surprinde vizitatorul prin patrimoniul deosebit de vast, expus ├«ntr-un cadru idilic. ├Äntre numeroasele a╚Öez─âri tradi╚Ťionale ale muzeului se eviden┼úiaz─â cula Bujoreanu, monument arhitectonic din secolul al XIX-lea, cu profunde valen╚Ťe militare.

Muzeul Satului V├ólcean ┼či-a conturat profilul tematic ├«nc─â din 1974 sub forma unui sat-muzeu, menit s─â reconstituie, pe o suprafa┼ú─â de opt hectare, imaginea func┼úional─â a unei a┼čez─âri rurale tradi┼úionale v├ólcene, cu toate institu┼úiile sale social-culturale. Se remarc─â ├«n mod deosebit casele cu foi┼čor din zona etnografic─â Horezu (din comunele M─âl─âre┼čti, Stoene┼čti, B─ârb─âte┼čti), gospod─âriile specializate ├«n viticultur─â, transferate din zona Dr─âg─â┼čani (satele Prundeni, Olteanca), ├«n pomicultur─â (comunele Alunu, Tom┼čani, Cerni┼čoara) ori ├«n cre┼čterea animalelor din zona montan─â (satele Boi┼čoara, P─âscoaia-Brezoi).

Pe l├óng─â aceste ÔÇ×monumente de utilitate public─âÔÇŁ de╚Ťinute de muzeu, ├«nt─âresc valoarea patrimonial─â ╚Öi cultural─â a institu╚Ťiei:o ┼čcoala primar─â rural─â de la ├«nceputul secolului al XX-lea, din vremea lui Spiru Haret, un han de la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea din satul S─âli┼čte, comuna M─âlaia, o biseric─â din lemn, construit─â la 1785 si transferat─â din comuna Nicolae B─âlcescu. ├Äns─â cel mai reprezentativ monument este cula Bujoreanu, ridicat─â ├«n secolul al XIX-lea, ├«n jurul c─âreia s-a constituit Muzeul Satului V├ólcean.

Construcţie cu rol de apărare împotriva cârjalilor

Termenul de ÔÇ×cul─âÔÇŁ este ├«mprumutat din limba turc─â ╚Öi, tradus ├«n rom├ón─â, ├«nseamn─â turn. Cula de la Bujoreni a fost construit─â pe temelii mai vechi din zid─ârie de c─âtre Preda Bujoreanu, cu ajutorul lui Gherasim, monah, tot din neamul Bujorenilor, iar ridicarea ei s-a ├«ncheiat ├«n anul 1812. A fost construit─â cu scopul principal de refugiu ┼či ap─ârare ├«mpotriva c├órjaliilor. T├ólhari turci de la sud de Dun─âre, din Vidin, c├órjalii au terorizat ╚Üara Rom├óneasc─â ╚Öi ├«n special Oltenia la sf├ór╚Öitul secolului al XVIII-lea ╚Öi ├«nceputul secolului al XIX-lea

Din punct de vedere arhitectonic, cula Bujoreanu apare drept o construc╚Ťie cu form─â de dreptunghi, ce dispune de dou─â nivele:parter ┼či etaj. Se pare c─â la ├«nceput a avut trei nivele ÔÇô dar nu se cunoa╚Öte dat─â exact─â c├ónd a fost demolat ultimul nivel. Cert este faptul c─â odat─â cu demolarea acestuia s-au ref─âcut ┼či consolidat celelalte dou─â. Parterul are o singur─â ├«nc─âpere cu aspect de beci ┼či o singur─â intrare direct─â, dispus─â pe peretele de miaz─âzi, ce f─âcea leg─âtura cu conacul aflat ├«n apropierea. Pe fiecare perete, constructorii au prev─âzut o mic─â fereastr─â, ce se aseam─ân─â foarte mult cu meterezele unei cet─â╚Ťi. La etajul I se afl─â o ├«nc─âpere mai mare, din care pornea casa sc─ârii spre etajul al II-lea. Plafonul parterului este construit din grinzi de stejar ├«nfundate cu sc├ónduri. Plafonul etajului este f─âcut din boltire semicilindric─â, consolidat─â puternic cu c├óte dou─â penetra┼úii pe peretele de la nord ┼či de la sud.

Accesul ├«n cul─â se f─âcea printr-o scar─â exterioar─â, direct la etajul I, ├«ntr-un mic vestibul, din care, printr-o u┼č─â ├«ngust─â, se p─âtrundea ├«n camer─â. Apoi, printr-o scar─â de lemn, se trecea la etajul II, acum inexistent. 

 deschidere 201 cula bujoreanu1 3 jpg jpeg

Acoperi╚Öul culei este din ┼či┼ú─â de brad, c├óndva a fost de gorun. Zidurile, construite dintr-un amestec de piatr─â de g├órl─â cu piatr─â de st├ónc─â ┼či c─âr─âmid─â, sunt bine legate, trainice ┼či groase de un metru. La cula din Bujoreni mai trebuie amintit faptul c─â ferestrele, foarte frumos arcuite ├«n stilul ÔÇ×anse de panierÔÇŁ, servesc la iluminatul camerelor ├«n form─â de bolt─â. Vizibilitatea culei de la Bujoreni se ├«ntinde spre miaz─âzi p├ón─â la Cet─â┼úuia, iar spre r─âs─ârit, pe valea Oltului, p├ón─â la schitul Fedele┼čoiu.

Muzeul Satului Vâlcean

├Änfiin╚Ťat ├«n 1969 ╚Öi deschis publicului ├«n 1974, Muzeul Satului V├ólcean este ├«ntins pe o suprafa╚Ť─â de 8 hectare. Muzeul cuprinde 80 de construc╚Ťii arhitecturale ╚Öi peste 12.000 de piese ce ilustreaz─â structura gospod─âriei v├ólcene, ├«n func┼úie de ocupa┼úiile tradi┼úionale:agricultur─â, pomicultur─â, viticultur─â, cre┼čterea animalelor sau o serie de me┼čte┼čuguri ┼či tehnici populare, urm─ârind ├«n acela┼či timp diversitatea si evolu┼úia planimetric─â si volumetric─â a locuin┼úelor.

Muzeul poate fi vizitat zilnic ├«ntre orele 10:00-18:00, ├«n perioada 15 aprilie-15 octombrie, ┼či ├«ntre orele 9:00-17:00, ├«n perioada 16 octombrie-14 aprilie. Pre┼ú bilete:2 lei ÔÇô copiii;3 lei ÔÇô adul┼úii.