COVID 19/ Evenimente din istorie care au dus la amânarea Jocurilor Olimpice jpeg

COVID-19/ Evenimente din istorie care au dus la amânarea Jocurilor Olimpice

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

De la debutul Jocurilor Olimpice moderne, în 1896, competiția sportivă internațională a mai fost amânată doar în timp de război: prima dată în 1916, în timpul Primului Război Mondial, și de două ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (în 1940, respectiv 1944). Pe 24 martie 2020, în condițiile pandemiei de COVID-19, a fost anunțată amânarea Olimpiadei de vară cu un an, urmând exemplul Campionatului European de Fotbal. Această măsură drastică se pare că nu a fost luată nici în condiții de boicot politic sau de atac terorist.

Germania, mărul discordiei

Olimpiada din 1916 trebuia să fie găzduită de Imperiul German, care construise în Berlin un stadion cu 30.000 de locuri, impresionant pentru acea vreme. Începutul Primului Război Mondial în 1914 și implicarea atâtor națiuni a făcut ca Jocurile Olimpice să fie anulate. Competiția a fost reluată după doi ani de la sfârșitului război, în 1920, și s-a ținut la Antwerp, Belgia. Această ediție s-a remarcat prin faptul că a fost prima în cadrul căreia unei țări i-a fost interzis să participe. Cu toate că avea un guvern nou, Germania era acuzată pentru declanșarea conflagrației mondial și, prin urmare, mai întâi Belgia, și apoi Franța au interzis partiparea nemților atât la Olimpiada din 1920, cât și la cea din 1924.


1920 jpg jpeg

Douăzeci de ani mai târziu de la anularea JO, Germania era din nou gazdă, de această dată competiția desfășurându-se sub egidă nazistă. În America, un grup de catolici și evrei au sesizat Comisia americana a JO, în vederea boicotării participării, însă petiția a fost ignorată de Avery Brundage, președintele forului, un germanofil împătimit. Cu toate că ediția din 1936 a fost marcată de propagandă și, mai ales, de principiile rasiale ale lui Adolf Hitler, JO de atunci au rămas în istorie pentru afro-americanul care a câștigat patru medalii de aur, dar și pentru înfrângerea cu scorul de 8-1 a Germaniei de către reprezentanta Indiei la hockey pe iarbă.

Cele două olimpiade ale celui de-al Doilea Război Mondial

Jocurile Olimpice din 1940, atât cele de vară, cât și cele de iarnă, trebuiau să se țină în Japonia, prima țară asiatică desemnată. Japonezii și-au pierdut șansa în 1937, când au pornit la război împotriva Chinei. JO au fost mutate inițial la Helsinki, Finlanda, și în orașul german Garmisch-Partenkirchen. Însă invadarea Poloniei în 1939 de către Hitler a anulat competiția.


1940 jpg jpeg

În 1944, gazda JO de vară era Londra, iar a celor de iarnă era Cortina d’Ampezzo, un oraș din Italia. Cum războiul nu se terminase, competiția a trebuit anulată din nou. Londra a găzduit totuși Olimpiada din 1948, însă a interzis participarea nemților și a japonezilor.

Citește și:

Atentatul care a schimbat lumea: Munchen 1972
Olimpiada naziștilor din 1936
De la olimpicii lui Gheorghiu-Dej la olimpicii zilelor noastre. Mexico ’68, emanciparea sportului românesc