COVID 19/ Evenimente din istorie care au dus la amânarea Jocurilor Olimpice jpeg

COVID-19/ Evenimente din istorie care au dus la amânarea Jocurilor Olimpice

­čôü Istoria Sportului
Autor: Redac╚Ťia

De la debutul Jocurilor Olimpice moderne, ├«n 1896, competi╚Ťia sportiv─â interna╚Ťional─â a mai fost am├ónat─â doar ├«n timp de r─âzboi: prima dat─â ├«n 1916, ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, ╚Öi de dou─â ori ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial (├«n 1940, respectiv 1944). Pe 24 martie 2020, ├«n condi╚Ťiile pandemiei de COVID-19, a fost anun╚Ťat─â am├ónarea Olimpiadei de var─â cu un an, urm├ónd exemplul Campionatului European de Fotbal. Aceast─â m─âsur─â drastic─â se pare c─â nu a fost luat─â nici ├«n condi╚Ťii de boicot politic sau de atac terorist.

Germania, m─ârul discordiei

Olimpiada din 1916 trebuia s─â fie g─âzduit─â de Imperiul German, care construise ├«n Berlin un stadion cu 30.000 de locuri, impresionant pentru acea vreme. ├Änceputul Primului R─âzboi Mondial ├«n 1914 ╚Öi implicarea at├ótor na╚Ťiuni a f─âcut ca Jocurile Olimpice s─â fie anulate. Competi╚Ťia a fost reluat─â dup─â doi ani de la sf├ór╚Öitului r─âzboi, ├«n 1920, ╚Öi s-a ╚Ťinut la Antwerp, Belgia. Aceast─â edi╚Ťie s-a remarcat prin faptul c─â a fost prima ├«n cadrul c─âreia unei ╚Ť─âri i-a fost interzis s─â participe. Cu toate c─â avea un guvern nou, Germania era acuzat─â pentru declan╚Öarea conflagra╚Ťiei mondial ╚Öi, prin urmare, mai ├«nt├ói Belgia, ╚Öi apoi Fran╚Ťa au interzis partiparea nem╚Ťilor at├ót la Olimpiada din 1920, c├ót ╚Öi la cea din 1924.


1920 jpg jpeg

Dou─âzeci de ani mai t├órziu de la anularea JO, Germania era din nou gazd─â, de aceast─â dat─â competi╚Ťia desf─â╚Öur├óndu-se sub egid─â nazist─â. ├Än America, un grup de catolici ╚Öi evrei au sesizat Comisia americana a JO, ├«n vederea boicot─ârii particip─ârii, ├«ns─â peti╚Ťia a fost ignorat─â de Avery Brundage, pre╚Öedintele forului, un germanofil ├«mp─âtimit. Cu toate c─â edi╚Ťia din 1936 a fost marcat─â de propagand─â ╚Öi, mai ales, de principiile rasiale ale lui Adolf Hitler, JO de atunci au r─âmas ├«n istorie pentru afro-americanul care a c├ó╚Ötigat patru medalii de aur, dar ╚Öi pentru ├«nfr├óngerea cu scorul de 8-1 a Germaniei de c─âtre reprezentanta Indiei la hockey pe iarb─â.

Cele dou─â olimpiade ale celui de-al Doilea R─âzboi Mondial

Jocurile Olimpice din 1940, at├ót cele de var─â, c├ót ╚Öi cele de iarn─â, trebuiau s─â se ╚Ťin─â ├«n Japonia, prima ╚Ťar─â asiatic─â desemnat─â. Japonezii ╚Öi-au pierdut ╚Öansa ├«n 1937, c├ónd au pornit la r─âzboi ├«mpotriva Chinei. JO au fost mutate ini╚Ťial la Helsinki, Finlanda, ╚Öi ├«n ora╚Öul german Garmisch-Partenkirchen. ├Äns─â invadarea Poloniei ├«n 1939 de c─âtre Hitler a anulat competi╚Ťia.


1940 jpg jpeg

├Än 1944, gazda JO de var─â era Londra, iar a celor de iarn─â era Cortina dÔÇÖAmpezzo, un ora╚Ö din Italia. Cum r─âzboiul nu se terminase, competi╚Ťia a trebuit anulat─â din nou. Londra a g─âzduit totu╚Öi Olimpiada din 1948, ├«ns─â a interzis participarea nem╚Ťilor ╚Öi a japonezilor.

Citește și:

Atentatul care a schimbat lumea: Munchen 1972
Olimpiada naziștilor din 1936
De la olimpicii lui Gheorghiu-Dej la olimpicii zilelor noastre. Mexico ÔÇÖ68, emanciparea sportului rom├ónesc