87897 xl jpg jpeg

Cui a apar╚Ťinut paftaua de aur descoperit─â ├«n morm├óntul princiar din Biserica Domneasc─â de la Curtea de Arge╚Ö?

├Än urma unor cercet─âri arheologice desf─â┼čurate de Virgil Dr─âghiceanu, cu ocazia lucr─ârilor pentru restaurarea Bisericii Domne╚Öti ÔÇ×Sf├óntul NicolaeÔÇŁ din Curtea de Arge┼č, efectuate ├«n anii 1920-1921, a fost descoperit─â o spectaculoas─â pafta de aur, morm├óntul princiar nr. 10 din l─âca╚Öul de cult.

Ctitorie voievodal─â din secolul al XIV-lea, ├«n forma sa actual─â, Biserica Domneasc─â ÔÇ×Sf├óntul NicolaeÔÇŁ din Curtea de Arge┼č ├«nscrie ├«n planul s─âu temelia unui l─âca╚Ö mult mai mic datat ├«n secolul al XIII-lea, noteaz─â Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei (MNIR), pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Pe locul destinat ├«nhum─ârii ctitorului, sub cel mai vechi paviment, a fost descoperit un morm├ónt intact. Sarcofagul din piatr─â cuprindea ├«n inventarul s─âu fragmente de ┼úes─âtur─â de m─âtase, nasturi din argint aurit, cizela┼úi ┼či emaila┼úi, patru inele din aur cu perle, rubine ┼či un diamant negru, precum ┼či o pafta din aur prins─â la o centur─â din piele, ornamentat─â cu perle ┼či aplice din aur.

Biserica Domneasc─â ÔÇ×Sf├óntul NicolaeÔÇŁ din Curtea de Arge┼č (foto: Alexpoke / Wikimedia Commons)

Biserica Domneasca Curtea de Arges jpg jpeg

Paftaua, de forma unui castel, este alc─âtuit─â din trei elemente articulate, cele laterale reprezent├ónd c├óte un turn hexagonal, iar partea central─â av├ónd forma unui turn de poart─â, cu deschidere ogival─â ┼či intradosul trilobat. Pe fa┼úada cl─âdirilor, sub acoperi┼č, este o galerie de arcaturi ┼či dou─â balcoane cu c├óte un personaj ├«n fiecare. ├Äntr-unul dintre balcoane este un cavaler, iar ├«n cel─âlalt o doamn─â ├«n costume din secolul al XIV-lea.

Cercetările au stabilit că paftaua provine dintr-un atelier central european, probabil Praga, datând din deceniile VII-VIII ale secolului al XIV-lea, fiind astfel posibilă atribuirea acesteia lui Vladislav I Vlaicu (1364 - 1377), sau, conform unor cercetări recente, unui anume Alexandru voievod, fiu al lui Basarab I și frate, probabil vitreg, cu Nicolae Alexandru.

Aceast─â pies─â excep╚Ťional─â poate fi admirat─â ├«n cadrul expozi╚Ťiei noastre permanente "Tezaurul Istoric", de la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei.

Foto sus: Muzeul Virtual